in , , , ,

Goede voornemens? Duurzame voornemens!

In December 2020 nam ik mij voor in 2021 elke maand een nieuwe duurzame gewoonte te implementeren. Makkelijker gezegd dan gedaan, want wat kon ik allemaal doen – en wanneer wordt het echt gewoonte? Het altijd meenemen van je eigen bamboe bestek, drinkbeker, lunch etc. om afval te voorkomen is miserabel gefaald. In de lockdown ben ik goed aan de wandel gegaan, en vele Rotterdammers met mij. Ik vrees dan ook dat de to-go drinkbekers die ik het afgelopen jaar heb verbruikt juist gestegen zijn ten opzichte van 2020. Ik had echter al een vaag vermoeden dat dit voornemen mij niet soepeltjes af zou gaan, en het stond dan ook niet op mijn duurzame gewoonte-lijst voor 2021. Wat stond er dan wel op mijn lijst? Nou dit dus!

Januari: Recycled/eco toilet papier

Als iets een gewoonte is! Je gebruikt het elke dag, koopt het vaak en kan er makkelijk mee starten én doorzetten. Makkelijk? Ja zeker! Alle grote supermarkten hebben gerecycled toilet papier te koop. Toen ik deze duurzame gewoonteverandering voor mezelf had geformuleerd, kreeg ik afgrijselijke flashbacks van schurend, hard toilet papier op de lagere school. Om heel eerlijk te zijn, ik was best bang voor mijn private delen en vroeg me af of ik deze gewoonte kon doorzetten. Maar niets bleek minder waar te zijn! Ik heb een hele berg verschillende toiletpapieren geprobeerd en allen waren meer dan prettig genoeg in gebruik. Om nu heel eerlijk te zijn haal ik inmiddels meestal het eco toilet papier van Albert Heijn. Ik kan het immers zo mee grijpen met mijn andere grote boodschappen en het zit nog bizar vaak in mijn persoonlijke bonus ook. Ik realiseer me echter ook dat, alhoewel dit toilet papier gerecycled is, het nog een stuk duurzamer kan. Bij je lokale ecologische supermarkt kan je vaak gerecycled toiletpapier vinden dat ook nog eens zonder chemicaliën (ongebleekt) bewerkt is én vaak zonder of in zo min mogelijk plastic verpakt is. Kind van het gemak dat ik ben echter, irriteer ik me aan de kleine verpakkingen van vaak maar 4 rollen. Zo blijf ik op en neer gaan! Ook heel makkelijk en extra duurzaam naar het toilet gaan? Koop een groot verpakking op bol, zoals deze van The Good Roll. Eco toilet papier, geen plastic verpakking en de helft van de winst gaat naar het bouwen van schone en veilige toiletten elders ter wereld!

Februari: Douchewater opvangen

Douchewater opvangen? Maar waarom dan? Om je toilet mee door te spoelen! We spoelen per dag liters en liters door het toilet. Schoon water, dat met veel moeite schoon en drinkbaar is gemaakt. Je hebt ook fantastische innovaties die je gebruikte water linea recta naar het doorspoelen van je toilet sturen, maar helaas zo fancy is mijn badkamer niet. Dus vang ik mijn douchewater op – als het staat op te warmen bijvoorbeeld. Na mijn toiletbezoekje pak ik het teiltje en hopsa, doorgespoeld! Ik kocht deze donkerkleurige rechthoekige afwasbak die mooi in de hoek schuift en past bij mijn badkamer met mat zwarte elementen (jaja ik weet het, matzwart). Niet je douche naast je toilet en geen zin om heen en weer te zeulen met een teil? Je kan opgevangen (zeepvrij) water ook voor je planten gebruiken.

Maart: Herbruikbare koffiecups

Nu ben ik zelf geen koffiedrinker, en toch heb ik een Nespresso apparaat staan. Deze heb ik ooit cadeau gekregen en een gegeven paard kijkt men niet in de bek… Wel ergerde ik me telkens aan de cupjes aluminium die ik weggooide als ik visite had die een kopje koffie wilde. Oplossing: herbruikbare cups. Ik kocht deze herbruikbare koffiecups bij Amazon. Dit deed ik op basis van wat inlezen, welke cups werken wel en welke niet, en op basis van prijs. Het is wat oefenen – hoeveel koffie doe ik in het cupje, hoe hard stamp ik het aan, hoeveel water laat ik er doorheen lopen. Maar daarna haal je hier een redelijk kopje koffie uit! Aangezien ik het zelf niet proef is dit de aanbeveling van mijn gasten. Degene die van sterke zwarte koffie houden zijn laaiend. De rest… niet altijd even enthousiast. Andere opties? Weg met dat elektrische apparaat en koop een French Press zoals deze. Bij een French Press gebruik je zelfs geen filter meer dat gecomposteerd hoeft te worden. Deze French Press van Planetary Design is gemaakt van duurzaam roestvrijstaal, dubbelwandig zodat je geen koffie verspilt, met een speciaal systeem om te voorkomen dat je koffie bitter wordt én het beste van allemaal: hij is matzwart dus past perfect in elke Nederlandse moderne keuken.

April: Natuurlijke afwasspons

Ik blijf een beetje in het huishouden hangen en ging hierna voor deze natuurlijke afwasspons gemaakt van de Loofah plant van Loofco. Ik was nogal sceptisch, maar ik moet zeggen: het wast heerlijk af! Het vuil gaat er stukken makkelijker af dan bij plastic sponsen. Om de Loofco spons af en toe écht goed schoon te krijgen gooi ik ‘m heel gemakkelijk even in de vaatwasser bij de rest van de vaat. Een natuurlijke afwasspons breekt op een moment af, maar 9 maanden verder en mijn eerste exemplaar is nog in topconditie!

Voor het echt schrobben van pannen heb je weer een ander product nodig van kokosschil of kokosfibre, zoals deze ook van Loofco. Ik kocht deze bij de lokale ecologische supermarkt, maar zoals je kan zien is alles ook bij Bol verkrijgbaar.

Mei: Duurzaam scrubben

Wééér schrobben??? Ja zeker, maar dit keer de huid! Ik gebruik al jaren een scrubhandschoen. Die hangt lekker in de douche en zorgt er voor dat mijn huid poezelig zacht blijft. Ik had nog een hele voorraad van de welbekende felgekleurde handschoentjes liggen, maar dit jaar raakten deze op. En toen bedacht ik me – zijn deze eigenlijk wel duurzaam? Nee, natuurlijk niet! Ze zijn gemaakt van plastic (zo veel meer dingen zijn plastic dan ik ooit had gedacht). Dus op zoek naar een duurzaam alternatief! Op de een of andere manier vond ik dit in het begin best ingewikkeld; er lag niets bij de eco supermarkt! Had ik even gegoogled, dan had ik het zo geweten. Bij onze grote vrienden van bol kan je gewoon weer gemakkelijk en snel een natuurlijke scrubhandschoen bestellen. Zoals deze scrubhandschoen gemaakt van hennep van Econutty. Zelf liep ik echter in een duurzaam winkeltje een andere oplossing tegen het lijf: een zeepzakje gemaakt van Sisal. Econutty heeft deze ook in het assortiment zitten. Het zakje is bedoeld om kleine stukjes zeep in op te bergen. Wanneer je je wast met het zakje komt het zeep vrij en verspil je zo dus niet al die kleine onhandige stukjes. Maar nu komt het: Sisal is ook een heerlijk natuurlijk materiaal om mee te scrubben! Ik scrub nu heerlijk met dit zeepzakje en bespaar ook nog tijd omdat ik me niet van te voren hoef in te zepen. Het zakje zelf kan je aan het einde van zijn levensduur composteren, maar het zakje bij mij heeft nog geen einde in zicht. Ook dit product is nog in top staat. Om het af en toe op te frissen, nadat ik het verfomfaaid in de douche heb laten liggen in plaats van netjes op te hangen, gooi ik het gewoon bij de was op 30 graden. Voilà!

Juni: Wormenhotel

Na maanden van kleine aanpassingen vond ik het tijd voor een grote verandering; composteren met een wormenhotel! Composteren kan op vele verschillende manieren. Het natuurlijk proces duurt best lang, dus een goed alternatief voor de mensen onder ons zonder grote tuin is een wormenhotel. De wormen eten door jouw natuurlijke afval heen. Daar komt nog bij dat ze een sap uitscheiden; wormensap. Dit sap heeft enorm veel voedingswaarden voor planten en wordt zelfs op zichzelf verkocht! Wormenhotels kan je zelf maken… of gewoon lekker kopen. Ik ging voor dit handige wormenhotel. Het ziet er nog redelijk uit, heeft een kraantje voor het wormensap, staat heel handig op wieltjes én de deksel is plat en fungeert dubbel als een tafeltje op mijn piepkleine balkonnetje. Je kan ook kiezen voor een deksel met plantenring, waardoor dit wormenhotel een superleuke plantenbak wordt. Ik kocht er meteen een starterspakket en wormen bij en daar gingen we! Ik zal je niet vertellen dat het zo makkelijk was als alle DIY filmpjes mij lieten geloven. Eten klein snijden of is het nu weer te klein? Mag citroenschil er nou wel in of niet? (Nee, vinden de wormen niet lekker). De bizarre hoosbuien van het afgelopen jaar zorgden er ook voor dat er van tijd tot tijd veeeels te veel water in mijn wormenhotel zat. Zelfs al stond het kraantje open. Maar nu een half jaar later mieter ik eigenlijk gewoon mijn natuurlijk afval in de bak zonder me er al te veel zorgen over te maken en de wormen leven nog steeds. Gaat goed dan toch?

Ander wormenhotel dan hierboven beschreven 😉

Juli: Herbruikbare groente en fruit zakjes

Weg met al dat plastic! Als ik boontjes in de supermarkt haal doe ik dat tegenwoordig met een herbruikbaar zakje. Nu knutsel ik wel eens wat op de naaimachine, dus heb ik zelf wat zakjes gemaakt van rondslingerend stof én het upcyclen van katoenen zakjes waar mijn fancy risotto rijst in zat. Tunneltje gemaakt, koordje erdoorheen en klaar! Een herbruikbaar groentezakje. Ben je zelf niet zo handig met een naaimachine of naald en draad? Koop dan bijvoorbeeld deze zakjes van Beewise. Komt ook nog eens gewoon uit Amsterdam!

Augustus: Duurzaam tuinieren

In Augustus was ik volop bezig met balkon-tuinieren, en dat probeerde ik duurzamer te doen. De keuze voor dit onderwerp is reuze maar voor nu focus ik me even op hetgeen waar ik ook echt een gewoonte van heb kunnen maken. Biogrond! Waarom nu biogrond? In normale grond zit kunstmest en turf. En vooral dit turf is schadelijk. Het heeft een enorme hoge CO2 uitstoot wanneer het gewonnen wordt en is niet hernieuwbaar. Het lastige met biogrond? Veel biogrond bevat geen kunstmest, maar nog wel turf. Dat maakt de kwestie iets ingewikkelder. De beste keuze zonder zelf aan het mengen en experimenteren te gaan? De aarde van Bio Kultura. Geen kunstmest, geen turf. Nog wel met een beetje veenmos.

September: Duurzame toiletblokken

En terug naar het huishouden! Ik houd van een lekker fris toilet, maar die toiletblokken komen in een enorm plastic omhulsel en je spoelt vaak allemaal chemicaliën door de wc. Die vervuilen ons water wat weer slecht is voor onze planeet en eigen schoon water voorziening. Het is namelijk nog knap ingewikkeld om al die chemicaliën weer uit het water te halen! Nu was deze gewoonte erg gemakkelijk door te voeren, want gewoon vanaf de bank werd ik overvallen met reclame voor het nieuwe duurzame toiletblok: toilet tapes. Ze bevatten 90% minder plastic (helaas staat er nergens of de overgebleven 10% plastic dan wel gerecycled is), zijn gemaakt van biologische zeep en zijn duurzaam verpakt. Ik bestelde meteen een hele assortimentsdoos en ga dat zeker weer doen. Vooral de geur ‘Clean Cotton’ en ‘Dazzling Dutch’- jaja een Nederlands bedrijfje weer – bevalt mij goed. Ik heb wel het idee dat ze sneller op gaan dan de beloofde 160 spoelbeurten, maar wellicht moet ik de toilettape net ietsje lager hangen zodat deze net wat minder water over zich heen krijgt.

Oktober: Weg met dat plastic folie!

Ik wilde af van het vershoudfolie en plastic bewaarzakjes in huis. Dat was echter niet direct met één product te overzien. Enthousiast bewaar ik glazen potten en bakjes om dingen in op te bergen. Citroenen en komkommers etc. bewaar ik tegenwoordig met deze vrolijke foodhuggers.

Voor het afdekken van schaaltjes, quiches, taarten of het opbergen van een blok kaas ben ik gegaan voor bijenwas doeken zoals deze van Eco-Company. Zeker voor kaas is dit top, in bakjes werd die toch altijd een beetje zweterig en werd dan sneller beschimmeld. Zonde!

Ook heb ik deze super zonnige siliconen deksel van Charles Viancin die op schalen kan, zowel in de koelkast, magnetron én oven. Deze houdt alles perfect luchtdicht en is makkelijk op te bergen. Alhoewel ik deze als cadeau vroeg om plastic folie gebruik te verminderen merk ik dat ik deze vooral heel enthousiast gebruik als deksel bij het koken voor alle kleine kook en braadpannen waar ik wat meer vochtigheid wil hebben.

November: Elektriciteitsverbruik verminderen

Met de energie prijzen die de pan uit rijzen en het feit dat al dat energie verbruik überhaupt niet goed is voor het milieu stortte ik me in deze herfstachtige maand op het verminderen van mijn verbruik. Kleine winst behaal ik met het verwijderen van de broodrooster uit het stopcontact als ik deze niet gebruik, het plaatsen van radiatorfolie en de bank 10 cm verder van de verwarming zetten zodat de warme lucht beter de ruimte in kan. Grotere winst behaal je heel gemakkelijk met het terugschroeven van de temperatuur. 1 graden minder op de thermostaat is zo’n 10% minder energieverbruik (dat zie je dus ook op je rekening!). Je energie krijg je natuurlijk van een duurzame energieleverancier. Maar let op! De naam van de maatschappij of het product vertelt niet altijd de waarheid. Bekijk bij de consumentenbond hoe duurzaam jouw energieleverancier is.

December: Een duurzame bank

Overstappen naar een duurzame bank; Hier was ik zelfs voor 2021 al druk mee in mijn hoofd. Ik wilde het al tijden doen – maar deed het toch niet. Dat gedoe, dacht ik. Er gaat vast van alles fout, ik heb geen zin in dat gezeur. Ook zat ik al mijn hele leven bij de ING (oeps) en alhoewel ze to-taal niet duurzaam zijn, lopen ze wel technologisch voorop. Betalen met je mobiel deed ik vanaf het moment dat het uitkwam, dat wilde ik niet weer opgeven! Dit jaar stond het dan echt op de duurzame gewoontes lijst en moest ik er aan geloven… maar dan wel in december. De voorbereidingen trof ik al in november en inmiddels is alles over gezet en ik moet zeggen – dit had ik eerder moeten doen! Ja, de technologie is wat minder, maar de inhaalslag gaat in een rap tempo en ik merk nauwelijks dat het minder is. Het overstappen ging als een droom, met de overstapservice van ASN heb ik vrijwel niets hoeven doen en ging alles netjes en snel. En het beste? Het voelt zo goed! Ik overwoog ASN en Triodos als nieuwe bank en koos voor ASN omdat deze het beste uit de eerlijke bankenwijzer kwam én omdat ik hier ook een creditcard kon nemen – die komt toch best vaak van pas. Maar waarom is een duurzame bank nou zo belangrijk? Elke €1000 op je spaarrekening bij de ASN bespaart net zoveel CO2 als een zonnepaneel in 5 maanden doet. En ja, dat is geheel extra ten opzichte van de gemiddelde Nederlandse bank. De impact van ons geld is vele mate groter dan we ons vaak realiseren.

Op naar 2022!

Tijd voor een nieuw jaar. Tijd voor nog meer goede, duurzame voornemens. Doe jij met ons mee?

Geschreven door Sascha

Sascha is al een aantal jaren op missie om haar persoonlijke leven duurzamer te maken. Ze is er dol op om ook anderen hiervoor te enthousiasmeren, maar doet dit liever door zelf het goede voorbeeld te geven in plaats van een ander iets op te dringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Groen Geld: Beleggen zonder met het klimaat rekening te houden is verleden tijd

Koffie en kansen bij Heilige Boontjes