in , ,

My Little Plastic Footprint: Verklein je plastic voetafdruk

Waar begin je als je minder plastic wilt gebruiken? Een app voor je smartphone is niet het meest voor de hand liggende antwoord, maar na de My Little Plastic Footprint (MLPF) app uitgeprobeerd te hebben kunnen we er niet omheen: Deze app is een geweldig hulpmiddel voor een plasticvrij(er) leven. En niet alleen als je aan het beginpunt staat. Ook voor mensen die er al meer mee bezig zijn geeft de app goede impulsen om meer te doen!

Tijd voor een plastic dieet

We hebben al veel geschreven over het verminderen van plastic afval en zero waste. Helaas is dat nog hard nodig. Nog steeds creëren we enorm veel afval en het lijkt een almaar groeiend probleem te zijn. De helft van al het plastic dat we dagelijks gebruiken, gooien we binnen 20 minuten weg. De impact op ons milieu is enorm en (micro)plastics uit ons afval zijn schadelijk voor dier en mens. Aandacht voor dit onderwerp is daarom altijd goed. Tijd dus voor een plastic dieet.

De My Little Plastic Footprint App

De My Little Plastic Footprint app is een initiatief van de Plastic Soup Foundation (een Nederlandse organisatie met de missie om plastic afval in ons water en lichaam te voorkomen) en een aantal internationale partners met soortgelijke missies.

Tips en doelen om je plasticverbruik te verminderen

Zodra je de app installeert kan je met je dieet beginnen. Je kan 1 van de 7 gebieden kiezen waar je plastic kan verbruiken. Namelijk de badkamer, de keuken, vrije tijd, onderweg, de tuin en je huis. Zodra je één van deze gebieden selecteert krijg je allerlei producten uit dat gebied te zien waarbij je plastic gebruikt. Selecteer één van de producten om deze toe te voegen aan je to-do lijstje. Vervolgens krijg je direct goede tips om er mee aan de slag te gaan.

Inzicht in je plastic verbruik

Voor de app is de Plastic Mass Index (PMI) ontwikkelt. De PMI gaat van 0 tot 100: hoe dichter je bij 0 bent, hoe beter je aan je plastic dieet doet; en hoe dichter je bij 100, des te meer plastic je uit je leven moet verbannen. Er wordt daarbij zelfs rekening gehouden met de grootte en het gewicht van de plastic voorwerpen die je gebruikt. Er is dus goed over nagedacht.

Verlaag je Plastic Mass Index (PMI).

Verleg je kennis over plastic afval met quizvragen en feiten

De app geeft feiten die soms pijnlijk zijn, maar wel voor motivatie zorgen. Tegelijkertijd leer je er veel van en creëert de app bewustzijn. Je kan zelf lijstjes maken met wat je nog kunt doen en afvinken wat je bereikt hebt. Daarmee houdt de app bij hoeveel plastic je bespaart hebt en dat motiveert enorm. Ook als je al bewust bezig bent met het verminderen van plastic geeft de app nog nuttige tips.

Door quizvragen leer je (soms pijnlijke) feiten

Volop motivatie om je plasticverbruik te verminderen

Is het je gelukt om je plasticverbruik te verminderen? Of heb je veel quizvragen goed? Dan weet de app je zeker te motiveren!

De app zorgt voor motivatie om meer stappen te zetten.

Probeer het zelf! Download de app en gebruik minder plastic

De MLPF app is een geweldige app voor bewustwording en geeft goede suggesties voor acties. De app is overzichtelijk en leuk ingericht. Zelf heb ik nu een Plastic Mass Index die net onder het gemiddelde ligt, maar er zijn nog steeds allerlei stappen te zetten. Probeer het zelf en download de app in de Google Play Store of in de Apple App Store en doe mee door op een plastic dieet te gaan en je plastic voetafdruk te verkleinen!

Meer duurzame apps uitproberen?

Eerder schreven wij al over ToGoodToGo en Peaks. Ken jij zelf nog een duurzame app? Laat het ons weten!

Geschreven door Chris

Chris onderzoekt graag de impact van zijn keuzes. Hij verdiept zich in hoe duurzaam ketens zijn en welke ondernemers hierin duurzaamheid aanjagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar ‘The golden oldie’- de katoenen zakdoek

Met deze gadgets kan je duurzaam kamperen