in ,

Echt duurzaam investeren via crowdfunding

Je geld meer waard zien worden en tegelijkertijd de planeet een handje helpen? Dat kan als je duurzaam investeert.

Helaas is dat duurzaam investeren zo makkelijk nog niet. Via aandelenfondsen (of via je pensioen) investeer je mogelijk in vervuilende bedrijven of bedrijven met slechte arbeidsomstandigheden. Ik wilde weten of dit anders kon en ben me gaan verdiepen in duurzaam investeren. Een van de manieren die voor mij goed werkt is via crowdfunding.

Waarom duurzaam investeren via crowdfunding?

Transparantie

De hoofdreden dat ik via crowdfunding ben gaan investeren is de transparantie. Wanneer je investeert via crowdfunding (ten opzichte van bijvoorbeeld aandelenfondsen) is het duidelijk in welk bedrijf je investeert en wat het bedrijf ermee gaat doen. Zo voorkom je dat je in “ongewenste” bedrijven investeert en weet je zeker dat je geld goed terechtkomt.

Beloningen

Beloningen zijn een leuke bonus bij het investeren via crowdfunding. Beloningen kunnen van alles zijn, zoals een uitnodiging voor een opening, een maaltijd, een product of roem (bijvoorbeeld jouw naam op de locatie of website van een project). Door de beloning voelt het alsof je direct al een beetje rendement hebt op je investering.

Betrokkenheid en communicatie

De bedrijven zijn vaak nog klein. Je krijgt regelmatig updates over de ontwikkelingen en uitdagingen. Dat zorgt voor een gevoel van betrokkenheid. Het is immers veel leuker om naar een winkel te gaan waar je zelf in geïnvesteerd hebt.

Rendement

Ook niet onbelangrijk: het rendement. Bij de meeste projecten is het geld wat je investeert een lening aan de ondernemer of het project. Doorgaans krijg je hier tussen de 2% en 6% rendement per jaar over. Daarnaast zijn er ook projecten waar je aandelen in kunt kopen, je wordt dan deels eigenaar van datgene waar je in investeert. In dat geval deel je mee in de winst (dividend). Als laatste zijn er ook projecten waar je alleen de beloning krijgt. De beloningen zijn dan wel groter. Je kunt dit zien als een (voor)verkoop.

Geld moet groeien, maar niet ten koste van de planeet.

Hoe kan je investeren?

Investeringen via crowdfunding verlopen vaak via speciale platformen. Je maakt een account aan op een platform, kiest een project, vult je gegevens in en rekent af met iDeal. Zo simpel is het. Hieronder de platformen waarmee ik bekend ben.

ZonnepanelenDelen

ZonnepanelenDelen is één van de eerste platformen waarop ik investeerde. Zoals de naam al weggeeft gaat het hier om projecten die zonne-energie opwekken. Dit kunnen zonnepanelen op daken van bedrijven zijn of zonneparken.

Mijn eerste investering op dit platform stamt uit 2016. In zes jaar tijd heb ik in 29 projecten van ZonnepanelenDelen geïnvesteerd en ik ben er nog steeds zeer tevreden over.

Via ZonnepanelenDelen kan je investeren in o.a. zonnepanelen op bedrijfsdaken.

CrowdAboutNow

Bij CrowdAboutNow zijn vrijwel altijd zo’n 10 projecten te vinden waar je in kunt investeren. Veel van deze projecten hebben een duurzaam karakter. Een kleine greep van de eerder afgeronde duurzame projecten op dit platform zijn onder andere Pieter Pot, The Good Roll, HappySoaps, Rechtstreex, VanDeStreek, RotterZwam, ZonnepanelenDelen, CircleCloset en Smyle.

Het is één van mijn favoriete platformen en ik heb dan ook 5 actieve projecten lopen waar ik in geïnvesteerd heb. Dit zijn onder andere The Harvest (Rotterdams restaurant met lokale en voornamelijk vegetarische producten), Jack Bean (Gezonde vegan fast food in Rotterdam), BOERgondisch Rotterdam (duurzame boodschappen direct van lokale boeren) en Wijnbar Cult (een natuurwijnbar in Rotterdam). Zoals je kunt zien gaat mijn voorkeur naar lokale projecten met een duurzaam karakter.

OnePlanetCrowd

OnePlanetCrowd is voor mij vrij nieuw. Ik heb kortgeleden een account aangemaakt, maar nog niet in een project geïnvesteerd. Het platform zelf bestaat echter al sinds 2012 en er zijn veel bekende projecten gefinancierd. Onder andere FairPhone, BAQME (elektrische deelbakfietsen) en Seepje hebben crowdfundingcampagnes gehad via OnePlanetCrowd. Vandaar dat ik toch wil benoemen.

Investeren is niet zonder risico

Let op! Investeren brengt risico’s met zich mee, met name met crowdfunding. Je investeert in bedrijven en projecten die zich vaak nog niet bewezen hebben. Zo is één van mijn eigen investeringen ook ten onder gegaan. Ik heb geïnvesteerd in een duurzame supermarkt in Rotterdam (BOERgondisch). Door de hoge energieprijzen en dalende koopkracht hebben zij het helaas niet gered. Dit betekent dat ik mijn inleg kwijt ben en dat de winstgevendheid van mijn portfolio een stuk lager is. Neem dus niet te veel risico. Spreid je investeringen en investeer niet meer dan je kunt missen.

Deel je eigen ervaring

Dit waren slechts drie platformen. Uiteraard zijn er meer platformen en zijn er ook andere manieren om duurzaam te investeren. Als je hier ervaring mee hebt horen we er graag over! Reageer op dit artikel, reageer op onze social media of stuur ons een mailtje. Meer weten over duurzaam investeren en duurzaamheid in het algemeen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Geschreven door Chris

Chris onderzoekt graag de impact van zijn keuzes. Hij verdiept zich in hoe duurzaam ketens zijn en welke ondernemers hierin duurzaamheid aanjagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een zoektocht naar duurzame deodorant

Leestip: Let my people go surfing