in , ,

Een zoektocht naar duurzame deodorant

Zo’n drie jaar geleden besloot ik mijn deodorant verbruik te verduurzamen. Ik gebruikte al jaren geen spuitbus meer, maar wilde verbetering. Dit zijn de vier deodoranten die ik probeerde:

Nuud

Ik hoorde razend enthousiaste verhalen over Nuud deodorant, en dan niet op Instagram of op een andere indirecte manier. De aanbevelingen kwamen direct van vriendinnen die aangaven dat ze maar eenmaal in de drie dagen wat opsmeerden en dan zelfs met intensief sporten niet stonken. Wel duurde het een week voordat het aansloeg. In die periode rook hun zweet wel intenser dan normaal… Daarnaast is Nuud Nederlands, is de verpakking van rietsuiker gemaakt en de ingrediënten duurzaam – genoeg redenen om super snel mijn eigen Nuud te bestellen! Helaas heb ik na een maand de handdoek in de ring gegooid. Ik heb alle aanwijzingen en extra filmpjes er op nageslagen voor het gebruik, maar na een maand stonk ik nog steeds onwijs. Helaas voor mij geen match. Durf jij het aan? Koop dan hier de starterverpakking van Nuud.

We Love The Planet

Na Nuud stapte ik over op We Love The Planet crèmedeodorant in een metalen doosje. De geur ‘Sweet Serenity’ gemaakt van rozen en jasmijn ruikt lekker fris. De deodorant is van 100% natuurlijke ingrediënten. Het doosje is super handzaam, ging ook goed mee op vakantie en is goed recyclebaar in Nederland. De werking vond ik prima, alhoewel niet fantastisch. Minder vond ik dat ik de deodorant met mijn vingers moest aanbrengen. Hierna wilde ik toch altijd wel mijn handen wassen. Toen het doosje op was besloot ik toch nog eens verder te kijken. Inmiddels heb je de deodoranten van We Love The Planet ook in een stick in een kartonnen verpakking. Probleem opgelost! Ook We Love The Planet is een Nederlands bedrijf.

De crèmedeodorant Sweet Serenity van We Love The Planet.

Ohm poeder

Ohm poeder is geheel natuurlijk en biologisch, zoals alle producten van Ohm. De poeder zegt extra goed te werken bij veel zweten. Ik ging voor de geur ‘coconut’, heerlijk! Bij deze deodorant had ik het minst last van zweten van alle deodoranten die ik probeerde. Ik heb dan ook drie verpakkingen van Ohm deodorant poeder versleten, waar ik meer dan twee jaar mee deed. De verpakking is van 100% recyclebaar metaal en kan je op verkooppunten weer inleveren. Of nouja, dat las ik online. Toen ik de verpakking weer wilde inleveren kon dat echter niet bij de retailer. Ook kwam Ohm in dit super goede artikel van ASN bank niet als één van de topscoorders naar boven. Reden voor mij om nog eens verder te kijken. Leuk feitje is nog wel dat Ohm van origine een Nederlands bedrijf is.

Wild

Vanuit het bovenstaande deodorant overzicht van ASN bank én herhaaldelijke marketing via voornamelijk Instagram die mij een kortingscode aanbood besloot ik Wild te proberen. Ik kocht een mooie blauwe hoes en vier verschillende geuren. Ik begon met de geur ‘Mint en Aloe Vera’ en deze is echt verrukkelijk! Na ruim twee maanden geniet ik nog elke dag van deze geur. Ik was wat sceptisch over de prijs van een navulverpakking. Ik dacht dat deze niet lang mee zou gaan. Inmiddels kan ik zeggen dat je rustig twee en een halve maand met één verpakking doet. Dat is de prijs waard! Door de navulbare stickhouder, gemaakt van aluminium en gerecycled plastic, kan je Wild makkelijk opsmeren zonder vieze vingers te krijgen. De deodorant lijkt qua substantie op die van ‘We Love The Planet’, maar de werking vind ik beter. Dit kan zijn omdat er in Wild tapiocazetmeel zit, dat zorgt voor de absorptie van vocht. Minpuntjes vind ik dat ik alsnog meer zweet dan bij de deodorant in poeder vorm en dat de Wild deodorant wel bizar veel afgeeft op mijn kleding, met witte strepen tot gevolg. Ook bij extreme hitte (30+ graden in Zuid Frankrijk) is Wild niet aan te raden. De deodorant smelt dan letterlijk van je oksels af en loopt als een witte sliert over je lichaam. Wild is als enige uit dit lijstje geen Nederlands bedrijf, maar komt uit Engeland.

Mijn navulbare deo-stick van Wild.

Conclusie

Waarschijnlijk blijf ik een mix van deodorantpoeder en Wild gebruiken. Wild omdat ik inmiddels nou eenmaal zo’n navulbare stick heb (zou dit onderdeel van de verkoopstrategie zijn?). Maar ook omdat ik de geuren echt om op te vreten vind en de werking op zich goed is. Met de juiste hoeveelheid om witte strepen te verminderen ben ik nog wel aan het stoeien. Voor intense én warme dagen vertrouw ik echter liever op poeder. Mogelijk probeer ik nog eens de deodorantpoeder van Lush, aangezien je daar wél je verpakking weer kan inleveren voor een tweede leven. Ik moet zeggen dat ik echter blijf neigen naar de Ohm poeder aangezien deze zo prettig werkt en ook lekker ruikt. Baal je nou echt van die mooie verpakking die je dan weg moet gooien? Koop het grote potje en upcycle dit naar een kruidenpotje als je er klaar mee bent. Het is er perfect voor!

Geschreven door Sascha

Sascha is al een aantal jaren op missie om haar persoonlijke leven duurzamer te maken. Ze is er dol op om ook anderen hiervoor te enthousiasmeren, maar doet dit liever door zelf het goede voorbeeld te geven in plaats van een ander iets op te dringen.

1 Comments

Leave a Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fris, Frisser, Frist – Duurzame Deodorant

Echt duurzaam investeren via crowdfunding