In de snikhete maand augustus hadden we het met overvloed nodig: deodorant. De perfecte tijd om mijn deodorant-gewoonte eens onder de loep te nemen. Zeker nu er de afgelopen jaren meer en meer (en meer) alternatieven op de markt zijn gekomen. Deodorant is er in een enorme hoeveelheid vormen, consistenties en geuren – maar wat maakt een deodorant nou eigenlijk duurzaam?
Hiervoor kunnen we naar twee onderdelen kijken, de verpakking en de ingrediënten van de deodorant zelf.
De verpakking
Jaren geleden switchte ik al van een spuitbus deodorant naar een stick. Dat ging mij toen voornamelijk om het geld, zo’n stick ging veel langer mee! Deze keus was echter ook een goede stap voor het milieu. Spuitbussen bevatten drijfgassen, zoals butaan, isobutaan en propaan. Deze stoffen duwen de deodorant uit je bus, en zorgen voor luchtvervuiling en smog. Oeps. Zoals mij als kleine Dagobert Duck al opviel doe je er ook veel minder lang mee, dus heb je vaker afval. Wanneer een miljoen mensen een deo spuitbus zouden inruilen voor een mechanische verstuiver (drukspray), er 696 ton CO2 wordt bespaard en ook nog eens genoeg aluminium om 20.000 fietsen van te maken! Deze bussen zijn ook nog eens lastig te recyclen. De deo spuitbus krijgt dus een score van een -10 op onze lijst.
Behalve spuitbussen heb je in de categorie conventionele deodoranten ook nog de drukspray deodorant, de roller en de stick. Al deze verpakkingen zijn van moeilijk recyclebaar plastic gemaakt en er wordt dus vaak nieuw plastic vervaardigd hiervoor. Zonde! De producenten lijken wel iets opgepakt te hebben van de hype op alternatieve deodoranten en komen nu langzaamaan met alternatieven. Zo heeft Dove de refillable stick gelanceerd in de US, een mooi alternatief voor wie minder afval wilt achterlaten maar wel graag conventionele deodorant blijft gebruiken. Nu hopen dat dit product snel in de schappen komt in Nederland…
De vele nieuwe deodorant alternatieven op de markt hebben een enorm scala aan verpakkingen. Recyclebaar plastic, gerecycled plastic, afbreekbaar materiaal zoals kurk, herbruikbaar, navulbaar, suikerriet, karton en zelfs verpakkingsvrij! Al deze opties zijn een mooie stap vooruit om de afvalberg te verminderen.
Ingrediënten
In conventionele deodoranten zitten veelal chemicaliën. Het gaat dan voornamelijk om aluminium en parabenen. De productie van aluminium kost veel energie en heeft daarmee effect op het milieu. Tevens is aluminium in verband gebracht met alzheimer en kanker. Parabenen worden in deodorant toegevoegd als conserveermiddel en worden weer in verband gebracht met het verstoren van de hormoonbalans. Let wel, voor beide is geen wetenschappelijk bewijs gevonden!
Wat we wel weten is dat verschillende ingrediënten in conventionele deodoranten er voor zorgen dat jij niet of verminderd zweet. Zweten doet je lichaam echter om je temperatuur te reguleren en om zich van bacteriën en vuil te ontdoen. Zweten is dus een belangrijke functie van jouw lichaam en de conventionele deodorant verstoort die functie. Tijd om dus over te stappen op een natuurlijk anti odorant. Een deodorant die het zweten niet stopt, maar jou wel de hele dag fris laat ruiken. Ook hier zijn verschillende opties voor.
Lees hier welke deodoranten ik over de jaren probeerde en vind ook jouw match. Een bijkomend voordeel van veel van de nieuwe deodoranten op de markt is dat ze vaak ook nog eens vegan en dierproefvrij zijn. Dat is een score van 10 in mijn boekje!
In conclusie kunnen we aldus het volgende over ons deodorant gebruik stellen: dump je spuitbus, ga voor een zo duurzaam mogelijke verpakking en wissel naar een natuurlijke deodorant. Fris, frisser, frist en telkens een stapje beter!
Bronnen:
- https://www.dove.com/us/en/stories/tips-and-how-to/sweating-tips/introducing-our-first-refillable-reusable-deodorant.html
- https://www.voordewereldvanmorgen.nl/artikelen/dit-zijn-de-beste-duurzame-deodoranten
- https://klooker.nl/2019-deodorant/
- https://waarzitwatin.nl/producten/deodorant