Wil jij het hele jaar door duurzaam zijn, maar kun je wat inspiratie gebruiken? Met deze duurzame kalender van StapjeBeter vind je een overzicht van duurzame en maatschappelijke activiteiten en evenementen. Experimenteer iedere maand met wat nieuws en misschien ontdek je wel iets wat je het hele jaar door wilt zetten!
UPDATE: We hebben een openbare Google-kalender gemaakt zodat je alle duurzame dagen in je eigen online kalender kan zetten. En via de openbare iCal-indeling kan je hem ook rechtstreeks importeren naar andere kalender-apps.
Bekijk de openbare Google Kalender
of
Download de openbare iCal-indeling (.ics) voor andere kalender-apps
Januari
Veganuary
Heel januari – Veganuary is een uitdaging om in januari 31 dagen lang 100% plantaardig te eten. Het is een wereldwijd concept waaraan in 2021 een half miljoen mensen meededen! Het doel is een internationale beweging te creëren om de wereld ten goede te veranderen. Door 100% plantaardig te eten bescherm je het milieu en kan je dierenleed voorkomen.

Februari
Week van de Circulaire Economie
6 t/m 11 februari – Tijdens de week van Week van de Circulaire Economie zijn er 155 evenementen door heel Nederland. Bezoekers kunnen leren hoe Circulair Ondernemen in de praktijk werkt. Voorlopers ontmoeten elkaar en starters krijgen concrete handvatten aangereikt om zelf aan de slag te gaan met de circulaire economie. Er wordt gekeken hoe ondernemers in 2050 volledig circulair kunnen zijn. Ook wij schrijven zo nu en dan over dit onderwerp: Bekijk onze artikelen over de circulaire economie.
Wereld Peulvruchten Dag
11 februari – Wereld Peulvruchten Dag… is dat een ding? Jazeker, en met goede reden! Allereerst vanwege de voedingswaarde: peulvruchten zitten boordevol voedingstoffen, zijn een ideale bron van eiwitten, zijn laag in vet, maar rijk aan vezels. Daarnaast zijn er grote voordelen voor het milieu: De eigenschappen van peulvruchten verbeteren de bodemvruchtbaarheid. Door peulvruchten te gebruiken kunnen boeren ook de biodiversiteit bevorderen, terwijl ze schadelijke plagen en ziekten op afstand houden. Kortom, genoeg redenen om de peulvrucht een dag in het zonnetje te zetten. Eet wat vaker, maar zeker vandaag, iets met linzen, bonen of kikkererwten!
Warmetruiendag
10 februari – Doe op Warmetruiendag een lekkere dikke trui aan en zet de verwarming een standje lager. Per graad minder hoog bespaar je 6% energie. Dat is dus 6% minder uitstoot en 6% korting op je energierekening.

Maart
Week Zonder Vlees & Zuivel
4 t/m 10 maart – Veganuary nog iets te heftig voor je? Geen zorgen, er is ook een kleinere editie: de Week Zonder Vlees & Zuivel. Hierbij wordt je uitgedaagd om week lang geen vlees of zuivel te eten. Als dat lukt, dan bespaar je 150 liter water, 121 kilometer autorijden, 770 gram dierenvlees en 2,4 kilo zuivel.
NK Tegelwippen
21 maart t/m 31 oktober – Een kampioenschap tegelwippen? Jazeker! Wip dat rijtje stoeptegels voor je huis eruit en maak een leuk geveltuintje! Zo gaan we samen de verstening van onze leefomgeving tegen en ontstaat er minder wateroverlast omdat de grond meer water kan opnemen. Een groenere leefomgeving heeft ook nog eens een positief effect op onze mentale gezondheid. In 2021 deden er 81 gemeentes mee en zijn er meer dan 1,5 miljoen tegels gewipt!

Landelijke Compostdag
23 maart – Van GFT-afval kan je waardevolle compost maken. Compost is de ideale voedingsstof voor bloemen en planten. Tijdens Landelijke Compostdag delen meerdere gemeentes gratis compost uit. Kijk op de site van jouw gemeente waar je terecht kunt. Meestal is dit bij volkstuinen, groene initiatieven en milieuparken.
Landelijke Opschoondag
23 maart – Maak samen met tienduizenden anderen je buurt schoon. Sluit je aan bij één van de opruimacties of ga zelf aan de slag met het tegengaan van zwerfafval.
Earth Hour
23 maart – Earth Hour is een internationaal evenement dat huishoudens en bedrijven oproept om de verlichting en andere elektrische apparatuur in hun huis voor 1 uur te doven. Het evenement vindt elk jaar eind maart plaats, in het weekeinde waarin de Zomertijd ingaat, om energiebesparing te promoten en de koolstofdioxideuitstoot te verminderen.
Zero Waste Week
24 t/m 30 maart – Dagelijks maken we gemiddeld zo’n zeven plastic verpakkingen open. Alleen al in Amerika worden er meer dan 30 miljoen plastic waterflesjes per minuut gekocht en elke minuut worden er wereldwijd meer dan een miljoen plastic tasjes gebruikt, voor gemiddeld 12 minuten. Het is dus tijd voor actie. Lukt het jou om een week geen afval te produceren? Bekijk ook onze zero waste tips.

April
Earth Day
22 april – Earth Day is een wereldwijde dag in het teken van milieubescherming. De dag wordt al sinds 1970 gevierd. Helaas is er nog steeds veel actie nodig. De boodschap van 2022 was helder. We hebben maar kort de tijd. Dit is het moment om alles te veranderen: het bedrijfsklimaat, het politieke klimaat en hoe we actie ondernemen op het gebied van klimaat.
Nationale Bijentelling
15 t/m 24 april – Draag bij aan de bescherming van de wilde bij en tel mee! De Nationale Bijentelling 2024 is van 15 tot en met 24 april. Ben je er dit jaar bij? De Nationale Bijentelling is een gezamenlijk project van Naturalis, Natuur & Milieu, IVN Natuureducatie en LandschappenNL. Het doel is om zoveel mogelijk over bijen te weten komen, zodat we de bij beter kunnen helpen. Je kunt ook zelf zorgen voor meer bijen in je tuin.

Mei
Fairtrade Week
6 t/m 14 mei – Jouw aankoop telt! Door fairtrade producten te kopen zorg je ervoor dat boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een eerlijk en betrouwbaar inkomen krijgen. Tijdens Fairtrade week promoten supermarkten hun Fairtrade producten en vrijwilligers organiseren allerlei activiteiten.

Internationale dag voor biodiversiteit
22 mei – De Verenigde Naties hebben 22 mei uitgeroepen tot Internationale Dag voor Biodiversiteit. Het thema in 2022 is “Bouwen aan een gedeelde toekomst voor al het leven”. Biodiversiteit blijft het antwoord op verschillende uitdagingen op het gebied van duurzame ontwikkeling.
Week Zonder Afval
25 t/m 31 mei – We produceren per persoon zo’n 490 kilo afval per jaar. Ga tijdens de Week Zonder Afval de uitdaging aan om zo min mogelijk afval weg te gooien. Wat kan je hergebruiken? Wat kan je delen of lenen? Kan je iets repareren in plaats van weggooien? Doe mee en zet je in voor minder afval!
Juni
Wereldmilieudag
5 juni – Wereldmilieudag is door de Verenigde Naties in het leven geroepen om op deze dag opnieuw na te denken over hoe we consumeren, herbouwen wat we hebben vernietigd en opnieuw contact maken met wat ons voedt.
Juli
Earth Overshoot Day
29 juli (?) – Earth Overshoot Day markeert de dag waarop de vraag van de mensheid naar ecologische hulpbronnen en diensten in een bepaald jaar groter is dan wat de aarde in dat jaar kan regenereren. In 2021 viel het op 29 juli en in 2022 op 28 juli. Hopelijk kunnen we er voor zorgen dat Earth Overshoot Day dit jaar later valt.
Augustus
Boskalis Beach Cleanup Tour
Definitieve datum nog onbekend – Alles wat men in het dagelijks leven gebruikt, kom je tegen op het strand. Van wattenstaafjes, plastic flessen, blikjes, ballonnen en doppen tot aan gloeilampen, schoonmaakmiddelen en jerrycans. Sinds 2013 hebben 17.330 enthousiaste vrijwilligers al 99.150 kilo afval van de stranden gehaald. Doe jij ook mee?

September
Duurzame Dinsdag
Eerste dinsdag van september – De eerste dinsdag van september is Duurzame Dinsdag. Een bijzondere dag waarop duurzame ideeën en initiatieven een podium krijgen in politiek Den Haag. Het kabinet neemt op deze dag de Duurzame Dinsdag-koffer in ontvangst met honderden duurzame ideeën en initiatieven uit alle hoeken van onze samenleving.
Rotterdamse Parkenmaand
Heel september – Wandelingen, workshops, excursies, muziek en dans. Ontdek de Rotterdamse parken, waar deze maand tal van activiteiten plaatsvinden.
Oktober
Buy Nothing New Maand
Heel oktober – Kan jij een maand lang niets nieuws kopen? Tijdens de Buy Nothing New Maand is dat de uitdaging. Afgezien van voedingsmiddelen, medicijnen en cosmetica is het de bedoeling om niets nieuws te kopen. Koop in plaats daarvan 2e hands, leen van anderen of huur. Je zult zien dat je veel minder nodig hebt dan je denkt. Door mee te doen gebruik je minder grondstoffen en raakt de aarde minder snel uitgeput.
Internationale Reparatiedag
15 oktober – Probeer zelf iets te repareren of ga langs bij een plaatselijke winkel om je apparaten weer tot leven te brengen. Wees trots op het vergroten van je reparatievaardigheden en doe langer met je spullen.

Nationale Klimaatweek
31 oktober t/m 6 november (?) – Iedereen kan bijdragen aan een duurzamer Nederland. De nationale Klimaatweek is de week om óók de knop om te zetten. De week is een initiatief van meerdere ministeries (EZK, BZK en LNV). Tijdens deze week worden veel activiteiten georganiseerd. Zo zijn er activiteiten die je kunnen informeren of inspireren, maar er zijn ook activiteiten zoals een ‘Spoedcursus’ tuinieren voor buurtvergroeners, kledingruilevents en zwervuilopruimacties. Samen maken we Nederland steeds groener, een beter klimaat begint vandaag!
November
Niet-Winkeldag
30 november – De Niet-Winkeldag is een actiedag waarin opgeroepen wordt een dag niets te kopen uit protest tegen de cultuur van “meer-meer-meer”. Het is een internationale protestdag tegen de consumptiecultuur, waarbij gepleit wordt voor bezinning over de gevolgen van overconsumptie. De dag heeft tot op heden vooral een symbolisch karakter: de hoofddoelstelling is om de consumenten bewust te maken van de gevolgen van hun consumptiepatroon.

December
World Soil Day
5 december – Wereldbodemdag wordt jaarlijks op 5 december gehouden om het belang van een gezonde bodem onder de aandacht te brengen en te pleiten voor duurzaam beheer van van ecosystemen. Om de aarde leefbaar te houden moeten we anders met de bodem omgaan.

Welke duurzame evenementen heb jij op de kalender?
Wij zijn erg benieuwd welke evenementen jij op de kalender hebt? Hebben wij iets gemist? Laat het ons weten!
Is er al een agenda voor 2024?
Hoi Yvonne,
Beter laat dan nooit: we hebben de duurzame jaaragenda een update voor 2024 gegeven en ook meteen een aantal duurzame dagen toegevoegd.
Vriendelijke groet,
Chris