Als het zonnetje schijnt geniet ik enorm van een lekker pilsje op een terras en ik vind het heerlijk om op vrijdagavond na werk met een speciaalbiertje op de bank neer te ploffen. Ik ben niet de enige. Volgens de vereniging Nederlandse Brouwers (samen goed voor zo’n 95% van de Nederlandse bierproductie) hebben we in 2022 zo’n 12.248.491 hectoliter(!) bier gedronken. Dat is dus meer dan 12 miljoen keer 100 liter.
Zo’n grote consumptie zorgt vanzelfsprekend voor een flinke ecologische footprint. Daarom heb ik een lijst gemaakt van duurzame brouwerijen en duurzame bieren in Nederland. Want waar in de bierwereld met “verantwoord bier” vaak bier zonder alcohol wordt bedoeld, is er naar mijn mening weinig aandacht voor waar “verantwoord” staat voor bewust omgaan met de planeet. Tijd om daar verandering in te brengen! Drink duurzaam, zo kunnen we verantwoord genieten van een biertje.
Liever thuis genieten van een duurzaam biertje? Scroll dan naar beneden om te zien waar je duurzaam bier kunt kopen.
Mogelijk vraag je je nu af: “Wat maakt bier duurzaam?”. Dat antwoord lees je hier.
Brouwerijen die duurzaam bier brouwen
Hierbij dan de (voorlopige) lijst. Klik op de naam van een brouwer om meer te lezen over waarom deze brouwerij duurzaam is.
- Vet&Lazy – Rotterdam
- De Leckere – Utrecht
- Troost – Amsterdam
- Bird Brewery – Diemen
- Budelse Brouwerij – Budel
- Oproer Brouwerij – Utrecht
- Brouwerij Homeland
- Waterland Brewery – Monnickendam
- Lowlander Bier – Utrecht
- Rabauw – Eindhoven
- Nevel – Nijmegen
- Stadshaven Brouwerij – Rotterdam
- Brouwerij de Prael
- Opener – Dongen
- Bruut Bier – Zaandam
- Wasted Beers – Utrecht
- Gulpener – Gulpen
- Stadsbrouwerij Wageningen
Duurzame bieren
Daarnaast heb ik ook nog een paar biertjes apart uitgelicht omdat deze op een bijzondere manier duurzaam zijn.
Duurzaam bier voor thuis
Liever thuis van een duurzaam biertje genieten? Hier koop je ze.
Wanneer is bier duurzaam?
Om een lijst van duurzame bieren en brouwers te kunnen samenstellen moet eerst de volgende vraag beantwoord worden: wat maakt bier duurzaam? Hiervoor heb ik gekeken naar de elementen die hieronder toegelicht zijn.
De ingrediënten
Wat er in je bier gaat maakt een groot verschil of je bier duurzaam is. Bij de beoordeling op duurzaamheid van ingrediënten heb ik gekeken naar de volgende punten:
- Biologisch: Het gebruik van chemicaliën is schadelijk voor het milieu en daarom niet duurzaam. De hop en gerst van niet-biologische bieren zijn over het algemeen bespoten. Bier met biologische ingrediënten is vrij van pesticiden en andere chemicaliën.
- Lokaal: Met lokale ingrediënten blijven de transportketens kort, waardoor er minder CO2 uitstoot met het vervoer gemoeid is. Ook zorgen korte ketens voor minder anonimiteit, wat de kans op uitbuiting van medewerkers kleiner maakt.
- Circulair: Bij het brouwen van bier is er veel ruimte voor creativiteit. Allerlei ingrediënten worden gebruikt om bier een eigen twist te geven. Dat geeft ook ruimte om ingrediënten te gebruiken die normaal gesproken als afval gezien zouden worden. Denk bijvoorbeeld aan oud brood, sinaasappelschillen en koffiedik.
Het brouwproces
Het brouwen van bier is door de tijd heen steeds efficiënter geworden. Hoe minder water en energie je biertje kost, hoe duurzamer deze is.
- Water: Voor 1 liter bier zijn meerdere liters water nodig. Zo moet er tijdens het brouwen gespoeld, gekoeld en gereinigd worden. Nu zijn er brouwers die hun waterverbruik geoptimaliseerd hebben. Hoe minder waterverbruik, hoe duurzamer.
- Energie: Het brouwen van bier kost ook veel stroom. Ook hier zijn bepaalde brouwers beter geoptimaliseerd, bijvoorbeeld door het hergebruik van restwarmte. Een aantal brouwers zorgt daarnaast voor hun eigen duurzame stroomproductie door middel van zonnepanelen.
Afval en reststromen
Het brouwen van bier zorgt voor afval-/reststromen. In plaats van deze af te danken kunnen deze circulair worden ingezet (dus als grondstof voor een nieuw product). Denk bijvoorbeeld aan het water wat overblijft of de hop- en moutresten die overblijven (bierbostel).
- Bierbostel: Bierbostel is uitermate geschikt als veevoer. Het is eiwitrijk en kan goed door koeien verteerd worden. Bierbostel kan ook gebruikt worden om brood mee te bakken.
- Restwarmte: Bij het brouwen komt warmte vrij wat voor verschillende doeleinden gebruikt kan worden
- Restwater: Na het brouwen blijft er water over wat ook voor verschillende doeleinden gebruikt kan worden.
De verpakking
Alle verpakking heeft voor- en nadelen, waardoor ik niet een “beste” verpakking kon vinden. De verpakking van bier heb ik daarom niet mee laten wegen in het oordeel of een bier of brouwer duurzaam is. Hieronder zijn alsnog de verschillende opties toegelicht.
- Statiegeldfles: Statiegeldflessen worden meerdere malen hergebruikt, maar het spoelen en vervoer kosten wel water en energie.
- Wegwerpflesjes: Wegwerpflesjes zijn lichter in gewicht, wat vervoeren goedkoper maakt, maar niet alle flesjes halen de glasbak.
- Blik: Blik is makkelijk te vervoeren, neemt minder ruimte in, raakt niet snel beschadigd en heeft het grootste recycle percentage. Echter kost het recyclen van blik veel energie.
Wel zijn er brouwers die innoveren met herbruikbare lichtere pallets en retourfusten. Dit is wel meegenomen in het maken van deze lijst.
De missie
Als laatste duurzaamheidspunt heb ik gekeken naar de missie van de brouwer. Waar staat een brouwer voor naast het brouwen zelf? Helpt de brouwer mensen (sociaal duurzaam), dieren of de natuur?
- Sociaal duurzaam: Meegenomen in onderstaande lijst is of brouwers sociaal duurzaam zijn. Bijvoorbeeld door het aannemen en opleiden van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of door lokale sociaal-economische projecten te steunen.
- Steunen van goede doelen: Er zijn bierbrouwers die goede doelen steunen. Zo doneert Lowlander 1% van zijn totale omzet aan organisaties die zich inzetten voor het oplossen van milieuproblemen, heeft De Leckere een biertje waarmee ze de Utrechtse Heuvelrug steunen en heeft Bird Brewery een biertje gebrouwen in samenwerking met de Vogelbescherming.
De duurzame brouwers
1. Vet&Lazy – Rotterdam
Mijn persoonlijke favoriet is Vet&Lazy. Vet&Lazy is gevestigd in BlueCity in Rotterdam. BlueCity is een grote verzamelplaats voor bedrijven die bijdragen aan de circulaire economie. Dit doet de brouwerij dan ook met passie. De Vet&Lazy bieren worden zo duurzaam en circulair mogelijk gebrouwen. Het graan komt van een lokale natuurinclusieve graanboer, restwarmte wordt opnieuw gebruikt en van de reststromen wordt biologisch plastic en zeep gemaakt.
Daarnaast werken ze met tig lokale partners. Zo wordt er bier gemaakt van op koffiedik geteelde oesterzwammen in samenwerking met Rotterzwam, die deze op haar beurt kweekt op de koffie-afvalstromen van Rotterdamse horeca. Een andere lokale partner is Heilige Boontjes. Voor verschillende Vet&Lazy stouts en porters zijn de koffiebonen en -schillen van Heilige Boontjes gebruikt.
Ook maken ze regelmatig bier met opgevangen en gefilterd regenwater. Ze hebben hier zelf een uitgebreide duurzame installatie voor. Bij Vet&Lazy wordt dus niets verspild. Van hun biertjes kan je dus dubbel genieten!
Extra leuk: Vet&Lazy heeft een “Pub-up bar” in Rotterdam in het Witte Huis (aan de Gelderse Kade in de Oude Haven). Ze vertellen je hier graag alles over hun bieren. Binnenkort gaat deze pub-up sluiten, maar er staat een prachtige eigen Vet & Lazy kroeg met terras aan de Maas gepland!
Terug naar de lijst van brouwers
2. De Leckere – Utrecht
De Leckere is een Utrechtse brouwerij en de hele brouwerij ademt duurzaamheid. Ze zijn zoals ze zelf zeggen: “Bewust lecker anders”. De Leckere is de eerste brouwerij van Nederland die zich heeft toegelegd op 100% biologisch bier. Er wordt geen gas gebruikt en op het pand liggen maar liefst 920 zonnepanelen! Deze zonnepanelen wekken genoeg energie op om de brouwerij te voorzien, waarmee De Leckere 100% fossiele brandstof vrij is.
De Leckere gebruikt bronwater uit Utrecht en hergebruikt warmte en koeling. Moutresten worden gebruikt als veevoer. Daarnaast ondersteunen en creëren ze actief sociaal-economische projecten en geven ze mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans. Ben je in Utrecht, dan is De Leckere dus de perfecte duurzame keuze!
Terug naar de lijst van brouwers
3. Brouwerij Troost – Amsterdam
Nog een brouwerij die zich heeft toegelegd op biologisch bier! Brouwerij Troost zit in Amsterdam en heeft maar liefst 3 locaties. Sinds december 2019 zijn al hun bieren biologisch.
Ze zijn zo veel mogelijk circulair en sociaal. Zo gebruiken ze groene energie en de energie van hun koelwater wordt hergebruikt. Hun bieren worden geleverd in karren die rijden op elektriciteit of biogas. Ze bieden werkplekken aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zoveel mogelijk restproducten uit het brouwproces worden hergebruikt. Partners maken er producten van zoals granola en zeep.
Bij de Troost locaties kan je ook terecht voor een heerlijke pub-maaltijd. Op het menu staan o.a. hamburgers, salades, flammkuchen, nacho’s en kapsalon, allemaal vegetarisch! Kortom, bij Troost kun je ook heerlijk eten zonder zorgen over milieuschade of dierenleed.
Extra leuk: Ze hebben hun eigen bijenkolonie op de patio van de brewpub in De Pijp!
Terug naar de lijst van brouwers
4. Bird Brewery – Diemen
Bird Brewery is een snelgroeiende brouwerij uit Diemen. Ze willen bewust omgaan met de natuur. Om die reden planten ze voor iedere 100 liter gebrouwen bier een boom en voor iedere liter gebrouwen bier doneren ze 6 liter drinkwater aan stichting Made Blue.
Ze blijven flink aan de weg timmeren om met z’n allen zoveel mogelijk bomen te planten en drinkwater te doneren. Zo hebben ze momenteel al meer dan 130.000 bomen geplant én 11,3 miljoen liter drinkwater gedoneerd. Dit is mede te danken aan hun “Groene Nesten”. Dit zijn vele samenwerkingen met horecapartners waar ze per geschonken liter samen een boom planten. Zo kunnen horecagasten met een rondje Bird bier al een boom planten en gemakkelijk impact maken.
Ook in de dagelijkse processen wordt rekening gehouden met duurzaamheid. Zo wordt er gebruik gemaakt van roestvrij stalen retourfusten en DPB pallets. Deze pallets zijn gemaakt van 100% gerecycled kunststof en zijn 17 kilo lichter dan houten pallets.
In het Diemerbos vind je House of Bird, het proeflokaal van Bird Brewery. Tijdens de bouw lag de focus van House of Bird op duurzame oplossingen, circulaire bouw en een perfecte inpassing in de natuur. Je kan hier genieten van de heerlijke biertjes van Bird Brewery en voor hun menu maken ze zoveel mogelijk gebruik van lokale partners en seizoensproducten.
Extra leuk: Bird Brewery heeft een biertje gebrouwen in samenwerking met de vogelbescherming: Sternstof. Het logo van Vogelbescherming heeft aan de basis gestaan voor dit unieke biertje.
Terug naar de lijst van brouwers
5. Budels bier | Budelse Brouwerij – Budel
Ook in Brabant worden er biertjes gebrouwen waar je er nog eentje extra van kunt drinken. In Budel (een half uurtje onder Eindhoven) vind je de Budelse Brouwerij. Een familiebrouwerij waar ze 13 verschillende soorten biologisch bier maken. De biertjes zijn klimaatneutraal gebrouwen met water uit eigen bron en hebben het EKO keurmerk.
Helaas lijkt het momenteel niet mogelijk om de excursies en bierproeverijen te boeken, maar mocht je één van de biologische Budelse biertjes bij één van hun verkooppunten tegenkomen, laat je dan niet tegenhouden!
Terug naar de lijst van brouwers
6. Oproer Brouwerij – Utrecht
Utrecht doet het goed als het om duurzame brouwers gaat. Naast De Leckere vind je in Utrecht ook de Oproer Brouwerij. Oproer is een maatschappelijk betrokken, prijswinnende brouwerij. Hun restaurant, pub en brouwerij maakten ze volledig van hergebruikte materialen. Door vette pech is begin 2021 hun biercafé afgebrand, maar nu een jaar en een paar maanden later is hun nieuwe biercafé geopend.
Je kunt hier ook heerlijk eten. Alles is plantaardig om een steentje bij te dragen aan een betere wereld.
Terug naar de lijst van brouwers
7. Brouwerij Homeland – Amsterdam
Browerij Homeland vind je op de oude Marinewerf in Amsterdam. Hier brouwen ze verschillende craftbieren.
Ze werken continu aan de verduurzaming van hun brouwproces. Zo is Brouwerij Homeland één van de vier craftbierbrouwerijen in heel Nederland die een Meura Mashfilter heeft. Hiermee kunnen ze op veel efficiëntere manier alle bruikbare bestanddelen uit de mout halen en wordt daardoor 30% op de benodigde mouten bespaard. De bostel, het restproduct van bier brouwen, gaat naar een lokale varkensboerderij. De brouwerij gebruikt geen gas. Ze gebruiken elektrische stoomgeneratoren die draaien op groene stroom. Ook hun vorkheftruck rijdt elektrisch en het transport van de bieren naar de kroegen gebeurt met een elektrische bestelwagen.
Webshop bestellingen binnen Amsterdam worden door Pedler op de fiets bezorgd. De haver die ze gebruiken wordt duurzaam vermalen door een windmolen in de buurt. Ze gebruiken mout van ambachtelijke vloermouterij Masterveld. Ze zijn samen met de UvA bezig om een systeem te ontwikkelen dat met de koolzuur die vrijkomt bij het fermenteren van de bieren en ledlicht algen opkweekt voor menselijke of dierlijke consumptie.
Je vindt de bieren van Homeland voornamelijk in regio Amsterdam, maar ook in éen van de 113 Mitra winkels in heel Nederland.
Terug naar de lijst van brouwers
8. Waterland Brewery – Monnickendam
Waterland Brewery is een volledig biologische brouwerij gevestigd in de haven van vissersstadje Monnickendam. Vanaf Amsterdam ben je er zo, ook met het openbaar vervoer, wel zo verantwoord en duurzaam 😉
Waterland Brewery heeft ook een proeflokaal (De Bierderij) waar je naast hun vaste 12 biologische bieren ook terecht kunt voor gerechten gemaakt van biologische streekproducten. In hun TAPLAB kan je terecht voor nieuwe brouwsels van nieuwe recepten.
Terug naar de lijst van brouwers
9. Lowlander Bier – Utrecht / Amsterdam
Utrecht, Utrecht, Utrecht. Lowlander is de derde duurzame bierbrouwer uit Utrecht op deze lijst. Het is moeilijk om met mate te genieten met zo veel keus 😉
Lowlander is een vrij bekende bierbrouwer en is ook in menig supermarkt te vinden. Lowlander doet nog een stapje extra ten opzichte van veel andere bedrijven. Ze willen in 2030 namelijk niet klimaatneutraal, maar klimaatpositief zijn. Ze zijn wat dat betreft al ontzettend goed op weg.
1% van hun omzet gaat naar milieuorganisaties. Ook zamelen ze na kerst kerstbomen in voor hun winter I.P.A., redden ze “lelijke” pompoenen door ze te gebruiken voor hun Autumn I.P.A. en planten ze voor iedere verkochte Cool Earth Lager een zeegrasplant in de Waddenzee.
Samen met The Streetfood Club runt Lowlander de Botania Food & Beer Garden in Utrecht. Hier kun je genieten van vegan en vegetarische maaltijden in combinatie met de heerlijke Lowlander bieren. Uiteraard wordt ook hier niets verspild. Overgebleven citroenschillen gaan in hun verfrissende siropen en koffiedik wordt gebruikt voor een oesterzwammenkwekerij.
Extra leuk: Precies vandaag (16 maart) opent Lowlander zijn Botanical Bar & Restaurant in Amsterdam Noord!
Terug naar de lijst van brouwers
10. Rabauw – Eindhoven
Duurzaamheid gaat niet alleen over het milieu; het gaat ook over mensen. En daar is Rabauw het voorbeeld van. Rabauw zet zichzelf neer als een sociale bierbrouwerij. Zo zijn ze een samenwerking aangegaan met een zorgverlener waarmee ze 50 werkplekken bieden voor leerwerk, dagbesteding en re-integratieplekken. Ze willen een opleidingsinstituut zijn voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Zoals ze het zelf mooi verwoorden: “Van een rugzak maken we een cv”.
In 2022 hebben ze 64 Rabauwers (medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt) een plek binnen Rabauw gegeven. 16 zijn er doorgestroomd naar regulier werk, 5 zijn er doorgestroomd naar een opleiding. Talent wordt bij deze brouwerij dus niet verspild!
Terug naar de lijst van brouwers
11. Nevel – Nijmegen
Browerij Nevel uit Nijmegen brouwt naar eigen zeggen “wild bier”. Ze bouwen met wilde gisten die ze uit door hen zelf geoogste druiven en natuurlijk bronnen hebben gehaald. De ingrediënten die ze gebruiken komen uit de natuur en zijn zo veel mogelijk onbewerkt en zonder onnodige toevoegingen. Ze werken samen met lokale telers en betalen hen een eerlijke prijs. Ze werken niet met tussenpersonen, maar direct met tal van lokale telers, boomgaarden en een voedselbos.
De brouwerij heeft ook een eigen bar, heel toepasselijk genaamd Bar Nevel. Hier kan je naast de eigen gebrouwen wilde bieren ook genieten van ciders, natuurwijnen en een lekkere hap. In de winter is de bar gesloten, maar in de lente van gaat deze weer open gaan.
Terug naar de lijst van brouwers
12. Stadshaven Brouwerij – Rotterdam
De Stadshaven Brouwerij is een gloednieuwe brouwerij in de haven van Rotterdam en is gevestigd in een 100 jaar oud, volledig gerestaureerd fruitpakhuis. De brouwerij is meer dan 5000 m2 groot en jaarlijks wordt hier 2 miljoen liter craftbier gebrouwen.
De Stadshaven Brouwerij staat op deze lijst van duurzame brouwers vanwege de manier hoe ze met energie omgaan. Niet alleen liggen er op het dak 1700 zonnepanelen waarmee ze volledig op zonne-energie kunnen draaien, ze maken ook nog eens gebruik van afgedankte e-scooter accu’s om de energie op te slaan. Zo krijgen accu’s die niet genoeg vermogen meer hebben voor de scooters een tweede leven.
Omdat de brouwerij zo nieuw is beschikken ze over een moderne installatie met allerlei duurzame eigenschappen. Zo wordt bijvoorbeeld de warmte die vrijkomt hergebruikt en wordt er zo min mogelijk water verspild.
Ook werken ze samen met Rainmakers aan een pilot om hun afvalwater te zuiveren en te hergebruiken als brouwwater. Bierbostel wordt gebruikt door Jordy’s Bakery om brood mee te maken en als veevoer voor De Floating Farm, een drijvende boerderij in de buurt.
Naast bier hebben zo ook lekkere gerechten en snacks op de kaart met meerdere vegetarische en vegan keuzes. Dus ook met eten kan je hier een duurzame keuze maken. De in bierbeslag gefrituurde augurken zijn een absolute aanrader!
Terug naar de lijst van brouwers
13. Brouwerij de Prael
De Prael zit in Amsterdam, Den Haag, Groningen en Utrecht (Stadsbrouwerij RoodNoot). De Prael is net als brouwerij Rabauw en sociale brouwerij. Ze richten zich op mens en bier met de missie om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer aan werk te helpen. Dit doen ze inmiddels al 22 jaar! Iedere medewerker bij De Prael krijgt de kans om een vak te leren en door te stromen naar betaald werk of een opleiding.
Extra leuk: Bij de brouwerij in Den Haag kon je eerder ook hun Code Blond bier vinden. Deze is gemaakt met door hen opgevangen regenwater.
Terug naar de lijst van brouwers
14. Opener – Dongen
In de landelijke omgeving van Dongen vind je het proeflokaal van brouwerij OPENER. Wat deze brouwerij speciaal maakt is dat ze zoveel mogelijk hun eigen ingrediënten verbouwen. Ze verbouwen hun eigen hop wat ze oogsten tijdens het OPENER Hopoogstfeest en op steeds een ander stuk in Dongen verbouwen ze hun eigen gerst. Na het maaien blijft het gras liggen, wat goed is voor de bodem.
De brouwerij beschikt over een warmteterugwin-installatie en op het dak liggen 80 zonnepanelen waarmee OPENER per saldo geen CO2 uitstoot. Ze draaien volledig op elektriciteit en gebruiken geen aardgas of andere fossiele brandstoffen. Ook gaan ze efficiënt met water om.
Er wordt veel met lokale ondernemers gewerkt. Brood dat overblijft in het GuestHouse Hotel in Kaatsheuvel wordt gebruikt om bier mee te brouwen en het bierbostel wat overblijft gaat naar de koeien in de buurt. De verkoopkanalen van OPENER zijn bewust lokaal en kleinschalig.
Wat ze nog meer doen lees je hun klimaatpagina. Of vraag ernaar in hun proeflokaal, daar vertellen ze je er graag meer over.
Terug naar de lijst van brouwers
15. Bruut Bier – Amsterdam/Zaandam
Bruut Bier is speciaal voor de mensheid. Van de bieren die je bij hen koopt gaat namelijk 10% van de inkomsten naar Stichting 7 Billion Presidents (Deze organisatie zet zich in voor de installatie van zonnepanelen, het herstel van ecosystemen en steun aan maatschappelijke projecten) en 20% naar andere lokale sociale projecten. Zo maak door het drinken van een biertje sociale impact. Een win-win dus!
Terug naar de lijst van brouwers
16. Wasted Beers – Utrecht
“Bread never tasted this good” is hun slogan, want hun bier wordt gemaakt van brood wat anders weggegooid wordt. Hiermee heeft Wasted Beers uit Utrecht al tienduizenden sneetjes brood gered.
Iedere dag verdwijnen er nog zo’n 800.000 broden in de prullenbak. “Dat moet anders. Dat kan anders!” dachten ze bij Wasted Beers. Door brood te gebruiken besparen ze zo’n 20% grondstoffen en ze redden er tegelijkertijd brood mee.
Naast foodwaste probeert Wasted Beers ook de “social waste” aan te pakken. Het bier wordt namelijk gebrouwen in een brouwerij waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken, hun geschenkverpakkingen worden gedrukt bij een sociale drukkerij en de displays worden gemaakt in een sociale werkplaats.
De circulariteit komt niet alleen terug bij het gebruik van oud brood. Wasted Beers heeft ook eigen bierglazen, gemaakt van oude wijnflessen en flesopeners die gemaakt zijn van gekapte Utrechtse bomen.
Helaas heeft Wasted Beers geen brouwerij die te bezoeken is, maar je kunt hun bier wel in café’s en bij de betere slijterij door het hele land vinden.
Extra leuk: Ze hebben een eigen bijenkast waarvan de honing gebruikt wordt in hun Casino Blond bier.
Terug naar de lijst van brouwers
17. Gulpener – Gulpen
Genoeg van al dat speciaalbier, liever een pilsje? Voor het duurzaamste pils moet je bij Gulpener zijn. Gulpener koopt zijn ingrediënten (Gerst, tarwe, rogge, spelt en hop) niet op de wereldmarkt waarbij het grote afstanden moet afleggen. Alle ingrediënten worden lokaal ingekocht in de regio. Daarbij worden de boeren door Gulpener begeleid bij het verduurzamen van hun bedrijfsvoering. Gulpener gebruikt alleen duurzaam opgewekte energie en heeft twee eigen waterbronnen. Het water dat na productie overblijft, wordt gereinigd en opnieuw ingezet. Meerdere bieren van Gulpener zijn biologsich, waaronder de Ur-pilsener, Oertwarwe blond en Ur-hop IPA.
Gulpener heeft meerdere prijzen gewonnen zoals de MVO Nederland Award en de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap. Oprecht een merk om van te genieten dus!
Terug naar de lijst van brouwers
18. Stadsbrouwerij Wageningen
Sinds 2013 is Wageningen een duurzame parel rijker; Stadsbrouwerij Wageningen. De lokale economie staat bij deze brouwerij centraal. Ze gebruiken lokale gerstemout van de Wageningse Eng, de moutresten gaan naar stadsvarkens in Ede en van hun bierbostel wordt brood gemaakt door Wageningse bakker Robin.
Regelmatig gebruiken ze bijzondere granen uit de regio, zoals voor hun bier GraanGeluk. Voor dit bier zijn zomergerst en het zeldzame Veluws kruiprogge gebruikt welke op een steenworp afstand van de brouwerij zijn geoogst.Dankzij deze lokale inspanningen is het Wageningse bier aangemerkt als Erkend Veluws Streekproduct.
Ook over het proces is nagedacht. Zo gebruiken ze een Meura Mashfilter (een bijzonder efficiënt persfilter) en stalen fusten geschikt voor hergebruik. Zelfs hun verzenddozen worden hergebruikt. Koop je in hun webshop en woon je in de buurt, dan kan je de doos later weer bij hen inleveren. Woon je niet in de buurt? Dan heb je pech, zo ver komt hun bakfiets niet.
Direct naast de brouwerij vind je proeflokaal van de stadsbrouwerij: Café Rad van Wageningen. Ook voor de happen staat lokaal hier centraal. Ken je de lokaal geproduceerde vegan zwamball al? Ik ben in ieder geval enorm benieuwd!
Terug naar de lijst van brouwers
Hier koop je duurzaam bier voor thuis
Wil je thuis van een duurzaam biertje genieten? Zo kom je aan duurzame biertjes:
1. Direct van de duurzame bierbrouwers
Iedere brouwerij hierboven heeft een fysieke winkel, een proeflokaal/pub of een webshop. Je kan dus direct bij de bron terecht en bij één van deze brouwerijen een biertje kopen.
2. Ekoplaza
Bij de Ekoplaza vind je tal van biologische bieren. Online hebben ze 118 verschillende biertjes van 16 brouwerijen. Veel hebben we hier al genoemd, sommige nog niet. Neem dus vooral een kijkje in de Ekoplaza winkel of bestel online via hun website.
3. De biologische supermarkt en natuurwinkels
Kijk ook eens bij je lokale biologische supermarkt of natuurwinkel. Deze weten precies welke lokale duurzame biertjes ze kunnen aanbieden. Ook vind je hier vaak bier van kleinschalige bierbrouwers en alcoholvrije biologische biertjes. Deze zul je in de gewone supermarkt niet snel tegenkomen.
4. De gewone supermarkt (zoals Albert Heijn)
Neem ook eens een kijkje in je eigen supermarkt. Hoewel het aanbod lang niet zo groot was als bij de Ekoplaza bleken er bij de Albert Heijn in mijn buurt best wat duurzame bieren te koop. Er stonden lokale biertjes van de Stadshaven Brouwerij en Vet & Lazy, duurzame biertjes zoals de Cool Earth Lager van Lowlander en meerdere biologische biertjes. Gewoon in de schappen. Online op AH.nl staan ook al 16 soorten biologische bieren te koop.
Uitgelichte duurzame bieren
Naast brouwers en verkopers zijn er nog een aantal duurzame biertjes die absoluut het uitlichten waard zijn. Deze specifieke biertjes zijn gebrouwen met reststromen of dragen op een unieke manier bij aan een betere wereld.
1. Pieke Broodbier
Oud brood is het meest verspilde voedingsproduct in Nederland. Eerder schreven we al hoe er In Rotterdam, Amsterdam en Den Haag biogas van oud brood wordt gemaakt, maar helaas is dit nog niet wijdverspreid. Gelukkig zijn er ook andere oplossingen, zoals het brouwen van bier! Een van die bieren is Pieke Broodbier uit Maastricht. Onverkocht brood (wat verder nog prima is, maar niet meer verkocht mag worden) wordt opgehaald en gebruikt in het brouwproces. Pieke broodbier is een golden ale, ruikt heerlijk fruitig en heeft een stevige smaak.
Pieke maakt van oud brood niet alleen bier. Wie wel eens in de Hanos in Heerlen komt kan daar ook terecht voor Pieke Broodgin. Heerlijk om zowel Gin-tonics als impact mee te maken!
Terug naar de lijst van duurzame bieren
2. Instock Pieperbier
Bier van geredde aardappels! Vanwege overproductie en schoonheidsfoutjes worden jaarlijks miljoenen kilo aardappels weggegooid. Samen met een aardappelverwerker kwam Instock daarom met het idee om imperfecte aardappels te gebruiken voor een biertje. Het resultaat: een heerlijk biertje dat door kenners wordt vergeleken met een Pale Ale.
Terug naar de lijst van duurzame bieren
3. Heuvelrug Blond Bier
Heuvelrug Blond Bier is een biologisch biertje gebrouwen met water van de Utrechtse Heuvelrug. Het is een samenwerking tussen De Leckere en het RBT Heuvelrug & Vallei. Voor ieder biertje dat gedronken wordt zorgt De Leckere voor een bijdrage aan het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Het Nationaal Park zorgt ervoor dat dat geld wordt besteed aan het beheer en behoud van de natuur.
Terug naar de lijst van duurzame bieren
4. Cool Earth Lager van Lowlander
Voor ieder verkocht Cool Earth Lager biertje plant Lowlander een zeegrasplant in de Waddenzee. Het planten van zeegras is een hele efficiënte manier om koolstof op te slaan en het bevorderd de biodiversiteit enorm. Zeegras is nagenoeg verdwenen in de Waddenzee, maar lijkt door projecten zoals deze met succes terug te keren.
Terug naar de lijst van duurzame bieren
5. Kerstboombier – Lowlander Winter I.P.A.
Wederom een biertje van Lowlander. Dit biertje staat op deze duurzame lijst omdat de subtiele sparsmaak in deze winter I.P.A. afkomstig is van gebruikte kerstbomen. Na de feestdagen kan je je kerstboom doneren aan Lowlander. Deze planten ze in hun kerstbomenbos. De kerstbomen kunnen vervolgens in december weer opgehaald worden via BeterBoompje voor een tweede kerst. Van het natuurlijke snoeiafval van de kerstbomen wordt de Winter I.P.A. gebrouwen. Hierdoor verdwijnen er minder bomen op de brandstapel.
Terug naar de lijst van duurzame bieren
6. Corvus Corone van Natuurboederij Kreil
Ik ben groot fan van donkere bieren. Daarom was ik extra blij toen Winny van Natuurboerderij Kreil contact met me opnam vanwege het bier wat ze daar brouwen. Uit nieuwsgierigheid heb ik een aantal van deze biertjes besteld en wauw… wat is deze lekker!
Corvus Corone is een 100% Winterswijks bier. De gerst van Landgoed Kreil in Miste is gemout door Vloermouterij Masterveld in Ratum, de hop komt uit Meddo en het bier is gebrouwen door Bierbrouwerij Wentersch in Winterswijk. Het resultaat is een donker bier – bière de garde – van 7%. Corvus Corone, zwarte kraai in het Latijn, is vernoemd naar het beeldmerk van Landgoed Kreil, dat oorspronkelijk kraaienbos betekent.
Op Landgoed Kreil is natuurinclusieve landbouw onderdeel van het gehele ecosysteem op het landgoed. Het doel is een gezonde bodem en gezond voedsel voor nu en toekomstige generaties. Door de gewassen in een korte keten te verwaarden tot streekproducten en die rechtstreeks te verkopen aan de consument, lokale winkels, bakkers en restaurants krijgt de boer een eerlijke prijs.
Terug naar de lijst van duurzame bieren
Geniet ervan!
Met deze lijst is voor iedere bierliefhebber wel een duurzaam biertje te vinden en we hopen dat je na dit artikel een betere keuze kunt maken. Je mag er dus extra van genieten, maar gebruik het niet als excuus om meer te drinken 😉
Meer zoals dit artikel?
Hopelijk heb je genoten van dit artikel en helpt het je bij het maken van duurzamere keuzes. Wil je vaker soortgelijke artikelen lezen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief (scroll hiervoor een klein stukje omlaag), volg StapjeBeter of mij op LinkedIn, of volg onze Facebook en Twitter.