Je boodschappen halen op de markt is vaak duurzamer dan in de supermarkt en ook nog eens erg leuk om te doen. Heerlijk in de frisse buitenlucht, je herbruikbare tassen aan je arm, struinend tussen de verse producten… en hoe vaker je gaat, hoe beter je je weg over de markt vindt. Lees snel verder voor onze tips over hoe je zo duurzaam mogelijk je boodschappen doet op de markt.
VOORAF
Lijstje bij de hand
Maak voordat je naar de markt gaat een lijstje met producten die je nodig hebt. Op die manier zorg je ervoor dat je niet thuiskomt met teveel producten, of etenswaar dat je al had liggen.Ook verklein je de kans dat je voedsel weg moet gooien. Maar: probeer ook flexibel te zijn. Als je op de markt aankomt en de broccoli net op is maar je ziet een fijne bloemkool-aanbieding, kun je natuurlijk van je lijstje afwijken.
Weet wat je hebt
Inventariseer welke producten je al thuis hebt liggen, met name de producten die wat langer houdbaar zijn, zoals gedroogde bonen, kikkererwten, linzen en aardappelen. Zo weet je precies wanneer je je voorraadkast weer moet aanvullen.
Ga voorbereid op pad
Neem je eigen herbruikbare tassen en groentezakjes mee zodat je niet om een plastic tasje hoeft te vragen. En als je ook voor producten gaat die koel moeten blijven, neem dan eventueel een koeltas met koelelementen mee. Geen must, maar wel handig. En voor degenen onder ons die die oh-zo-handige maar makkelijk te verliezen groentezakjes nog wel eens vergeten: stop er alvast één of meerdere in je boodschappentas(sen), zodat je ze altijd bij je hebt.
TIJDENS
Ga vroeg om de drukte te vermijden
Ben je niet zo’n marktganger vanwege de gezellige maar soms overweldigende drukte? Plan je marktbezoek dan vroeg op de ochtend in. Op die manier kun je je boodschappen op een duurzame manier inslaan voordat de mensenmassa’s de markt op stromen. Een fijne bonus: lekker vroeg op pad, de frisse lucht om je heen, de stilte op de straten… is dat geen heerlijk begin van de dag?
Ga laat voor aanbiedingen
Als je graag duurzamere keuzes maakt, maar je portemonnee dat niet altijd toelaat, kun je het beste aan het eind van de dag naar de markt gaan. Hoe later je gaat, hoe goedkoper de producten vaak zijn. De marktverkopers willen van hun producten af en bieden ze voor een lagere prijs aan. Betaal je ’s ochtends een paar euro voor een bakje verse aardbeien, haal je er aan het eind van de dag misschien wel twee voor dezelfde prijs.
Aan de praat
Het is niet alleen gezellig om een praatje te maken met de verkopers op de markt, maar het kan ook erg handig zijn. Ze weten namelijk precies wat ze verkopen en kunnen je soms helpen betere of andere keuzes te maken. Ben je op zoek naar iets wat nu net niet verkrijgbaar is? Dan helpen ze je graag aan een ander alternatief en zit jij straks niet thuis met een spontaan gekozen product waarvan je eigenlijk niet goed weet wat je ermee moet.
Verkennen
Hoe vaker je op de markt komt, hoe beter je weet welke producten je het beste waar kunt halen. Als je er nog niet zo bekend bent, loop dan vooral eerst een rondje om te kijken wat er allemaal wordt aangeboden en voor welke prijs. Houd er rekening mee dat het aanbod op de markt varieert: misschien is die paprika bij de ene kraam net wat goedkoper, maar is de kwaliteit minder. En bij een kraam met biologische groenten betaal je net wat meer, maar prijs je jezelf thuis gelukkig als je door je zelfgemaakte curry met biologische groenten roert.
Herkennen
Misschien doe je dit al als je naar de supermarkt gaat, maar leer te herkennen wanneer groeten en fruit rijp zijn – of juist niet– door te voelen, ruiken en kijken (afhankelijk van wat er kan en gepast is in de corona-situatie). Let er bij een broccoli bijvoorbeeld op dat de bovenkant dicht en groen is; als je ziet dat hij geel begint te worden, is hij al over z’n hoogtepunt heen. Net een beetje te rijp hoeft niet altijd een probleem te zijn, maar bedenk je bij het kopen wanneer je een product wilt gebruiken. Als je weet dat je aan het eind van de week een gerecht wilt maken met verse ananas, is het handig om er niet nu een te kopen die al lekker zoet ruikt aan de onderkant.
NA
Uitpakken en opruimen
Na een geslaagde ochtend of middag op de markt, staat je als je thuis komt nog maar één ding te wachten: berg je producten op zo’n manier op dat ze zo lang mogelijk houdbaar zijn.
Een aantal tips:
- Bewaar aardappelen op een donkere, koele plek. Ze blijven het langst goed als je ze in een papieren tas of netje houdt, of een andere opslagplek waar wel wat ventilatie is. En hoewel ui en aardappel in je avondeten een goede combinatie zijn, zijn ze in je keukenkastje niet graag samen: je zorgvuldig uitgekozen aardappelen kunnen dan eerder uitlopers krijgen.
- Ga na welke producten je het beste in en buiten de koelkast kunt bewaren. Je tomaten en komkommer blijven bijvoorbeeld het lekkerst als je ze niet in de koelkast stopt!
- Houd je sla en andere bladgroenten fris en vers door ze bij thuiskomst te wassen, in een theedoek te wikkelen en in een verhoudbakje of hersluitbaar zakje te stoppen.
- Zijn er producten die je niet gelijk gaat gebruiken en die niet lang houdbaar zijn? Stop ze dan in de vriezer (eventueel eerst even blancheren).
Leuk artikel! Nog een extra tip:
In Rotterdam op de oogstmarkt (op Noordplein) zijn er kraampjes die eieren van hun eigen boerderij verkopen. Die zijn altijd blij met gebruikte eierdozen. Zo worden mijn lege eierdozen weer hergebruikt. Waarschijnlijk zijn er op meer markten kramen waar je je oude eierdozen kwijt kunt 🙂