in , , ,

Een stapje beter in je eigen buurt

Sluit je aan bij lokale intitiatieven

Verwarming laag, elektronische apparaten uit als je ze niet gebruikt, kort douchen: we weten vaak al wel een aantal dingen die we thuis kunnen doen om een stapje richting een duurzamer leven te zetten. Heb je zin om iets nieuws te proberen? Kijk dan eens of je in jouw buurt mee kunt helpen, bijvoorbeeld door afval te rapen of lokale initiatieven te steunen.

Schoon, schoner, schoonst

Zwerfafval: een lelijk gezicht, maar zo weg

Thuis gooi je vanzelfsprekend je afval in de vuilnisbak, maar je kunt buiten bijna geen wandeling maken zonder dat je zwerfafval tegenkomt. Hoe meer je erop let, hoe meer je ziet. Veel gemeentes maken het makkelijker om hierin een steentje bij te dragen door gratis afvalprikkers, afvalringen en/of vuilniszakken aan te bieden. Sluit je in Groningen aan bij de StilleKrachten of ga plandelen (wandelen en plastic rapen) in Utrecht – om het leuker te maken kun je zelfs een plandel-bingokaart downloaden. In verschillende gemeentes kun je ook een afvalcontainer adopteren: je houdt dan de plek rond de container in jouw buurt schoon. Voel je nog een drempel? Hou het dan vooral klein. Je hoeft niet gelijk je hele buurt op te ruimen–begin eens met alleen je straat. Ook leuk: ieder jaar is er Landelijke Opschoondag. Je kunt je aansluiten bij bestaande acties om de buurt op te ruimen of zelf een actie opzetten.

Meer groen = beter

Geen eigen tuin? Je kan alsnog tuinieren in de buurtmoestuin!

De moestuin in de achtertuin of een volkstuin in de buurt kennen we allemaal, maar heb je al van de buurtmoestuin gehoord? Anders dan een volkstuin vind je de buurtmoestuinen in openbaar groen, bijvoorbeeld op een grasveldje in de buurt, tussen woningen of in een plantsoen. De buurtmoestuin wordt onderhouden door buurtbewoners. Het kan een moestuin zijn met groenten, maar je kunt er ook fruit, bloemen of kruiden telen. In overleg met de gemeente kun je een buurtmoestuin opzetten (of sluit je aan bij een bestaande tuin in de buurt). Spreek met je mede-buurt-tuiniers af wie wat doet, of kom op afgesproken dagen samen om de tuin te onderhouden. Zo ben je lekker buiten én samen bezig, en doe je iets goeds voor je buurt en de natuur.

Extra leuk: De Wageningen Universiteit heeft een handleiding voor het opzetten van buurtmoestuinen.

Samen repareren

Twee linkerhanden? Geen probleem, de vrijwilligers van de Repair Cafés helpen je graag.

In de huidige maatschappij zijn we geneigd iets gelijk weg te gooien als het niet meer werkt of kapot is. Koffiezetapparaat werkt niet mee? Hup, naar de milieustraat ermee. Stoelpoot kapot? Weg ermee, bij het grofvuil. Een duurzamere manier om met je spullen om te gaan, is om eerst eens te kijken of ze nog te repareren zijn. Bespaart je geld én is goed voor de natuur. We hebben niet allemaal de kennis of de skills om alles te repareren – gelukkig kunnen je buurtbewoners je helpen bij het Repair Café! In een Repair Café kom je samen om spullen te repareren, of het nu gaat om huishoudelijke apparaten, kleding of meubels. Er zijn deskundige vrijwilligers aanwezig die je met hun reparatiekennis helpen je koffiezetapparaat weer aan de praat te krijgen. Zo zit je binnen no time weer aan een lekker bakkie koffie. Heb je wel de kennis maar (gelukkig) geen items die gerepareerd kunnen worden? Help dan je buurtbewoners met hun reparaties. Is nog gezellig ook!

Op RepairCafe.org vindt je een overzicht van Repair Cafés (er zijn er honderden in Nederland) en informatie over hoe je er zelf eentje kunt starten.

(Food)sharing is caring

BuurtBuik redt met én voor buurtgenoten voedsel van verspilling.

In Nederland gooien we jaarlijks per persoon zo’n 33 kilo eten per jaar weg. Een ui hier en een paprika daar voelt misschien niet als veel, maar op jaarbasis tikt het aan. Er zijn meerdere manieren om voedselverspilling tegen te gaan: eten invriezen, kijken-ruiken-proeven voordat je iets weggooit (producten zijn vaak nog een tijd goed na de THT-datum), niet meer kopen dan je nodig hebt. Maar wat als je vriezer vol zit, er geen ruimte meer is in de koelkast (en je maag) en je daar zit met een halve schaal lasagne? Of je per ongeluk toch te veel boodschappen hebt gedaan en je de groenten in je koelkast langzaam ziet verpieteren? Kijk dan eens of je je eten kunt delen met je buurt. Er zijn verschillende initiatieven en apps die zich inzetten tegen voedselverspilling, zoals de app Olio: hiermee kun je anderen vinden en blij maken met je overgebleven producten (niet alleen eten!). Wil je nog meer goeds doen? Meld je dan bijvoorbeeld aan als thuiskok bij Thuisgekookt en kook gezonde maaltijden voor buurtgenoten die wel wat hulp kunnen gebruiken, of red als vrijwilliger bij BuurtBuik voedsel van verspilling en kook er samen een maaltijd van. Met én voor buurtgenoten!

Wat is jouw tip?

Wij zijn groot fan van lokale initiatieven. Heb jij nog een tip? Laat het ons weten!

Geschreven door Eva

Eva's groene pad naar duurzaamheid begon toen ze op haar achtste vegetariër werd (inmiddels veganist) maar is nog lang niet afgelopen. Ze houdt ervan nieuwe vegan restaurants uit te proberen, gaat graag met haar herbruikbare groentezakjes naar de Groningse markt, en geeft - als er naar wordt gevraagd - graag tips over duurzamer leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Duurzame Vaderdagcadeaus: alles voor een leuke én duurzame Vaderdag