in , , ,

Met deze gadgets kan je duurzaam kamperen

Het is weer zomervakantie, en voor veel Nederlanders betekent dat vooral: op vakantie. Met een aantal hulpmiddelen kun je ook je vakantie zo duurzaam maken als je dat zelf wilt. Je kunt ervoor kiezen om op fietsvakantie te gaan om zo je uitstoot te beperken, te gaan kamperen op een natuurcamping, door te kiezen voor de trein of lekker in Nederland te blijven. Maar wat je ook doet, er zijn altijd manieren om je vakantie te verduurzamen. Inspiratie nodig? Lees snel verder.

Embrace the sun

Een eenvoudige manier om je vakantie een stapje beter te maken, is door zonne-energie te gebruiken. Helemaal handig voor als je op een camping zonder stroomvoorziening staat. De WakaWaka Power+  is hiervoor de uitkomst: het is niet alleen een powerbank die oplaadt door van het zonnetje te genieten, maar daarnaast functioneert-ie ook handig als(zak)lamp. Met een beetje geluk en veel zonlicht laadt de WakaWaka Power+ in zo’n 18 uur volledig op en kun je genieten van 200 uur licht en je telefoon 1,5 keer opladen. Het apparaatje zelf is gemaakt van 100% gerecycled PC-ABS, en bij aanschaf van de WakaWaka Power+ geef je automatisch ook een licht aan mensen in nood.

€69,95 // ecomondo.nl

Dubbel handig

De CampStove 2+ biedt de oplossing voor mensen die het camping-koken met gasflessen wel zo’n beetje zat zijn. Met deze kookhulp van BioLitekook je op houtvuur, gewoon met het hout dat je om je heen vindt. In de CampStove 2+ zit een ventilator die rookloos vuur creëert, en de hitte die wordt opgewekt wordt ook nog eens omgezet in elektriciteit. Dus terwijl je je avondeten klaarmaakt of water kookt voor een lekker kopje thee naast de tent, wek je tegelijkertijd energie op om je mobiel op te laden. Je hoeft die energie ook niet gelijk te gebruiken: kies er dan voor om de elektriciteit tijdens het koken op te slaan. Met de aanschaf van een BioLite-product help je ook bij het verbeteren van levensomstandigheden en draag je bij aan duurzame verandering in de derde wereld.

€169,95 // bever.nl

Lekker LED

Stel het je voor: je zit aan je opklapbare campingtafel met je glaasje biologische wijn, de zon gaat langzaam onder, er klinkt een zacht muziekje op de achtergrond en op je gezicht schijnt een warm licht. De MoriMori LED lantaarn en Bluetooth speaker zorgt in elk geval voor die laatste twee. De lantaarn heeft wel de look van een klassieke olielamp, maar niet de zorgen. Laad hem op met een USB-kabel en binnen 4 uur gebruik je hem als lamp én speaker. Je kunt het warme licht dimmen tot een gezellig sfeerlicht, of feller maken als je weer eens op zoek bent naar iets in je tent. Als bij een ongelukje het (echte!) glas van de lantaarn breekt, kun je dit los kopen en vervangen. En lekker duurzaam: je krijgt er geen adapter bij, want die heeft iedereen al wel thuis liggen.

€124,95 // ecomondo.nl

Klein maar fijn

Om kamperen te verduurzamen hoef je niet gelijk grote stappen te zetten – ook hier kun je klein beginnen. Bijvoorbeeld door niet meer te kiezen voor plastic flesjes water maar je eigen herbruikbare fles te gebruiken. De StojoBottle is daarvoor perfect: hij is gemaakt van voedselveilig en gerecycled materiaal, is BPA-vrij, en komt ook nog eens in verschillende kleuren om je duurzame ervaring zo leuk mogelijk te maken.Gebruik ‘m voor koude of warme drankjes, en is-ie leeg? Dan kun je hem gewoon opvouwen en weer in je tas stoppen. Bespaart nog ruimte ook.

€29,95 // biggreensmile.nl

Voor in je toilettas

Ook je toilettas kun je vullen met duurzame(re) producten die niet schadelijk zijn voor het milieu als ze door het doucheputje stromen. Met HappySoaps maken Marcel en Marco, de oprichters van dit 100% plasticvrije merk, natuurlijke verzorging makkelijk toegankelijk voor iedereen. De producten zijn in Nederland gemaakt, bevatten geen palmolie en zijn daarnaast ook helemaal vegan en dierproefvrij. Bij HappySoaps kun je voor van alles terecht, van shampoo- en bodywash-bars tot zonnebrand en anti-insect bars (perfect voor op de camping!).En dat allemaal volledig natuurlijk.

Vanaf €4,50 // thehappysoaps.com

Een kind kan de (hand)was doen

Op de camping kan wassen nog wel eens een missie zijn: wasmachines vol, je schone was op de grond gedeponeerd, wasmuntjes op… Wassen kan makkelijker, maar ook duurzamer. Met de 100% natuurlijke waszeep van het fairtrade én Nederlandse merk Seepje ruikt je kleding in een hand(was)omdraai heerlijk naar bergamot en citroengras. Daarnaast is het ook een effectieve vlekverwijderaar – erg handig op de camping. In de waszeep van Seepje zitten geen synthetische parfums en kleurstoffen, maar ook geen milieuvervuilende microplastics die in het water kunnen belanden. Ook fijn: het product is vegan, en plasticvrij verpakt. 

€4,99 // seepje.nl

Hoe duurzaam kampeer jij?

Natuurlijk ligt duurzaam op vakantie gaan niet alleen aan de producten die je gebruikt, maar ook aan de andere keuzes die je maakt. Kijk voor je iets nieuws aanschaft of je niet iets kunt lenen, huren, of delen, of iets repareren dat je al hebt. Gebruiken wat je al hebt is altijd beter dan de aanschaf van iets nieuws. Ook het type camping dat je kiest maakt uit: een natuurcamping zal altijd duurzamer zijn dan een luxe alles-erop-en-eraan camping met verwarmd zwembad. Meer tips over duurzaam kamperen? Hou StapjeBeter in de gaten! 

Geschreven door Eva

Eva's groene pad naar duurzaamheid begon toen ze op haar achtste vegetariër werd (inmiddels veganist) maar is nog lang niet afgelopen. Ze houdt ervan nieuwe vegan restaurants uit te proberen, gaat graag met haar herbruikbare groentezakjes naar de Groningse markt, en geeft - als er naar wordt gevraagd - graag tips over duurzamer leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

My Little Plastic Footprint: Verklein je plastic voetafdruk

Zero-waste en palmolievrije popcorn