in , , , ,

Duurzame Vaderdagcadeaus: alles voor een leuke én duurzame Vaderdag

Met deze 12+ (cadeau)tips heb je een duurzame vaderdag!

Eerder schreven we al over Moederdag. Nu zijn de vaders aan beurt. Ben je op zoek naar een uniek duurzaam Vaderdagcadeau? Of juist een klassiek cadeau maar met een duurzame twist? Lees dan snel verder!

In het artikel met duurzame Moederdagcadeaus staat ook van alles wat vaders leuk kunnen vinden. Neem daar ook even een kijkje!

De duurzame cadeautips voor Vaderdag:

Omdat je niet eindeloos wilt scrollen, hierbij een handige inhoudsopgave:

Sociale koffie, fairchain koffie en koffie zonder koffie

Is je vader een koffieliefhebber? Dan is het leuk om bijzondere en duurzame koffie te geven. Hieronder enkele sociale en duurzame koffiemakers.

Heilige Boontjes

Heilige Boontjes is een koffiezaak gevestigd in een oud politiebureau. Er werken jongeren die willen re-integreren in de samenleving. Kwetsbare jonge Rotterdammers met een randje gaan aan de slag als barista of in de bediening. Heilige Boontjes is opgericht door een agent en een re-integratiedeskundige. Een perfect duo voor deze sociale onderneming. Ze verkopen hun eigen koffie aan consumenten en horeca.

Heilige Boontjes heeft aandacht voor circulariteit. De medewerkers rijden langs de locaties Heilige Boontjes-koffie geschonken wordt om de koffiedroes op te halen en een nieuw leven te geven.

Als je dan per se een mok wilt geven aan je vader, koop dan de mok van Heilige Boontjes 😉

Meer weten? Eerder schreven we al een artikel over Heilige Boontjes.

Zuivere koffie

Zuivere Koffie is de Noord-Hollandse evenknie van Heilige Boontjes. In een oude gevangenis in Zaandam krijgen gemotiveerde (ex-)gedetineerden een tweede kans. Ze worden opgeleid en begeleid naar eerlijk en betaald werk. Zuivere Koffie is een Social Enterprise.

Moyee Coffee

In de wereldwijde koffieketen gaat veel mis. Boeren krijgen een te lage prijs voor hun koffiebonen, terwijl ze (o.a. door klimaatverandering) het grootste risico lopen. Moyee geeft boeren perspectief door de keten eerlijker te maken; Fairchain dus. Ook zorgen ze voor meer werkgelegenheid in de landen waar de koffie verbouwd wordt. 92% van hele proces, van het roosteren tot het verpakken van de koffie, gebeurt inmiddels in Ethiopië en Kenia

Bij Moyee koffie zijn er niet allerlei tussenhandelaren. Het is een korte, transparante keten. Moyee is een B Corp, wat betekent dat ze extra aandacht geven aan (sociale) impact. (Een deel van) de koffie van Moyee is biologisch.

Northern Wonder

Als er zo veel problemen in de koffieketen zijn, waarom maken we onze koffie dan nog van koffie? Northern Wonder maakt zijn koffie van lokale, niet-tropische planten. Koffievrije koffie dus. Dat betekent minder ontbossing en minder biodiversiteitsverlies. Dat is het proberen waard toch?

Northern Wonder heeft naast filterkoffie ook composteerbare koffiecups voor Nespresso-machines. Deze zijn thuis te composteren.

Duurzame Boxershorts van Mausons

Mausons noemt zichzelf Friendly Fashion, en dat is helemaal terecht. Het begint al bij het productieproces: de boxershorts worden gemaakt van beukenhoutpulp. Wonderbaarlijk genoeg kan je van dit natuurlijke materiaal een zachte, soepele stof maken. Als eigenaar van een Mausons boxershort kan ik dit beamen, maar ik zal jullie een selfie besparen 😉

De volledige productie van de boxershorts vindt plaats in Europa. De stof wordt in Oostenrijk gemaakt met hout uit Oostenrijk en buurlanden daaromheen. De impact is veel lager dan die van de synthetische variant. De boxers worden vervolgens duurzaam geproduceerd in Portugal.

Als je je een beetje verdiept in Mausons voelt de totstandkoming van deze boxershorts echt als een avontuur. Oprichter Mauro Wilsons Estevão neemt je met podcasts, video’s en verhalen mee in de verduurzaming van de kledingindustrie.

Een duurzaam notitieboek

Bambook

Bambook maakt uitwisbare notitieboeken. Hierdoor heb je maar 1 notitieboek nodig waar je jaren mee kunt doen. Voor iemand die veel opschrijft bespaart dit veel papier. Bambook steunt herbebossingsprojecten in Madagaskar. Voor ieder verkocht boek wordt er in Madagaskar 1 boom geplant. Zo helpt het kopen van een Bambook notitieboek essentiële ecosystemen te herstellen en uit te breiden.

Bambook werkt samen met een sociale werkplaats en biedt zo mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kansen. De bezorging van bestellingen gebeurt waar mogelijk per fiets.

Correctbook

Nog een uitwisbaar notitieboek, maar met een sociaal aspect. Voor ieder verkocht product voorziet Correctbook kinderen in ontwikkelingsgebieden van hetzelfde schrijfmateriaal. Zo strijdt Correctbook tegen analfabetisme. 5% van de jaarlijkse omzet van Correctbook wordt besteed aan de verwezenlijking van onderwijsprojecten.

De notitieboeken worden gemaakt in Nederland. De productie is CO2-neutraal doordat de volledige CO2 wordt gecompenseerd via Trees for All. Wat dit product uniek maakt is de modulaire samenstelling. Je kan losse onderdelen bestellen en zo je Correctbook aanpassen of onderdelen vervangen.

Leuk voor de vader die van puzzels en spelletjes houdt: Het Forever Gamebook van Correctbook. Er zitten spellen in voor één speler en voor meerdere spelers. Door het Forever Gamebook te kopen help je 2 kinderen leren lezen en schrijven.

Green Side

Mijn Green Side notitieboek. Foto’s: Chris Verschoor

Er wordt veel papier enkelzijdig geprint. Met name bij basisscholen omdat daar veel blaadjes uitgedeeld worden. De andere kant van het papier blijft onbenut. Dat kan anders! Green Side haalt met de fiets enkelzijdig gedrukt papier op bij basisscholen. In samenwerking met sociale werkplaatsen worden hier prachtige notitieboeken van gemaakt. Zo worden beide kanten van het papier gebruikt. Dat bespaart liters water, kilo’s materiaal en een hoop energie.

Momenteel werken ze in Utrecht, Houten, Wageningen, Huis ter Heide en Emmen. Daar wordt lokaal het materiaal ingezameld én lokaal de notitieboeken geproduceerd.

Zelf composteren met de Wormenboerderij

Foto: Chris Verschoor

Voor de vader die van tuinieren houdt en niet vies is van insecten is er de Wormenboerderij. Met de wormenboerderij kan je zelf GFT-afval omzetten naar waardevolle compost. De wormenboerderij is van gerecycled hout gemaakt door een sociaal leerwerkbedrijf in Delft.

Zelf gebruik ik de wormenboerderij al meer dan een jaar voor o.a. bananen- en wortelschillen, courgette-eindjes, aubergineresten, tuinafval en karton. Het is een enorm leuk proces om je eigen ecosysteem van wormen en nuttige composterende insecten te zien groeien in de bak. En de bloemen en plantenbakken in de tuin krijgen uitstekende voedingstoffen terug. Dikke aanrader!

Een duurzame fles Whisky

Voor de vader die van een borreltje op zijn tijd houdt hebben we twee duurzame Nederlandse whiskyproducenten uitgelicht.

Cley Whisky

Bij Cley Distillery maken ze whisky uit regio Rotterdam. De granen komen uit het Buijtenland van Rhoon. In dit gebied, vlakbij de distilleerderij, wordt op grote schaal geëxperimenteerd met natuur-inclusief boeren. Landbouw met respect voor de natuur en met aandacht voor eerlijk voedsel.

In 2025 openen ze een grotere distilleerderij. De distilleerderij komt vol zonnepanelen te liggen en krijgt een industriële warmtepomp. Zoveel mogelijk warmte wordt teruggewonnen en hergebruikt. Zo kunnen ze de whisky van lokaal en duurzaam verbouwde gerst energieneutraal produceren.

Bus Whisky

We blijven nog even bij de Whisky. In Brabant is namelijk ook een duurzame Whiskyproducent actief: BUS Whisky. De gerst die hiervoor nodig is verbouwen ze zelf op kleine velden in de buurt. Ze passen zo veel mogelijk regeneratieve landbouw toe en ze vermijden kunstmest en chemicaliën. Vanaf 2025 willen ze enkel nog biologische brouwgerst gebruiken.

Duurzaam en Circulair bier

Eerder schreven we over duurzaam bier en 19 duurzame Nederlandse brouwerijen, maar voor Vaderdag lichten we er graag één opnieuw uit.

Vet & Lazy

Vet & Lazy is niet alleen een brouwerij met humor, ze brouwen ook nog eens duurzaam. Op hun flesjes staat dat ze het “doen met lokale boeren”. 90% van hun granen komt namelijk van natuur-inclusieve landbouw zo’n 10 kilometer verderop. Daarnaast brouwen ze veel circulair, bijvoorbeeld met afgekeurd fruit, oesterzwamresten of koffiedik. Onlangs opende Vet&Lazy in Rotterdam de Bierkaai. Een bar met terras aan het water in het circulaire verzamelgebouw Blue City.

Een No Waste Army abonnement

Voedselverspilling tegengaan, heerlijke producten thuisbezorgd krijgen en een eerlijke prijs voor de boer? Maak kennis met No Waste Army! Veel voedsel wordt verspild omdat er voor de boeren geen afnemers zijn, bijvoorbeeld vanwege de vorm of de grootte van de gewassen. No Waste Army maakt van deze gewassen houdbare producten. Deze producten gaan ieder kwartaal in een No Waste Army box die jij kunt bestellen. Bestel hem nu voor je vader en maak hem strijder tegen voedselverspilling!

Eerlijke Cashewnoten van Johnny Cashew

Wist je dat onze cashewnoten in Afrika geteeld worden en in Azië gepeld? Dat is een omweg van 12.000 kilometer! Johnny Cashew laat hun cashewnoten pellen in Tanzania, waar ze ook geteeld worden. Dat scheelt een lange reis en zorgt voor werkgelegenheid in Tanzania.

Johnny Cashew gaat verspilling tegen door ook gebroken noten te gebruiken (de smaak is immers hetzelfde). De cashews zijn Fairtrade, dus de boer krijgt een eerlijke prijs. Daarnaast is een deel van de cashewnoten van Johnny Cashew biologisch (deze zijn te koop bij Ekoplaza).

Houdt je vader van een nootje? Dan kan hij verantwoord genieten met Johnny Cashew.

Nog 5 duurzame cadeautips

We hebben nog zo veel inspiratie, maar het is simpelweg te veel om over alles te schrijven. Deze producten en initiatieven zijn wel de moeite waard om vermelden.

  • Geef jij je vader altijd sokken? Lotika heeft leuke duurzame herensokken.
  • Weekend of midweek weg? Laat het vliegtuig staan! Met Leavv kan je een elektrische camper huren voor een duurzame roadtrip met je vader.
  • Is je vader een muziekliefhebber? Kijk dan eens naar de koptelefoon van Repeat. Een koptelefoon die tegen een stootje kan. Met vervangbare onderdelen en levenslang gratis reparaties.
  • Geef een boom cadeau via Trees for All. De boom wordt geplant in een duurzaam bosproject en je vader krijgt een certificaat met jouw persoonlijke boodschap.
  • Nog een biertip: Wasted Beers brouwt bier van niet verkocht brood. Zo wordt 20% van de grondstoffen bespaart én wordt brood van de vuilnisbak gered. Te koop in de shop van sociale brouwerij De 7 Deugden.

En 3 tips voor een extra duurzame Vaderdag

  1. Koop helemaal niets: de duurzaamste keuze is vaak minder kopen in plaats van meer.
  2. Hergebruik cadeauverpakkingen en materialen: hergebruiken scheelt geld, is goed voor het milieu en je hoeft niet op het laatste moment nog de deur uit om een verpakking te regelen.
  3. Ga voor een uitje of workshop: kies een ervaring of belevenis in plaats van spullen.

Fijne (duurzame) Vaderdag!

Ik wens je een fantastische Vaderdag! Hopelijk was dit artikel behulpzaam.

Wil je ook op de hoogte blijven of volgende keer meedenken met één van de artikelen? Wij zijn te vinden op Twitter, LinkedIn en Facebook. Je kan mij (Chris, de schrijver van dit artikel) volgen op LinkedIn, daar ben ik het meest actief en ik ga graag met je in gesprek.

Geschreven door Chris

Chris onderzoekt graag de impact van zijn keuzes. Hij verdiept zich in hoe duurzaam ketens zijn en welke ondernemers hierin duurzaamheid aanjagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Duurzame Moederdagcadeaus: alles voor een leuke én duurzame moederdag