in , , , , , , , ,

Duurzame Moederdagcadeaus: alles voor een leuke én duurzame moederdag

Met deze 25+ (cadeau)tips maak je Moederdag duurzaam

Per stuk verpakte chocolaatjes en bespoten brievenbusrozen? Dat kan duurzamer! Omdat een cadeau vinden moeilijk kan zijn heb ik een lijst gemaakt van Moederdagcadeaus die zowel leuk als duurzaam zijn. Alles voor de perfecte duurzame Moederdag!

De cadeaus zijn wat stereotyperend. Dat was helaas moeilijk te vermijden. Binnenkort komt ons artikel over duurzame Vaderdagcadeaus. Ook uitermate geschikt voor moeders. Hou onze website in de gaten!

De duurzame cadeautips voor Moederdag:

Omdat het artikel behoorlijk groot geworden is, hierbij een handige inhoudsopgave:

En zo maak je Moederdag helemaal duurzaam

Dan nu hieronder de cadeaus!

Duurzame Zeep van Blokzeep

Duurzaam staat je goed

80% van wat in een shampoofles zit is water. Dit is zwaar, neemt ruimte in eb kost dus meer energie om te vervoeren. Zonde, want water heb je genoeg bij het douchen. Ook wordt er veel plastic gebruikt voor shampooflessen. Bij Blokzeep hebben ze verschillende soorten zeep in blokvorm. Één blok staat gelijk aan drie flessen shampoo en bespaart 90 gram plastic!

De blokken en hun verpakkingen zijn plasticvrij en worden duurzaam verstuurd met fietskoeriers. Blokzeep is transparant over de ingrediënten en legt op hun blog de voor- en nadelen uit. Laten we stoppen de planeet om zeep te helpen door over te stappen op duurzame zeep.

Wil je je moeder zeep geven, kijk dan op de Blokzeep website. Je kan voor een Blokzeep cadeauset gaan. Ideaal voor Moederdag!

Circulaire Sieraden van NoWa

Oude telefoons bevatten waardevolle materialen zoals goud en zilver. Bij NoWa gebruiken ze deze uit oude telefoons gehaalde materialen om er sieraden van te maken. De naam NoWa staat dan ook voor No Waste. In plaats van grondstoffen uit de aarde te halen haalt NoWa deze uit e-waste.

Een ton e-waste bevat zestig keer zoveel goud als een ton gouderts

In Afrika is het proces van telefoons recyclen minder goed ingericht dan hier en belanden honderden miljoenen telefoons rechtstreeks op de stortplaats. Voor ieder sieraad dat NoWa verkoopt zamelt hun partner Closing the Loop oude telefoons in Afrika in om in Europa te verwerken en recyclen.

Heb je een moeder die van sieraden houdt? Ongetwijfeld wordt ze dan blij van een duurzame en ethisch verantwoorde armband, ketting of set oorbellen van NoWa.

Duurzame verzorgingsproducten

Verzorgingsproducten van Food for Skin

Bij Food for Skin maken ze prachtige huidverzorgingsproducten. Ze maken de producten in Nederland en gebruiken reststromen uit de voedselindustrie. Denk aan afgekeurde avocado’s en tomatenschillen. Wat er niet in zit zijn microplastics, parfum of parabenen. De producten zijn vegan en ontwikkeld met een professioneel laboratorium.

Food for Skin is in 2020 opgericht door twee zussen. De onmderneming is een Social Enterprise en is in de prijzen gevallen bij de Dutch Beauty Awards. Jaarlijks doneren ze 1% van de omzet aan de Plastic Soup Foundation.

De Tomato Base Cream is een mooi duurzaam voorbeeld. Het is een moisturizer gemaakt met cosmetische ingrediënten onttrokken uit tomatenzaadjes die overblijven na de productie van Italiaanse pastasauzen.

Wil je je moeder kennis laten maken met Food for Skin? Kijk dan eens naar de proefsets.

Verzorgingsproducten van Unwaste

Koffiedik en sinaasappelschillen hebben een reinigende en verzorgende werking. Zonde om dit als afval te verspillen. Dat dachten ze bij circulaire onderneming Unwaste ook. Zij halen koffiedik en sinaasappelschillen op bij de horeca en maken er prachtige verzorgingsproducten van.

De producten zijn niet alleen circulair, maar ook zo veel mogelijk natuurlijk (minimaal 94% en zonder onnodige toevoegingen), vegan en gemaakt in Nederland. Unwaste is een Social Enterprise en werkt met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

De producten van Unwaste zijn verkrijgbaar in mooie giftsets. Ideaal om op Moederdag cadeau te doen.

Verzorgingsproducten van Shampoo Bars

Je ziet ze steeds meer; verzorgingsproducten in bar-vorm. Logisch ook, want het heeft voordelen op het gebied van duurzaamheid. Zo zijn de producten van Shampoo Bars plasticvrij en ze gaan tot drie keer langer mee dan traditionele shampooflessen (waar vooral water in zit).

Shampoo Bars is één van de eerste spelers op deze markt. Hun productcatalogus is daardoor ook één van de grootste. Er zijn zelfs shampoo bars voor honden en baby’s, maar laten we het bij moeders houden. Wil je je moeder kennis laten maken met Shampoo Bars? Dan is het proefpakket misschien wel wat. Kan je zelf ook nog een zeepje bietsen 😉

Net als bij groenten en fruit zijn er bij shampoo bars weleens producten die niet aan het perfecte plaatje voldoen. Bijvoorbeeld door een deukje of breuk. Om deze producten niet weg te hoeven gooien bieden ze deze verspilmenietjes met korting aan.

Verzorgingsproducten van INIKA Organic

Wat niet mag ontbreken in de lijst van duurzame verzorgingsproducten: de biologische. Gelukkig is daar INIKA Organic. De producten van INIKA Organic worden in Nederland verkocht via Biocare Online. Deze producten zijn 100% natuurlijk, vegan, cruelty free en gifvrij

Met meer dan 40 awards is INIKA het puurste make-up merk dat de natuur te bieden heeft

INIKA is plastic neutraal gecertificeerd. Voor iedere kilo plastic die ze gebruiken wordt er een kilo plastic verzameld en gerecycled. Het is wereldwijd het eerste plastic-neutrale make-up merk. Ook gebruiken ze post-consumer recycled (PCR) plastic. Dat is plastic teruggewonnen uit afvalstromen van huishoudens en industrie.

Levensechte (zijden) kunstbloemen

Bloemen zijn leuk, maar snijbloemen en bloembollen zijn vaak geteeld met kunstmest en pesticides. Supermarktbloemen zijn daardoor een slechte keuze op het gebied van duurzaamheid. De productie gaat gepaard met veel CO2 en resulteert in veel afval. Permanente bloemen zijn dan een beter alternatief. Hieronder vind je enkele duurzame aanbieders.

Blooming Good

Blooming Good maakt prachtige kunstboeketten. Daarbij maken ze gebruik van gerecyclede PET-plastics en geüpcyclede stoffen waar mogelijk. Oprichters Dane en Job verwelkomden mij op hun kantoor zodat ik met eigen ogen de bloemen kon zien. Met deze bloemen kan je je moeder ongetwijfeld enorm blij maken!

Blooming Good oprichters Dane (links) en Job (midden) en StapjeBeter schrijver Chris (rechts)

De bloemen gaan tot wel 10 jaar mee en zijn volledig recyclebaar. Uitgekeken op je boeket? Stuur hem terug en krijg 25% korting op je volgende boeket. De ingeleverde bloemen worden hersteld en gebruikt in nieuwe boeketten. Wat niet herbruikbaar is wordt verwerkt tot nieuwe basismaterialen.

De oprichters van Blooming Good hebben speciaal voor Moederdag een unieke kortingscode gedeeld. Met STAPJEBETER10 krijg je 10% korting op je bestelling (geldig tot eind april).

Reflower

Reflower is de duurzame bloemenbieb. Je kan bij Reflower een abonnement op kunstbloemen nemen. Je kan wisselen van boeket wanneer je maar wilt. Zo weet je zeker dat je niet uitgekeken raakt op je boeket.

Reduce, Re-use, Reflower!

Bestel je vanuit Amsterdam, dan komen ze je boeket zelf met de bakfiets bezorgen. Ze maken enorm veel impact, wat ze op hun website inzichtelijk maken. De bloemen van Reflower gaan tot wel 10 jaar mee. Bloemen die onverhoopt korter meegaan door beschadigingen of verkleuringen krijgen een tweede leven, bijvoorbeeld in de Amsterdamse Flowerbikes.

Bloemen van LEGO

Oké, oké, levensecht is misschien niet van toepassing, maar leuk zijn ze zeker! Het is van plastic, maar het gaat ook oneindig lang mee. Weinig speelgoed wordt zo lang en zo veel gebruikt als LEGO, vandaar dat ik het toch in deze lijst durf op te nemen 😉

LEGO heeft een Botanical-collectie geïntroduceerd. Speciaal voor volwassenen. Zie jij je moeder ook wel lekker met Lego in de weer? Je kan kiezen uit o.a. Tiny Plants, wilde bloemen, een boeket, een orchidee, een rozenboeket en narcissen.

En een tip van ons, sommige sets zijn goedkoper bij Bol dan op de LEGO website.

Duurzame boekentips

Drinkbare Rivieren

Een van mijn favoriete boeken is het boek Drinkbare Rivieren. In dit boek volg je de (levens)reis van Li An Phoa. Het wordt helaas duidelijk dat we niet goed met ons water omgaan. Vroeger dronken we uit rivieren. Nu vervuilen we onze rivieren in zulke mate dat we op veel plekken zelfs niet kunnen zwemmen.

Li An Phoa is op een inspirerende en verbeeldende missie om dit weer mogelijk te maken. De waterkwaliteit is immers een spiegel van hoe we als maatschappij leven. Of drinken uit rivieren ooit gaat lukken is de vraag, maar het boek zette mij enorm aan tot nadenken hierover.

Een duurzaam kookboek: Fork Ranger

Dit is geen kookboek zoals je gewend bent. Fork Ranger gaat de harde, soms pijnlijke feiten niet uit de weg, maar maakt met cijfers en grafieken duidelijk hoe duurzaam ons eetgedrag is. Het boek helpt je om te kijken naar welke keuzes de meeste impact hebben. Maak je impact door seizoensgebonden te eten, kan je beter diepvriesgroenten kiezen of moet je gewoon minder vlees eten?

Zo deelt Fork Ranger feiten op hun social media.

Fork Ranger kijkt wetenschappelijk naar dit soort vraagstukken en geeft vervolgens tips om deze kennis om te zetten in actie. Het boek heeft 40 recepten die niet alleen lekker zijn, maar ook interessante achtergrondinformatie bevatten over de impact van jouw maaltijd.

Duurzame Cadeaukaarten

Wil je je moeder zelf laten kiezen, maar er wel voor zorgen dat het een duurzame keuze wordt? Kies dan voor één van onderstaande giftcards.

De Sustainable Fashion Gift Card

Voor de moeder die van mode houdt is er de Sustainable Fashion Gift Card. Deze gift card is op meerdere plekken te gebruiken, zowel digitaal als fysiek. Momenteel zijn meer dan 30 duurzame merken en winkels aangesloten. Door deze giftcard te kopen steun je de pioniers op het gebied van duurzame mode.

De Ohmygood Giftcard

Met de giftcard van Ohmygood kan je moeder zelf kiezen uit 3000 duurzame en sociale cadeaus. Met elk cadeau steun je impactmakers met maatschappelijke missies. Op de site kan je de verhalen van deze impactmakers lezen.

De Duurzame Dinerbon

De Duurzame Dinerbon is een gloednieuw initiatief. Momenteel zijn er al 17 restaurants aangesloten en dit aantal wordt snel groter. Er loopt momenteel een crowdfunding voor de Duurzame Dinerbon. Steun dit duurzame initiatief, help duurzame restaurants, geef je moeder een leuk cadeau én ontvang zelf rendement op je lening (of korting in de voorverkoop).

Geen Bath Bombs, maar Flower Bombs

Niets tegen Bath Bombs – al is de glitter soms van microplastics gemaakt… – maar ken je Flower Bombs? Dit zijn balletjes vol bloemzaad. Gooi ze op een plek die bloemen kan gebruiken, zoals braakliggende grond. Je vindt ze ook onder de namen zaadbommetjes of bloembommetjes.

Leuk ook om samen te maken. De benodigdheden zijn (biologisch) bloemzaad, wat compost en klei (of kleipoeder). Doe het bij elkaar en rol er (met water) balletjes van. Leg ze te drogen in de zon en voilà, ze zijn klaar voor gebruik! Het is een leuk uitje om met je moeder de leukste plekken te zoeken om de zaadbommetjes te gooien.

Blossombs

Bloemen voor de liefste mama

De meest bekende zaadbommetjes zijn die van Blossombs. Wat Blossombs een streepje voor geeft is dat zij gebruik maken van biologische wilde zaden. Hun verpakkingen worden gemaakt van gerecycled en/of duurzaam materiaal. Helemaal mooi voor Moederdag: ze hebben verpakkingen speciaal voor moeders!

Blossombs denkt ook aan het sociale aspect en werkt zo veel mogelijk samen met sociale werkplaatsen en dagbestedingen.

Flowerhearts van BLOOM your message

Vergelijkbaar met Flower Bombs, maar met extra nadruk op liefde: de Flowerhearts van BLOOM your message. Ook zij maken gebruik van biologische grond zaden. Klein nadeel; ze zijn een groothandel. Dus tenzij je je moeder blij wilt maken met tientallen Flowerhearts zal je even moeten zoeken waar je ze per stuk kunt kopen.

Uiteraard laten we je niet aan je lot over. Ecomondo, (één van mijn favoriete Rotterdamse winkels) heeft ze te koop.

Duurzame Thee

Thee van Wilder Land

Wilder Land maakt thee van lokale, inheemse gewassen om zo de biodiversiteit te verbeteren en natuur te herstellen. Ze laten boerenlandschap verwilderen met hun bloemen en kruiden. Die bloemen en kruiden zijn goed voor bijen, vlinders en andere insecten en vormt later de basis voor hun heerlijke (on)kruidenthees. Denk aan kamille, brandnetel, weegbree, paardenbloem, duizendblad en korenbloem.

In de video hieronder zie je hoe Wilder Land bijdraagt aan biodiversiteit bij regeneratieve boerderij De eenzaamheid.

Je kan de Wilder Land thee ook in abonnementsvorm bestellen en dit maandelijks, tweemaandelijks, ieder kwartaal of ieder half jaar bij je moeder laten bezorgen.

Frank about tea

Voor eerlijke thee zit je goed bij Frank about tea. Zij kopen namelijk direct in bij productielanden en laten het daar blenden en verpakken. Hierdoor kunnen zij 6 keer meer betalen ten opzichte van grote partijen die in bulk importeren. Dit komt de boeren enorm ten goede en zorgt voor een eerlijke keten.

2% van de omzet van Frank about tea gaat naar opleidingstrajecten voor boeren en hun gezinnen. Ook als ze geen winst maken. Dat is nog eens impact maken!

Circulaire Gin van Dik & Schil

Drink je graag met je hippe moeder een Gin-Tonic in het zonnetje? Groot gelijk en goed nieuws! Dat kan met circulaire gin van Dik & Schil. Dik & Schil maakt gin van sinaasappelschillen afkomstig uit de horeca. Ook gebruiken ze reststromen van Koppert Cress, producent van vers gekiemde eetbare planten.

Dik & Schil is in 2019 door studenten gestart naast hun studie. Ze waren dagenlang bezig met een bakfiets sinaasappelschillen op te halen. Vervolgens moesten ze met de hand de buitenste, niet bittere delen van de schillen verwerken. Ze zijn flink gegroeid en hun dranken liggen nu bij Gall & Gall.

Duurzame chocolade

Toch chocola kopen voor Moederdag? Go for it! Het is wel goed om te kijken naar welke chocolade je koopt. Chocolade gaat vaak gepaard met kinderarbeid, uitbuiting, ontbossing en andere negatieve gevolgen.

Je hoeft niet alles zelf uit te zoeken. Op ChocolateScorecard.com kan je zien hoe goed bedrijven het doen. Zo doet Tony’s Chocolonely het het beste van de grote producenten. Storck (bekend van Merci) en Mondelēz (bekend van Cote d’or, Oreo, Toblerone en Milka) scoren juist zwaar onder de maat.

Chocolatemakers

Persoonlijk zoek ik vaak een combinatie van Fairtrade én biologisch als ik een duurzame keuze wil maken. Laat er nou precies zo’n Nederlands chocolademerk zijn: Chocolatemakers. Ze gaan bij Chocolatemakers zelfs verder dan dat. De fabriek in Amsterdam is solar-powered en emissie-vrij. Een deel van hun cacao wordt zelfs vervoerd met een zeilschip.

Ook aan de reststromen hebben ze gedacht: cacaodoppen worden verwerkt in thee en cacaogruis wordt verwerkt tot cacaoboter voor in lippenbalsem.

Mesjokke

Mesjokke koopt zijn chocola via direct trade en ze richten zich op ‘specialty’ cacao; cacao met unieke smaken. Niet de beurshandelaren, maar de producenten krijgen een hoge prijs. De productie van hun chocola doen ze helemaal zelf. Dit alles maakt hun chocola lekkerder, eerlijker en traceerbaar! Daarbovenop is Mesjokke een Social Enterprise. Als je chocolade koopt weet je dus dat je bij Mesjokke goed zit.

Drogerballen van Nederlandse schapenwol

Drogerballen zorgen ervoor dat de was sneller droog is. De machine is eerder klaar (je bespaart dus energie) en de was komt zachter uit de droger. Je hebt er geen omkijken aan, want je laat de ballen gewoon in de droger liggen.

Deze drogerballen gaan al honderden wasbeurten mee. © Chris Verschoor

Als je drogerballen van Nederlandse wol koopt ben je helemaal goed bezig. Nederlandse wol is namelijk een afvalproduct. Omdat er weinig vraag naar schapenwol is en deze duur is om te verwerken wordt Nederlandse wol voornamelijk verbrand. Enorm zonde!

Gekleurde drogerballen van Zorgkwekerij Bloei

De gekleurde drogerballen van Zorgkwekerij Bloei (Lentethema).
Bron: facebook.com/zorgkwekerijbloei/

Zorgkwekerij Bloei verkoopt drogerballen in leuke kleuren. De zorgkwekerij biedt mensen met een verstandelijke beperking zinvolle dagbesteding, bijvoorbeeld als hulpkweker. De drogerballen zijn er in lente-, zomer-, winter- en herfstthema. De wol komt van Hoeve Biesland, een biologische boerderij op een steenworp afstand van de Zorgkwekerij.

Zijn er dan alleen maar voordelen aan drogerballen? Het antwoord is eigenlijk: ja! Al is het grootste Moederdagcadeau aanbieden om zelf de was te doen 😉

Een draadvaas

Niet omdat draadvazen zo duurzaam gemaakt worden, maar omdat je er wel duurzame dingen mee kunt doen. De draadvaas is perfect om de laatste mooie bloem van een boeket in te zetten. Je kan ook de uiteindes van een lente-ui in een draadvaas bewaren. Deze lopen in een beetje water weer uit zodat je nieuwe lente-ui kan oogsten.

De bos hing al, maar deze staat er nog mooi bij. © Chris Verschoor

Lijkt een draadvaas je iets? Vertel je moeder er dan bij dat de vaas niet is om zelf nieuwe bloemen voor te kopen, maar om minder weg te gooien van boeketten (en lente-uien). Zelf zou ik een lokale groene bloemenwinkel of cadeauwinkel opzoeken om te kijken of ze een mooie draadvaas verkopen.

Omdat ik geen duurzame webshop met draadvazen kon vinden staat hierboven een Bol.com affiliate link. Hiermee gaat een klein deel van de omzet naar StapjeBeter.

En nog 12 duurzame (cadeau)tips!

We hebben nog zo veel inspiratie, maar het is simpelweg te veel om over alles te schrijven. Deze producten en initiatieven zijn we de moeite waard om vermelden.

 1. Project Cece heeft het online aanbod van duurzame mode bij elkaar verzameld.
 2. Van Eigen Deeg: Duurzame en circulaire koekjes. Gemaakt met oud brood of citroenschillen, maar daardoor niet minder lekker. Verpakt zonder plastic.
 3. Susan Bijl: Susan Bijl heeft de klassieke versie van de plastic tas hip gemaakt. De tassen worden gemaakt met gerecyclede en duurzame stoffen. Ook te koop via Project Cece.
 4. Bo Bottles: Geen plastic flessen meer met deze karaf die een afschroefbare boven- en onderkant heeft
 5. Growingpaper: Kaarten die je kunt planten.
 6. Sjaal met Verhaal: Handmade – Fairmade – Fairtrade. Sjaal met Verhaal creëert werk voor vrouwen in Nepal en verkoopt eerlijke, kleurrijke en handgemaakte producten.
 7. Biologische bloemen van Sprinklr: Wil je dan toch voor echt gaan, kies dan voor biologische bloemen of planten; het is wat duurder, maar ook beter voor het milieu.
 8. Droogbloemen: Echte bloemen die ook jaren mee kunnen gaan. Kore uit Rotterdam heeft natuurvriendelijke droogboeketten
 9. Bloemen uit een pluktuin: Vaak zijn deze biologisch en de verscheidenheid aan bloemen in de open lucht is goed voor de biodiversiteit. Je moeder kan zelf de bloemen plukken die ze het mooiste vindt. Een overzicht van pluktuinen staat op Pluktuinen.nl.
 10. Geef grond: Nee, geen potgrond. Geef een vierkante meter grond cadeau waar goede dingen op gedaan worden. Bijvoorbeeld natuurbeheer of regeneratieve landbouw. Voorbeelden zijn Lenteland, Land van Ons, Aardpeer en Herenboeren.
 11. Soilmates: Bij Soilmates maken ze mooie producten van lelijke avocado’s.
 12. HappySoaps: Plasticvrij, palmolievrij en natuurlijke verzorging. Ligt ook in meerdere supermarkten.

Zo maak je Moederdag nog duurzamer

Hieronder volgen naast de cadeautips nog enkele suggesties voor een nog duurzamere Moederdag.

Koop helemaal niets

Niets kopen is de meest duurzame keuze. We hebben vaak al zo veel spullen waarvan we een groot deel niet gebruiken. Het is de moeite om bij je moeder na te gaan of ze überhaupt meer spullen wilt. Even langsgaan is soms het grootste cadeau.

Hergebruik cadeauverpakkingen en materialen

De luxe cadeauverpakking van die fles wijn, dat mooie cadeaukistje, een feestelijke tasje, maar ook noppenfolie of een stuk touw; het is de moeite om ergens in huis een lade op te offeren voor verpakkingen en materialen. Hergebruiken scheelt geld, is goed voor het milieu en je hoeft niet op het laatste moment nog de deur uit om een verpakking te regelen. Hoe meer we dit normaliseren hoe meer afval we voorkomen.

Ook een kartonnen doos kan met een beetje creativiteit een mooie verpakking worden

Kies een uitje of workshop in plaats van spullen

Stippel een mooie wandeling of fietsroute uit. Bereid een mooie picknick voor. Ga samen met je moeder afval prikken op het strand. Ga op ontdekking in de natuur en verzamel je eigen kruiden voor thee. Wees creatief en kies voor een duurzaam uitje in plaats van spullen.

Toch inspiratie nodig? Hieronder volgen twee leuke duurzame ideeën voor Moederdag-uitjes.

De stad verkennen met Vegan Food Tours

Je voedselpatroon veranderen is één van de beste manieren om een positieve impact te maken. Maar is overschakelen naar veganistisch eten dan niet moeilijk? Bij de Vegan Food Tours laten ze zien hoe makkelijk het is, zelfs als je uit eten gaat.

Verken met een lokale gids Utrecht of Amsterdam. In een paar uur wordt je meegenomen langs de lekkerste plantaardige keukens die deze steden te bieden hebben. Overal krijg je wat lekkers dus jij en je moeder gaan verzadigd naar huis!

Uitjes en workshops van Nature’s Gift

Een leuke aanbieder van duurzame uitjes is Nature’s Gift. Hier boek je bijvoorbeeld workshops moestuinieren of natuurfotografie en uitjes zoals bevers speuren.

Nature’s Gift verkoopt ook cadeaukaarten. Van de niet-ingewisselde giftcards gebruiken ze 100% voor het kopen van natuurgrond en bomen. Zelfs als je moeder vergeetachtig is draag je hiermee bij aan de natuur.

Combineer Moederdag met de Fairtrade week

Moederdag valt samen met Fairtrade Week. Koop je chocola, bloemen of wijn? Probeer dan een merk wat (minstens) Fairtrade gecertificeerd is. Dan krijgen boeren een eerlijkere prijs.

Fijne Moederdag!

Ik wens je een fantastische Moederdag! Hopelijk was dit artikel behulpzaam. Tevens wil ik mijn LinkedIn netwerk bedanken voor het aandragen van veel van de geweldige ideeën uit deze lijst!

Wil je ook op de hoogte blijven of volgende keer meedenken met één van de artikelen? Wij zijn te vinden op Twitter, LinkedIn en Facebook. Je kan mij (Chris, de schrijver van dit artikel) volgen op LinkedIn, daar ben ik het meest actief en ik ga graag met je in gesprek.

Geschreven door Chris

Chris onderzoekt graag de impact van zijn keuzes. Hij verdiept zich in hoe duurzaam ketens zijn en welke ondernemers hierin duurzaamheid aanjagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De StapjeBeter jaaragenda