We geven onze viervoeters met liefde alles wat hun hartje begeert, maar we houden het ook graag duurzaam. Gelukkig zijn er genoeg groene ontwikkelingen waarmee je zowel de wereld om je heen als die van je kat blij maakt.
Toiletgewoontes
We hebben het er niet altijd graag over, maar als katteneigenaar ontkom je er niet aan: de kattenbak. Met de regel ‘1 kattenbak per kat plus 1 extra’ kan het zijn dat jij de nodige kattenbakken in huis hebt staan. Maar hoe houd je dat nu een beetje duurzaam? Je kunt ten eerste een groene keuze maken als het gaat om de kattenbakvulling. Normaal kattengrind is vaak belastend voor het milieu en kan niet op de composthoop. Gelukkig zijn er nu ook veel duurzame mogelijkheden – denk bijvoorbeeld aan kattenbakvulling van hout, maïs, gerecycled papier, en zelfs van tofu! Katten houden van graven, dus kijk wel of je viervoeter net zo blij is met zijn nieuwe toilet als jij. Soms is het even uitproberen.

Met de kattenbak zelf kun je ook groenere keuzes maken. De meest duurzame optie is om over te stappen op een roestvrijstalen (katten)bak: dit is een eenmalige aankoop en hoef je dus niet jaarlijks te vervangen zoals bij een plastic kattenbak het geval is. Een roestvrijstalen bak is ook fijn voor de kat omdat er veel minder kans is dat er bacteriën in blijven zitten na een goede schoonmaak. Blijf je toch bij de plastic bak, dan is een exemplaar met een dubbele bodem een goede optie. Denk bijvoorbeeld aan de kattenbak van PeeWee gevuld met houtkorrels – waarbij de bovenste bak met gaten als zeef fungeert; de houtkorrels nemen urine snel op en vallen dan als zaagsel uit elkaar. Door het graven van de kat belandt het grootste deel van de urine door de gaten in de onderste bak. Als je dagelijks de uitwerpselen uit de bovenste bak schept en de onderste bak regelmatig leegt (gelukkig zijn de PeeWee houtkorrels volledig biologisch afbreekbaar), kun je een paar weken met een zak kattenbakvulling doen. Een tip: Om een plastic kattenbak zo lang mogelijk mee te laten gaan, maak de bak dan niet schoon met een schuurspons. In de krassen die een schuurspons veroorzaakt gaan snel bacteriën zitten, waardoor je ‘m sneller moet vervangen.
Nog een blikje, graag
Katten zijn vleeseters, maar ook in de voeding van de kat kun je duurzamere keuzes maken. Er bestaan tegenwoordig genoeg merken die natuurlijke en biologische voeding maken, en soms ook nog eens fair trade. Een merk als Edgard & Cooper gebruikt duurzame landbouw en verantwoord gekweekt vlees en vis bij de productie van hun kattenvoer. De brokjes worden langzaam gebakken en het natvoer langzaam gegaard zodat alle goede stoffen en de smaak nog steeds optimaal zijn voor de kat. Over de (papieren) verpakking hoef je je ook weinig zorgen te maken, want die zijn makkelijk te recyclen. Met hun Zero Pawprint plan streeft Edgard & Cooper ernaar hun targets (geen uitstoot, volledig duurzame verpakkingen, en 100% ethische herkomst) in 2025 te behalen.

Ook het Nederlandse merk Renske heeft natuurlijke voeding en zet zich in voor duurzaamheid. Bijna alle verpakkingen zijn recyclebaar, ingrediënten worden ingekocht bij lokale leveranciers, en de productleveranciers waarmee ze samenwerken investeren in windmolenparken zodat er duurzame energie opgewekt kan worden. Fijn om te weten: Renske heeft ook veel voeding waar gebruik wordt gemaakt van maar één eiwitbron (in tegenstelling tot veel merken waarin meerdere bronnen worden gebruikt). Wel zo fijn voor katten die last hebben van gevoeligheden.
Speeluur
Of je nu kittens in huis hebt of een rustige, oude poes, zodra je de speeltjes tevoorschijn haalt heb je kans dat ze gelijk voor je neus staan. Helaas zijn de reguliere speeltjes die je vaak bij de dierenwinkel kunt halen niet altijd even duurzaam als het gaat om kwaliteit en het productieproces – en door de scherpe klauwen en tanden van je kat hebben de speeltjes sowieso niet altijd een even lange levensduur. De meest duurzame optie is natuurlijk de ‘doe-het-zelf’. Gebruik bijvoorbeeld oude toilet- of keukenrollen om de leukste speeltjes mee te maken. Bewaar als je iets hebt besteld ook vooral de kartonnen doos, want hier heeft je kat vaak nog meer plezier mee dan met een speeltje! Ben je niet zo creatief en wil je je poezebeest toch verwennen met een speeltje, kijk dan eens naar de speeltjes van Tabby Tijger. De speeltjes zijn gemaakt van natuurlijke (bij)producten zoals ganzenveren die zijn gevonden op een Zuid-Hollandse weidevogelboerderij, en haren en vacht van loslopende wilde dieren. Er ligt een grote focus op kwaliteit en dierenwelzijn, en er worden geen chemicaliën gebruikt om de producten te maken. Een persoonlijke favoriet is de Tabby Tijger hengel, waarop je (als je hem registreert) een jaar garantie hebt, en zelfs verschillende onderdelen kunt vervangen als ze kapot gaan.

Klimmen en klauteren
Menig kattenliefhebber zul je kunnen herkennen aan de krabpalen die door het huis verspreid staan. Katten houden van klimmen en kijken graag vanuit het hoogste punt in de ruimte om zich heen. Krabpalen zijn er in allerlei soorten, maten en prijsklassen. Helaas gaan ze door het enthousiasme van je kat en vaak ook het gebruik van goedkope materialen snel kapot. Gelukkig is daar Petrebels, die een collectie krabpalen heeft voor elk kattenras en karakter. Ook voor de grote en zware katten zijn er geschikte krabpalen met verzwaarde bodem (die uit ervaring écht niet omvallen, hoe actief er ook aan gekrabd en op gesprongen wordt). Het fijne aan dit merk is dat je afzonderlijke onderdelen kunt vervangen mocht er toch iets kapot gaan – duurzaam voor het milieu en voor je portemonnee. Petrebels zet zich in voor goede doelen en organisaties die weinig tot geen subsidie ontvangen en hebben duurzaamheid hoog in het vaandel. Zo werken ze samen met fabrieken die duurzaam werken en met CO2 neutrale transportbedrijven.

Wil je het helemaal duurzaam maken, kun je ook zelf aan de knutsel gaan. Wikkel bijvoorbeeld een stevig touw van sisal om een tafelpoot (de tafel staat immers toch al in huis!) en voilà, je kat kan heerlijk krabben.
