in ,

De StapjeBeter jaaragenda

De duurzaamheidskalender voor 2023!

Wil jij het hele jaar door duurzaam zijn, maar kun je wat inspiratie gebruiken? Met deze duurzame kalender van StapjeBeter vind je een overzicht van duurzame en maatschappelijke activiteiten en evenementen. Experimenteer iedere maand met wat nieuws en misschien ontdek je wel iets wat je het hele jaar door wilt zetten!

Januari

Veganuary

Heel januari – Veganuary is een uitdaging om in januari 31 dagen lang 100% plantaardig te eten. Het is een wereldwijd concept waaraan in 2021 een half miljoen mensen meededen! Het doel is een internationale beweging te creëren om de wereld ten goede te veranderen. Door 100% plantaardig te eten bescherm je het milieu en kan je dierenleed voorkomen.

Ook zonder vlees maak je tijdens Veganuary heerlijke gerechten

Februari

Week van de Circulaire Economie

6 t/m 11 februari – Tijdens de week van Week van de Circulaire Economie zijn er 155 evenementen door heel Nederland. Bezoekers kunnen leren hoe Circulair Ondernemen in de praktijk werkt. Voorlopers ontmoeten elkaar en starters krijgen concrete handvatten aangereikt om zelf aan de slag te gaan met de circulaire economie. Er wordt gekeken hoe ondernemers in 2050 volledig circulair kunnen zijn. Ook wij schrijven zo nu en dan over dit onderwerp: Bekijk onze artikelen over de circulaire economie.

Wereld Peulvruchten Dag

11 februari – Wereld Peulvruchten Dag… is dat een ding? Jazeker, en met goede reden! Allereerst vanwege de voedingswaarde: peulvruchten zitten boordevol voedingstoffen, zijn een ideale bron van eiwitten, zijn laag in vet, maar rijk aan vezels. Daarnaast zijn er grote voordelen voor het milieu: De eigenschappen van peulvruchten verbeteren de bodemvruchtbaarheid. Door peulvruchten te gebruiken kunnen boeren ook de biodiversiteit bevorderen, terwijl ze schadelijke plagen en ziekten op afstand houden. Kortom, genoeg redenen om de peulvrucht een dag in het zonnetje te zetten. Eet wat vaker, maar zeker vandaag, iets met linzen, bonen of kikkererwten!

Warmetruiendag

10 februari – Doe op Warmetruiendag een lekkere dikke trui aan en zet de verwarming een standje lager. Per graad minder hoog bespaar je 6% energie. Dat is dus 6% minder uitstoot en 6% korting op je energierekening.

Waarom hele gebouwen verwarmen als je ook makkelijk jezelf kunt verwarmen?

Maart

Week Zonder Vlees & Zuivel

6 t/m 12 maart – Veganuary nog iets te heftig voor je? Geen zorgen, er is ook een kleinere editie: de Week Zonder Vlees & Zuivel. Hierbij wordt je uitgedaagd om week lang geen vlees of zuivel te eten. Als dat lukt, dan bespaar je 150 liter water, 121 kilometer autorijden, 770 gram dierenvlees en 2,4 kilo zuivel.

NK Tegelwippen

21 maart t/m 31 oktober – Een kampioenschap tegelwippen? Jazeker! Wip dat rijtje stoeptegels voor je huis eruit en maak een leuk geveltuintje! Zo gaan we samen de verstening van onze leefomgeving tegen en ontstaat er minder wateroverlast omdat de grond meer water kan opnemen. Een groenere leefomgeving heeft ook nog eens een positief effect op onze mentale gezondheid. In 2021 deden er 81 gemeentes mee en zijn er meer dan 1,5 miljoen tegels gewipt!

Haal die tegels eruit een geef bloemen de ruimte tijdens het NK Tegelwippen!

Earth Hour

25 maart – Earth Hour is een internationaal evenement dat huishoudens en bedrijven oproept om de verlichting en andere elektrische apparatuur in hun huis voor 1 uur te doven. Het evenement vindt elk jaar eind maart plaats, in het weekeinde waarin de Zomertijd ingaat, om energiebesparing te promoten en de koolstofdioxideuitstoot te verminderen.

April

Earth Day

22 april – Earth Day is een wereldwijde dag in het teken van milieubescherming. De dag wordt al sinds 1970 gevierd. Helaas is er nog steeds veel actie nodig. De boodschap van 2022 is helder. We hebben maar kort de tijd. Dit is het moment om alles te veranderen: het bedrijfsklimaat, het politieke klimaat en hoe we actie ondernemen op het gebied van klimaat.

Nationale Bijentelling

15 en 16 april – Draag bij aan de bescherming van de wilde bij en tel mee! De Nationale Bijentelling 2023 is in het weekend van 15 & 16 april. Ben je er dit jaar bij? De Nationale Bijentelling is een gezamenlijk project van Naturalis, Natuur & Milieu, IVN Natuureducatie en LandschappenNL. Het doel is om zoveel mogelijk over bijen te weten komen, zodat we de bij beter kunnen helpen. Je kunt ook zelf zorgen voor meer bijen in je tuin.

De Nationale Bijentelling 2023 is in het weekend van 15 & 16 april. Ben je er dit jaar bij?

Mei

Fairtrade Week

8 t/m 16 mei – Jouw aankoop telt! Door fairtrade producten te kopen zorg je ervoor dat boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een eerlijk en betrouwbaar inkomen krijgen. Tijdens Fairtrade week promoten supermarkten hun Fairtrade producten en vrijwilligers organiseren allerlei activiteiten.

Door fairtrade producten te kopen zorg je ervoor dat boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een eerlijk en betrouwbaar inkomen krijgen

Internationale dag voor biodiversiteit

22 mei – De Verenigde Naties hebben 22 mei uitgeroepen tot Internationale Dag voor Biodiversiteit. Het thema in 2022 is “Bouwen aan een gedeelde toekomst voor al het leven”. Biodiversiteit blijft het antwoord op verschillende uitdagingen op het gebied van duurzame ontwikkeling.

Week Zonder Afval

30 mei t/m 5 juni – We produceren per persoon zo’n 490 kilo afval per jaar. Ga tijdens de Week Zonder Afval de uitdaging aan om zo min mogelijk afval weg te gooien. Wat kan je hergebruiken? Wat kan je delen of lenen? Kan je iets repareren in plaats van weggooien? Doe mee en zet je in voor minder afval!

Juni

Wereldmilieudag

5 juni – Wereldmilieudag is door de Verenigde Naties in het leven geroepen om op deze dag opnieuw na te denken over hoe we consumeren, herbouwen wat we hebben vernietigd en opnieuw contact maken met wat ons voedt.

Nationale milieudag

14 juni – Naast Wereldmilieudag is er ook nog een Nationale Milieudag met ieder jaar een thema en bijbehorende programma’s en bijeenkomsten.

Juli

Earth Overshoot Day

29 juli (?) – Earth Overshoot Day markeert de dag waarop de vraag van de mensheid naar ecologische hulpbronnen en diensten in een bepaald jaar groter is dan wat de aarde in dat jaar kan regenereren. In 2021 viel het op 29 juli en in 2022 op 28 juli. Hopelijk kunnen we er voor zorgen dat Earth Overshoot Day dit jaar later valt.

Augustus

Boskalis Beach Cleanup Tour

1 t/m 15 augustus – Alles wat men in het dagelijks leven gebruikt, kom je tegen op het strand. Van wattenstaafjes, plastic flessen, blikjes, ballonnen en doppen tot aan gloeilampen, schoonmaakmiddelen en jerrycans. Sinds 2013 hebben 17.330 enthousiaste vrijwilligers al 99.150 kilo afval van de stranden gehaald. Doe jij ook mee?

Plastic bekers horen niet op het strand, en al helemaal niet in de zee.

September

Zero Waste Week

6 t/m 10 september – Dagelijks maken we gemiddeld zo’n zeven plastic verpakkingen open. Alleen al in Amerika worden er meer dan 30 miljoen plastic waterflesjes per minuut gekocht en elke minuut worden er wereldwijd meer dan een miljoen plastic tasjes gebruikt, voor gemiddeld 12 minuten. Het is dus tijd voor actie. Lukt het jou om een week geen afval te produceren? Bekijk ook onze zero waste tips.

Lukt het jou tijdens de zero waste week om geen plastic te gebruiken?

Duurzame Dinsdag

Eerste dinsdag van september – De eerste dinsdag van september is Duurzame Dinsdag. Een bijzondere dag waarop duurzame ideeën en initiatieven een podium krijgen in politiek Den Haag. Het kabinet neemt op deze dag de Duurzame Dinsdag-koffer in ontvangst met honderden duurzame ideeën en initiatieven uit alle hoeken van onze samenleving.

Rotterdamse Parkenmaand

Heel september – Wandelingen, workshops, excursies, muziek en dans. Ontdek de Rotterdamse parken, waar deze maand tal van activiteiten plaatsvinden.

Oktober

Buy Nothing New Maand

Heel oktober – Kan jij een maand lang niets nieuws kopen? Tijdens de Buy Nothing New Maand is dat de uitdaging. Afgezien van voedingsmiddelen, medicijnen en cosmetica is het de bedoeling om niets nieuws te kopen. Koop in plaats daarvan 2e hands, leen van anderen of huur. Je zult zien dat je veel minder nodig hebt dan je denkt. Door mee te doen gebruik je minder grondstoffen en raakt de aarde minder snel uitgeput.

Internationale Reparatiedag

15 oktober – Probeer zelf iets te repareren of ga langs bij een plaatselijke winkel om je apparaten weer tot leven te brengen. Wees trots op het vergroten van je reparatievaardigheden en doe langer met je spullen.

Repareren kun je leren

Nationale Klimaatweek

31 oktober t/m 6 november – Iedereen kan bijdragen aan een duurzamer Nederland. De nationale Klimaatweek is de week om óók de knop om te zetten. De week is een initiatief van meerdere ministeries (EZK, BZK en LNV). Tijdens deze week worden veel activiteiten georganiseerd. Zo zijn er activiteiten die je kunnen informeren of inspireren, maar er zijn ook activiteiten zoals een ‘Spoedcursus’ tuinieren voor buurtvergroeners, kledingruilevents en zwervuilopruimacties. Samen maken we Nederland steeds groener, een beter klimaat begint vandaag!

November

Niet-Winkeldag

26 november – De Niet-Winkeldag is een actiedag waarin opgeroepen wordt een dag niets te kopen uit protest tegen de cultuur van “meer-meer-meer”. Het is een internationale protestdag tegen de consumptiecultuur, waarbij gepleit wordt voor bezinning over de gevolgen van overconsumptie. De dag heeft tot op heden vooral een symbolisch karakter: de hoofddoelstelling is om de consumenten bewust te maken van de gevolgen van hun consumptiepatroon.

Shoppen? Vandaag even niet

December

World Soil Day

5 december – Wereldbodemdag wordt jaarlijks op 5 december gehouden om het belang van een gezonde bodem onder de aandacht te brengen en te pleiten voor duurzaam beheer van van ecosystemen. Om de aarde leefbaar te houden moeten we anders met de bodem omgaan.

Om de aarde leefbaar te houden moeten we anders met de bodem omgaan en uitputting voorkomen

Welke duurzame evenementen heb jij op de kalender?

Wij zijn erg benieuwd welke evenementen jij op de kalender hebt? Hebben wij iets gemist? Laat het ons weten!

Geschreven door StapjeBeter

Het team van StapjeBeter is altijd op zoek naar manieren om de wereld net een beetje beter te maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elektrische auto opladen: hoe groen is jouw laadpas?

Bakpapier of Bakmat – hoe maak je een duurzame keuze?