in ,

Kijktip: Explained, The World’s Water Crisis

Heb je 18 minuten de tijd? Top! Dan kan je deze tijd goed besteden aan het kijken van het programma Explained, en dan wel de aflevering over de watercrisis in seizoen 1. Watercrisis? Die over de stijgende zeespiegels die Nederland bedreigen? Nee ditmaal is het de zoetwatercrisis, en ja, ook in Nederland zijn we onderdeel van deze crisis. In zeer korte tijd komt Explained tot de kern van het probleem en wordt ons helder uitgelegd dat het er niet om gaat dát we water gebruiken, maar hoe we het gebruiken.

Slechts 1% van de planeet is vloeibaar zoet water

Onze planeet bestaat voor 97% uit water, maar slechts 1% hiervan is vloeibaar zoet water. Dat zoete water is essentieel voor ons voortbestaan. Zonder water sterven we. Maar we drinken het niet alleen, we produceren er ook ons eten mee en fabrieken maken er producten mee. Hoe kan het dat we een wereld hebben gecreëerd waar het meest waardevolle materiaal op aarde het minst gewaardeerd wordt en gebruikt wordt alsof het eindeloos is? Explained neemt je hierin mee en tussendoor zien we al veel mogelijkheden om te verbeteren. Veel daarvan gaat over de prijs van water. Maar voor het individu en misschien nog wel belangrijker: onze acties doen ertoe! Kaapstad in Zuid-Afrika wist hun ‘day zero’, de dag dat al het water afgesloten zou worden en men in de rij zou moeten staan voor hun rantsoen, uit te stellen met een maand, vervolgens met drie maanden en uiteindelijk definitief.

Explained is een programma van Netflix, maar deze aflevering is ook gratis via YouTube (en nu dus ook hieronder) te bekijken. Liever op Netflix kijken? Ga dan naar Explained seizoen 1, aflevering 19.

Geschreven door Sascha

Sascha is al een aantal jaren op missie om haar persoonlijke leven duurzamer te maken. Ze is er dol op om ook anderen hiervoor te enthousiasmeren, maar doet dit liever door zelf het goede voorbeeld te geven in plaats van een ander iets op te dringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leestip: Het water komt

Herbruikbaar wattenstaafje voor make-up: zo werkt het