in , , ,

Kijktip: Groen Goud (VPRO Tegenlicht)

Voor deze kijktip gaan we terug de tijd in. De aflevering werd namelijk uitgezonden in 2012, maar de inhoud is nog steeds relevant. In Groen Goud van VPRO Tegenlicht volgen we cameraman en ecoloog John D. Liu die op inspirerende wijze verwoestijnde gebieden weet om te toveren in groene oases.

Bekijk de aflevering

Verwoestijning

Oorzaak van de woestijnen zijn de eerdere veeteelt en overbegrazing in de gebieden. Deze hebben gezorgd voor een verlies in biodiversiteit en verarming van de grond. Water wordt niet meer door de grond opgenomen, maar spoelt weg of verdampt. Het gevolg is een enorm ecologisch verlies, wat ook grote economische verliezen tot gevolg heeft.

Ook in Nederland zijn we in grote mate bezig met intensieve landbouw en veeteelt. Is de verwoestijning van de gebieden in deze aflevering een voorbode voor ons land?

Groen Goud 2

2 jaar later is een vervolg gemaakt op Groen Goud. Hierbij zijn ecosystemen in Spanje, Egypte en India het onderwerp. Onverstandig water- en landgebruik en grootschalige erosie hebben gezorgd voor verdroging in deze gebieden. Maar ook deze kunnen hersteld worden. Bekijk hieronder de aflevering van Groen Goud 2.

Geschreven door StapjeBeter

Het team van StapjeBeter is altijd op zoek naar manieren om de wereld net een beetje beter te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leestip: 101 Ways to go Zero Waste

Rechtstreex: Lokale seizoensproducten en een eerlijke prijs voor de boer