Het gaat nationaal en internationaal niet goed met de bijenpopulaties. En dat terwijl we bijen hard nodig hebben voor het bestuiven van onze bloemen, fruitbomen en gewassen. De sterfte onder de honingbij lijkt iets af te nemen, maar er zijn zorgen over de afname van wilde bijen en hommels. Welke stappen kan je zetten om de bij een handje te helpen?
1. Gebruik bijvriendelijke bloemen en planten
Door bewust te kiezen voor welke bloemen en planten je in je tuin neerzet kan je je tuin extra aantrekkelijk en extra waardevol maken voor bijen. Uiteraard is het bijna altijd zo: hoe meer diversiteit in je tuin hoe beter.
Goede planten en bloemen voor bijen
Bijen komen af op bloemen voor de nectar en het stuifmeel. De nectar zorgt voor de energie. Het stuifmeel zorgt voor eiwitten, vetten en vitaminen en is voor bijenlarves erg belangrijk. Bijen zijn bijna het hele jaar door op zoek naar voedsel. Zorg dus voor bloemen en planten die lang bloeien of zorg voor meerdere soorten die op verschillende momenten in het jaar bloeien.
Bloemen waar bijen graag op zitten zijn onder andere krokussen en lavendel, maar ook kruiden die in bloei staan zijn interessant voor de bij. Kruiden als rozemarijn, salie, tijm, dille en bieslook zijn goed voor bijen. De bijenclub heeft een uitgebreid artikel over welke bloemen en planten in welke tijd van het jaar goed zijn voor planten.
In 2011 is er een onderzoek gedaan naar welke bijensoorten op welke gewassen voorkomen. Het grootste aantal bijensoorten wordt gevonden op koolzaad; namelijk zestig verschillende bijensoorten! Helaas is dit niet een plant die normaal gesproken voor de tuin gekocht wordt. Koolzaad is echter wel uitermate geschikt om braakliggende grond gezond te houden!
De Blauwe Bes kwam in het onderzoek op de tweede plaats met 48 bijensoorten. Deze zijn te koop voor in de tuin en nog eetbaar ook!
Kies voor inheemse soorten bloemen en planten
Sommige wilde bijensoorten zijn erg gespecialiseerd en focussen zich maar op een paar plantensoorten. Door inheemse planten en bloemen te gebruiken help je deze bijensoorten. Bij Planten van hier lees je meer over welke inheemse planten goed zijn voor wilde bijen.
2. Zorg voor diversiteit in je tuin
Verschillende bijensoorten houden van verschillende soorten bloemen. Als je zorgt voor een grote diversiteit aan bloemen dan help je niet alleen de honingbij, maar ook één van de tientallen wilde bijen en hommels.
Daarnaast zorg je er met een grote diversiteit voor dat er langere tijd bloemen te vinden zijn voor de bijen. Niet alleen in de de zomer kun je bijen helpen met bloemen in de tuin. Iedere plant en bloem groeit op zijn eigen moment in het jaar, dus met een grote diversiteit kun je bijen van vroeg in het voorjaar tot laat in het najaar helpen.
3. Maak of koop een bijenhotel
Je kan de bij ook helpen door een bijenhotel te kopen of te maken. Een aantal wilde bijensoorten maakt namelijk graag zijn nestje in de houten gangen van een bijenhotel. Wanneer je een bijenhotel koopt dan zijn er wel een aantal zaken om rekening mee te houden. De Vlinderstichting heeft een artikel geschreven over waar je precies op moet letten.
4. Maak een bijenzandbak
Niet alle bijen nestelen in hout. Je hebt ook zandbijen. Deze bijen kan je helpen door het maken van een bijenzandbak. Hoe je deze maakt kan je lezen bij NatuurMonumenten. De bijenzandbakken kan je ook op je balkon kwijt. Bijen houden van warmte dus plaats de bijenzandbak bij voorkeur in de zon.
5. Maak extra ruimte voor bloemen en planten
Vaak heb je meer ruimte voor bloemen en planten dan je denkt. Vervang je tegels met een mooi stukje groen. Of kijk eens of een geveltuintje een optie is. Je kan dan een klein randje van de straat kan gebruiken voor bloemen en planten. In de meeste gemeentes is dit toegestaan en wordt het zelfs toegejuicht. Op de site van het NK Tegelwippen vind je een hoop inspiratie.
Wil je je tegels laten zitten of heb je een balkon? Ook een balkonbak, hangpot of grote plantenbak kunnen een groot verschil maken. Heb je wel eens aan een regenpijpbak gedacht? Zo kun je de ruimte efficiënt benutten en toch genieten van prachtige bloemen!
Hoe maak jij de bij blij?
Hopelijk kun je met deze tips vooruit om je tuin gezellig en bijvriendelijk te maken. Heb je zelf nog goede ideeën? Dan horen we die graag!