in , ,

Nooit meer een nieuwe gelegenheidsoutfit

Het seizoen is weer begonnen! Het trouwseizoen bedoel ik dan. In mei stonden de eerste twee bruiloften van dit jaar gepland. Voor mij was het daarmee ook meteen klaar, maar sommige mensen hoorde ik over wel zes bruiloften dit jaar. Voor veel mensen houdt dat ook zes verschillende outfits in. Zeker met de wensen van sommige stellen (white tie, geen felle kleuren, alleen pastel kleuren, geheel blauw aub) voelt menigeen zich al snel genoodzaakt om een nieuwe outfit te kopen. Een outfit die veelal na één keer dragen in de kast verdwijnt om nooit meer tevoorschijn te komen.

Hartstikke zonde vind ik dat. Niet alleen van die mooie jurk die maar één keer het daglicht ziet, maar ook van jouw geld en natuurlijk het milieu. De impact van de mode-industrie op onze planeet is enorm – kijk bijvoorbeeld de aflevering van True Costs van de modeindustrie maar eens. Zeker outfits die maar eenmalig gebruikt worden dragen bij aan de huidige fast fashion cultuur en alle nadelige effecten.

Mijn goede voornemen voor de maand mei aldus? Nooit meer een nieuwe outfit kopen voor een speciale gelegenheid. Of dat nou een gala, verkleedfeestje of (mijn) bruiloft is, iets nieuws komt er niet meer in. Maar wat draag ik dan wel? En hoe zorg ik er voor dat ik het thema volg? Dat gaat eigenlijk altijd goed. Kijk maar eens mee.

Normaliseer outfit herhalingen

“Dezelfde mensen op beide bruiloften, dus ik moest wel verschillende jurken hebben”. Daar trek ik me dus niets meer van aan. Die jurk is mooi genoeg, en ik erin ook. Dus waarom verdient die het niet twee keer geflaneerd te worden in verschillende photobooths. Ik heb in ieder geval geen commentaar gehad. Sterker nog, een andere vriendin die dezelfde bruiloften afliep als ik deed gezellig met me mee! Wil je echt een andere look hebben op verschillende bruiloften? Denk eens aan het gebruik van verschillende accessoires, schoenen of kapsels. Zo creëer je een heel andere aanblik, met dezelfde jurk.

Gebruik wat je al hebt

Kijk nog eens goed in je kast wat er al hangt. Door de tijd te nemen om te combineren en experimenteren met verschillende accessoires kan je vaak een chique look creëren die bij de gelegenheid past. Iets anders waar ik merk dat we vaak niet aan denken, rokken. Een mooie lange rok kan je ook aan naar speciale gelegenheden en is qua outfit helemaal te veranderen door de top die je er op kiest. Nu ben ik zelf sinds mijn twaalfde vrijwel niet meer gegroeid, ben ik dol op jurken en bewaar ik nogal veel, dus inmiddels heb ik een heel reeks om uit te kiezen.

Kijk eens in je kast wat je nog hebt hangen.

Leen van je vrienden

Als ik eens iets anders wil of er is een thema waar ik geen passende outfit bij heb, app ik gewoon een berg vriendinnen waarvan ik denk dat ze wellicht iets in mijn maat hebben. Veel kleding is inmiddels toch stretch, wrap, of valt ruim. Of iemand heeft nog iets moois in de kast liggen wat eigenlijk voor hen net klein is, maar voor jou perfect. Laat je dus niet beperken door net wat andere lichaamsafmetingen maar vraag en probeer wat je aangeboden wordt! Voor mijn vriendinnen die dit lezen, bij mij mag je in ieder geval altijd aankloppen voor een outfit.

Huur een outfit

Het bestaat eigenlijk al sinds jaar en dag, maar wordt vaak over het hoofd gezien: kleding huren. Online kan je terecht bij CircleCloset.nl, waar je luxe designer items kan huren, maar ook verhuren! Perfect voor dat ene jurkje dat je had gekocht voor die ene gelegenheid en daarna nooit meer hebt gedragen. Ook op MyDressoir.com en Shareamasterpiece.com kan je luxe designerkleding huren.

Duurzame en eerlijk geproduceerde kleding kan je lenen bij Palanta.co, waar je ook fysiek terecht kan om de kleding te passen en Iconicwardrobe.nl voor duurzame en kwalitatieve luxemerken.

Ook Outfitlibraryless in Arnhem en Kledingbieb Gaia in Zutphen zetten nog een stapje bij door alleen tweedehands en duurzame kleding aan te bieden.

Voor sollicitaties of presentaties waar je echt indruk wilt maken kan je het beste terecht bij Borrowabrand.com, speciaal gefocust op zakenvrouwen.

En als laatste natuurlijk speciale aandacht voor Lena Library, de eerste kledingbibliotheek in Nederland. Zowel online als op locatie te bezoeken in Amsterdam. Krijg meteen feeling voor vaker kleding huren in plaats van kopen door minimaal 14 dagen kleding te lenen bij Lena. Bij Lena vind je kleding voor elke dag, maar ook voor speciale gelegenheden. As we speak spot ik net zelfs een heuse bruidsjurk van het duurzame merk King Louie op de website!

Ruil een outfit

Niet zo van de luxe designermerken en wil je eigenlijk gewoon wat nieuws voor langere tijd in je kast? Ga eens naar een kledingruil, organiseer er één of ga naar een van de Swapshops in Rotterdam of Amsterdam of kijk wat er beschikbaar is online The-Swapshop.com. Krijg punten voor de kleding die je inruilt en koop er iets moois mee terug!

Koop tweedehands

Kom je er nou met al het bovenstaande echt niet uit? Overweeg dan om iets tweedehands te kopen. De vintage shops schieten als paddenstoelen uit de grond en met platforms als Vinted, Sellpy en Depop heb je duizenden keuzes zo op je telefoon. Spaar zo het milieu en je portemonnee.

Vinted staat vol met gelegenheidsoutfits. Zoek maar eens op jurk bruiloft.

In conclusie, er is een hele berg aan verschillende opties om perfect voor de dag te komen op het event van de maand. Zonder dat je daar een nieuwe outfit voor aan hoeft te schaffen, fast fashion te promoten en het milieu te belasten. Onthoud, elke keer dat jij je geld uitgeeft breng je een stem uit voor de wereld zoals jij die wilt hebben. Ik stem een stapje beter met mijn geld.

Geschreven door Sascha

Sascha is al een aantal jaren op missie om haar persoonlijke leven duurzamer te maken. Ze is er dol op om ook anderen hiervoor te enthousiasmeren, maar doet dit liever door zelf het goede voorbeeld te geven in plaats van een ander iets op te dringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verborgen Tuinen Rotterdam 2022: Een terugblik

Vegan restaurantketen Copper Branch nu in Rotterdam!