in , ,

Gooi oud brood in de broodbak en zorg voor groene energie

Van oud brood naar biogas

Deze week liep ik bij een buurtwandeling tegen een broodbak aan. Regelmatig houden we thuis nog wat brood over (soms maken we er nog wat van, maar andere keren belandt het in de afvalbak). De broodbak kende ik nog niet, dus ik ben blij dat ik dat brood voortaan hierin kwijt kan.

Brood staat in de top 3 van meest verspild voedsel. Volgens Milieu Centraal gaat het om zo’n 7,3 kilo brood- en deegwaren per persoon per jaar. Bronnen zoals Duurzaam010 hebben het over een verspilling van 435 duizend broden in Nederland per dag, jaarlijks goed voor 127 miljoen kilo! Een immense hoeveelheid. Maar wat kun je met dat oude brood? Liever niet op straat. Vaak is dit slecht voor vogels en het trekt ongedierte aan. Gelukkig is er een andere oplossing: de broodbak! Oud brood dat in deze bakken gegooid wordt wordt omgezet in biogas; groene energie die als vervanger van aardgas gebruikt kan worden.

Waarom moet je oud brood niet op straat gooien?

Brood dat op straat gegooid wordt met de bedoeling om vogels te voeren eindigt vaak als rattenvoer. Het trek ongewilde dieren aan. Daarnaast is brood vaak te zout voor vogels en kunnen ze niet tegen boter of margarine. Om die redenen is er in sommige gemeentes zelfs een verbod op het voeren van eenden en riskeer je een boete als je het wel doet.

Rotterdamse, Amsterdamse en Haagse broodbakken

Om het oude brood op straat tegen te gaan hebben Rotterdam, Amsterdam en Den Haag broodbakken (ook wel broodkliko’s of broodcontainers genoemd) in de stad geplaatst. Waar ze precies staan kan je zien op de sites van Rotterdam, Amsterdam en Den Haag. Wekelijks worden de bakken geleegd. Rotterdam is voorloper van de broodbakken met 130 bakken in de gemeente. Amsterdam volgt met zeker 60 bakken en op de kaart van Den Haag zijn er 17 op de kaart te vinden. In Rotterdam alleen al wordt met deze bakken per week 6 kubieke meter brood opgehaald. Verder lijkt dit concept helaas nog niet bij veel gemeentes toegepast te zijn.

Hieronder zie je hoe de broodbak eruit ziet. Verzamel je oude brood en gooi het zonder de plastic zak erin.

Brood wordt omgezet tot Biogas

Het oude brood wordt in een vergister omgezet in biogas. Met behulp van micro-organismen kan 1 kilo brood omgezet worden in ongeveer 400 liter biogas. Op één brood kan een gaspit een uur aanstaan of een led-lamp 5 dagen branden. Stel je eens voor wat we met alle 435 duizend broden die iedere dag worden weggegooid kunnen doen!

Het oude brood wordt opgehaald door GroenCollect

Wekelijks worden de broodbakken in Rotterdam geleegd door GroenCollect. Een duurzame afvalverwerker die afval gescheiden ophaalt met een focus op hergebruik. Het ophalen van afval doen ze met elektrische voertuigen. Daarnaast helpen ze mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een kans te bieden zich te ontwikkelen in een rustige werkomgeving. Klinkt als een mooi bedrijf!

Inzameling Rotterdam is een initiatief van Stichting BroodNodig

Stichting BroodNodig is 3 jaar geleden opgericht om de Rotterdamse problemen van broodafval aan te pakken. Zij kwamen met het idee om samen met de Rotterdammers in tientallen Rotterdamse buurten oud brood in te zamelen, zodat het omgezet kon worden in groene energie. Het bleek zo’n succes dat in juli 2019 de gemeente de werkzaamheden van BroodNodig in eigen beheer heeft overgenomen. 

Hieronder zie je de oorspronkelijke video van BroodNodig.

Geen broodbak in jouw buurt of gemeente?

Geen broodbak in de buurt? Gooi je oude brood dan in de GFT-bak. Van oud brood kan compost gemaakt worden.

Voorkomen is beter dan genezen

Ondanks dat het plaatsen van broodbakken een geweldig initiatief is, is het nog veel beter om ervoor te zorgen dat brood überhaupt niet weggegooid hoeft te worden. Zorg dat je brood langer kunt bewaren (bijvoorbeeld met een broodtrommel), leer wat je nog kunt maken met oud brood (bijvoorbeeld wentelteefjes of croutons) of vries het op tijd in om later te gebruiken.

Bronnen:

  • https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/brood/
  • https://www.amsterdam.nl/afval-en-hergebruik/broodbak/
  • https://www.denhaag.nl/nl/in-de-stad/natuur-en-milieu/afval-scheiden-en-hergebruik/afval-scheiden-brood-.htm
  • https://duurzaam010.nl/verhalen/een-oplossing-voor-broodafval/
  • https://www.groencollect.nl/nieuws/broodinzameling/rotterdam/
  • http://broodnodig.co/
  • https://www.enki-energy.info/nl/

Geschreven door Chris

Chris onderzoekt graag de impact van zijn keuzes. Hij verdiept zich in hoe duurzaam ketens zijn en welke ondernemers hierin duurzaamheid aanjagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Koffie en kansen bij Heilige Boontjes

Duurzame producten duur? Niet als het aan ons ligt!