in ,

Drie keer duurzame fietsverlichting

Het is weer de donkerste tijd van het jaar in Nederland en op de fiets heb je volop licht nodig. Met moeite duikelde ik nog ergens uit een la een setje mini-lampjes op toen het vorige paar het na enkele uren alweer opgaf. In het verleden heb ik al eens geprobeerd de batterijen van die lampjes te vervangen, meestal zonder succes. De lampjes zijn er niet op gebouwd om de batterij te vervangen en gaan niet meer aan. Daar komt ook nog eens bij dat de batterijen los duurder zijn dan een nieuwe set lampjes inclusief batterijen – Pardon!?

Wat is het effect van die weggooilampjes en de batterijen waar ze op draaien?

In 2021 is er 11,87 miljoen kilo batterijen en accu’s op de markt gebracht in Nederland en er is 4,55 miljoen kilo ingezameld. Veel komt dus bij het restafval of in de omgeving terecht, waar het gaat roesten en giftige metalen vrijlaat. Dit terwijl de materialen in batterijen juist super goed te recyclen zijn. Dit scheelt grondstoffen om nieuwe batterijen te maken, maar ook hele andere producten zoals kaasschaven en fietsen. Ook de kleine fietslampjes vallen hieronder en kan je dus gewoon inleveren in de batterijen bak. Die batterijbakken staan op meer plekken dan je denkt, maar de makkelijkste is wel direct naast de statiegeldflessen bij de supermarkt. Tijd om eens naar de alternatieven te kijken. Ik ontdekte drie goede alternatieven.

Wegwerplampjes werken meestal op knoopcelbatterijen. Helaas eindigen deze vaak op straat.

De dynamo

Mijn oude stadsfiets kwam met een dynamo, lekker ouderwets je eigen licht opwekken met trappen. De dynamo heeft echter wel wat nadelen. Zo trap je iets zwaarder dan zonder, en gaan de stroomdraden van de dynamo makkelijk stuk. Van beide had ik niet veel last, maar wel ik mij wel aan stoorde was dat de dynamo er telkens mee kapte bij een spettertje water op de weg. Juist in deze donkere tijd is het ook vaak nat en wil ik goed zichtbaar zijn op de weg. Heb je wel interesse in een dynamo, bijvoorbeeld voor de zomer? Een dynamo kan je gewoon kopen en zelf op je fiets monteren.

Wil je een dynamo met alleen maar voordelen en heb je een zakcentje over? Overweeg dan een naafdynamo. Deze zit verwerkt in het voorwiel, is niet kapot te krijgen, voel je niet bij het trappen en doet het ook gewoon als het regent. Voor de naafdynamo moet je wel zo’n 80-240 euro neerleggen. Mijn budget liet dat helaas niet toe.

De dynamo. Wel duurzaam, maar niet altijd praktisch.

Oplaadbaar licht

In plaats van wegwerplampjes of lampjes met wegwerpbatterijen te kopen kan je ook kiezen voor oplaadbare fietslampjes, of lampen op vervangbare AA of AAA batterijen. Van de AA en AAA batterijen heb je namelijk ook oplaadbare exemplaren. Je hoeft ze alleen even in de oplader te doen en je gooit dus geen batterijen meer weg, hoezee! Dat is niet alleen handig voor je fietslichtjes, maar ook voor andere batterijen in huis. Dit zijn er vaak veel meer dan je denkt. Gemiddeld komen er in een Nederlands huishouden wel 107 batterijen voor. Voor de fiets ging ik voor de oplaadbare lichtjes, en voor een deel van die andere batterijen in huis schafte ik voor de goede orde maar meteen oplaadbare batterijen aan. De oplaadbare lampjes zijn in een mum van tijd opgeladen, geven fel licht en gaan niet snel leeg. De voorste lamp kan je op verschillende lichtstanden zetten én geeft aan hoe het met de batterij staat. Je wordt dus ook nooit verrast met een licht dat opeens uitvalt, erg prettig!

Mijn uiteindelijke keuze: oplaadbare fietslampjes

Zonne lampjes

In mijn zoektocht kwam ik ook de prachtige lampjes van LITTA tegen. Duurzame fietslampjes die worden opgeladen door de zon. Ik maakte mij druk om het gebrek aan zon in Nederland op het moment én om het feit dat ik mijn fiets altijd veilig wegzet in de berging. Het leek mij dat de lampjes dan niet genoeg zon krijgen om op te laden. LITTA geeft echter aan dat hun design binnen 4 uren is opgeladen en op een bewolkte dag ook 50% oplaadt. Met een volle accu gaan de lichtjes ook nog eens 20 uur mee. Dat klinkt veelbelovend! Daarnaast geven de lampjes goed licht en worden ze permanent bevestigd. Nooit meer de lampjes van je fiets gejat dus! In mijn enthousiasme had ik de oplaadbare lampjes al gekocht voor ik deze oplossing van LITTA zag. Gelukkig heeft mijn vriend ook nog een fiets met behoefte aan duurzame verlichting.

Ook mooi! Fietsverlichting op zonne-energie.

Kijk ook eens bij Stichting Batterij (StiBat) en Milieu Centraal voor meer informatie over (duurzame) batterijen.

Geschreven door Sascha

Sascha is al een aantal jaren op missie om haar persoonlijke leven duurzamer te maken. Ze is er dol op om ook anderen hiervoor te enthousiasmeren, maar doet dit liever door zelf het goede voorbeeld te geven in plaats van een ander iets op te dringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Poetsen zonder plastic

De 6e editie van de Nationale Week Zonder Vlees en Zuivel is van start!