in ,

Crush, Brush and Smyle – Zijn tandpastatabletten de nieuwe hit?

Wij zijn bij StapjeBeter continu op zoek naar mogelijkheden om ons leven duurzamer in te richten. Dit begint met het opstaan en eindigt met het naar bed gaan. En aangezien het spreekwoord ons zegt dat een goed begin het halve werk is (en zoals ik altijd zeg, half werk geen goed begin), zijn we erg blij met onze meest recente ontdekking: tandpasta in tabletvorm.

Wat zijn tandpastatabletten?

Tandpastatabletten zijn allereerst een fantastische manier om je ecologische voetafdruk te verminderen. Ze zijn een vervanger voor de traditionele tandpasta uit een plastic tube. Het concept is heel simpel: je stopt een tablet in je mond, kauwt hem kapot en daarna poets je, met een natte tandenborstel, zoals gebruikelijk. Het schuimt iets minder – wat overigens geen enkel effect heeft op de mondverzorging  – maar daar wen je snel aan.

Wat is Smyle?

Smyle is een Nederlandse fabrikant van deze tandpastatabletten. Het doel van het bedrijf is het helpen creëren van de plasticvrije badkamer van de toekomst. Werken aan de tandpastatube is dus meteen een goed begin. Tubes hebben ook nog een ander nadeel: ze bestaan namelijk niet alleen uit plastic, maar ook uit aluminium, dat door de aanhechting van tandpastaresten niet meer gerecycled kan worden. Plus, je verliest bijna 15% van de hoeveelheid tandpasta die je koopt. Dat lijkt misschien weinig, maar het telt wel op. Smyle slaat met hun tandpasta dus meerdere vliegen in een klap.

Onze Smyle Starter Kit.

De tabletten kunnen worden bewaard in een heel kek flesje, met ruimte voor zo’n 125 tabletten. Dit flesje is van glas en hervulbaar met de navulverpakkingen, die beschikbaar zijn in verschillende maten: 125, 65, 28 en 5 stuks. Smyle rekent erop dat je met 125 stuks twee maanden doet. De navulverpakkingen kun je los kopen (met tot wel 30% korting op een jaarvoorraad), maar je kunt ook een abonnement afsluiten, waarbij je elke vier maanden een pakket van 250 tabletten gratis krijgt toegestuurd. Uiteraard kun je dit abonnement – tegen extra kortingen – uitbreiden, zodat de hele familie er gebruik van kan maken. Ook kun je kiezen voor tabletten met of zonder fluoride.

De Smyle-verpakking. Zero waste en plasticvrij.

Smyle heeft plastic zelfs dusdanig uitgebannen, dat zelfs de navulverpakkingen bij het oud-papier kunnen weggegooid. Hiernaast worden de tabletten zelf gemaakt in de fabriek in Nederland, dus ook voor de lokale werkgelegenheid is dit concept ideaal.

Hoe kan je de tandpastatabletten bestellen?

Aangezien Smyle de keuze heeft gemaakt om alleen een onlinewinkel te gebruiken, een overweging die hier wordt uitgelegd, kun je terecht op de website om je bestelling te plaatsen. Wij hebben zelf een starter kit besteld, die bestaat uit het voornoemde glazen flesje en 65 tabletten. Genoeg om een maand te poetsen dus! Naast de starter kit heb je ook nog een trial kit met 28 tabletten, zo kun je het poetsen met Smyle twee weken gratis proberen. Daarnaast kun je kiezen voor een abonnementsvorm, waarover we het al eerder kort hadden, en losse refill-pakketen. Ook hiervoor geldt, hoe meer je er bestelt, hoe meer korting je krijgt, tot wel 25%. Ook flosdraad en bamboetandenborstels mogen natuurlijk niet ontbreken. We kunnen kortom stellen dat Smyle de complete duurzame tandenpoetservaring biedt en ook nog eens het zoekwerk voor je uit handen neemt.

Maar nu de belangrijkste vraag: Hoe bevalt het?

We kunnen natuurlijk niet een product zó introduceren en dan geen recensie schrijven. Zoals eerder geschreven hebben we een starterkit besteld, bestaande uit 65 tabletten. Deze schrijver heeft dus een maand lang de tabletten kunnen testen.

Naast tandpastatabletten is er ook nog een bamboetandenborstel.

De eerste keren waren even wennen. Natuurlijk, je bent gewend om van die natte, schuimende tandpasta in je mond te hebben en je hebt het gevoel dat het daardoor echt werkt. Laat dat nou precies de reden zijn waarom er SLS (Natriumlaurylethersulfaat) toe wordt gevoegd aan zeep, schoonmaakproducten en tandpasta. Het draagt niets bij aan de effectiviteit van de tandpasta, maar het voelt slechts zo. Kortom, bij Smyle doen ze daar niet aan mee, dus minder onnodig schuim.

Bij de eerste tabletten die je kapotkauwt voelt het dus aanvankelijk wat droger aan, maar zodra je het poeder vermengd met je natte tandenborstel, krijg je al meer een vertrouwd gevoel en begint het meer op de tandpasta te lijken die je gewend bent. Door het gebrek aan SLS voelt de tandpasta wel wat dunner in je mond, dus als je met iemand staat te praten tijdens het gebruik, kan het zijn dat er opeens Smyle op je trui zit.

De smaak is wat minder expliciet muntig dan de tandpasta die je in de tubes krijgt, wat ons vooral laat denken aan hoe chemisch die smaak eigenlijk is. Smyle voegt niets chemisch toe aan de tandpasta, dus het zijn alleen de essentiële stoffen die overblijven in de tabletten. Daardoor is ook de smaak even wennen in het begin. Zonder munt mis je toch een bepaalde typische tandpastasmaak. De smaak van Smyle is niet onprettig, maar de eerste paar keer moet je even de knop omzetten.

Echter, na een week ben je absoluut gewend aan zowel de smaak als de structuur en voelt het alsof je je tanden nooit anders hebt gepoetst. Persoonlijk vind ik heel fijn dat er weinig residu achterblijft in je mond na het poetsen. Hierdoor heb je minder de neiging om je mond te moeten spelen en dat zorgt ervoor dat de fluoride goed blijft zitten en zijn werk kan doen. Dat hippe flesje staat trouwens ontzettend tof in je badkamer én je hebt altijd iets om over te praten als er bezoek is dat blijft slapen.

Blijven we Smyle tandpasta gebruiken?

Het antwoord op deze vraag is bij de bloggers van StapjeBeter een volmondig “ja”. Niet alleen beginnen we onze dag goed met een onmiddellijke voorsprong in onze streven naar meer duurzaamheid, we eindigen de dag op dezelfde positieve noot. Dit is wat ons betreft een prachtig bewijs dat duurzaamheid niet altijd moeilijk hoeft te zijn. Tandenpoetsen doen we toch wel, dus dan maar meteen goed.

Zeg ook nee tegen tubes en voorkom plastic afval

Extra bonus: het is ook nog eens heel handig voor als je op vakantie gaat en je maar 100 milliliter aan vloeistoffen mee mag nemen. Je hoeft nooit meer in de winkel op de tube te kijken of je favoriete tandpasta wel geschikt is, je nieuwe favoriete tandpasta kun je zelfs in je binnenzak meenemen. Uhhh…Vergeet je bamboetandenborstel niet!

Geschreven door Perry

Perry heeft een scherp oog voor alle innovaties die het leven duurzamer kan maken. Unieke mogelijkheden en toepassingen zijn waar hij warm van wordt. Zijn motto: Stop nooit met leren en doe elke dag een stapje beter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bakpapier of Bakmat – hoe maak je een duurzame keuze?

Kijktip: De echte kosten van de mode-industrie