in ,

Ploggen en plandelen, duurzame en gezonde hobby’s

Wandelen

Tijdens de coronalockdowns heeft menigeen het weer ontdekt: wandelen door de buurt. Goed voor de gezondheid en… met minimale moeite, ook goed voor de natuur!

De betekenis van Ploggen en Plandelen

Ploggen is een combinatie van joggen en afval oprapen. De term is afkomstig uit Zweden, daar werden de termen plocka upp (raap op) en jogga (joggen) samengevoegd tot plogga. In het Engels is hier vervolgens plogging van gemaakt en in het Nederlands spreken we vooral van ploggen.

Naast ploggen wordt ook plandelen gebruikt voor het oprapen van afval tijdens het wandelen. Het grote voordeel van ploggen en plandelen is dat je een gezonde activiteit kan combineren met een nuttige. Veel afval zou anders in de natuur blijven liggen en vergaan tot microplastics.

Onze zuiderburen hebben een leuk filmpje opgenomen waarbij je een goede indruk van ploggen krijgt. Volg Wouter en Hannes bij hun eerste keer ploggen in het filmpje hieronder.

https://www.youtube.com/watch?v=N8zhLJsHeaQ

Benodigdheden

Je kan het ploggen en plandelen zo groot of klein aanpakken als je maar wilt. Maar wanneer het wat serieuzer wordt kan je niet om een grijper heen (met name bij plandelen, ploggen is weer wat lastiger met een grijper). Maak je kleine rondjes, dan kan je gebruik maken van een vuilniszak of emmer en deze legen in de buurtcontainers.

Benodigdheden voor de eerste keer:

  • Niets. Loop eens een rondje, gooi een blikje of iets wat er schoon genoeg uitziet in een prullenbak en ervaar het eens.

Benodigdheden voor de beginner:

  • Een grijper (om minder te bukken)
  • Een vuilniszak of emmer
  • Handschoenen (voor het viezere afval)

En voor de fanatiekeling:

  • Een plogsack
  • Een schoonwandelwagen
  • Een topconditie 😉

Buurtorganisaties

Als je het serieus wilt aanpakken kan het geen kwaad om even te kijken bij buurtorganisaties. Zo zijn er vaak buurt-, wijk- en bewonersorganisaties die een schonere wijk al op de agenda hebben staan. Deze kunnen je soms helpen bij de benodigdheden en je wijzen op gezamenlijke initiatieven.

Take3 (for the sea)

Gerelateerd aan DeTrashing is de Take3 beweging. Deze is begonnen op het strand. Surfers en andere strandgangers spraken met zichzelf af om iedere keer dat ze naar het strand gingen 3 stuks afval te verzamelen en zo de plasticvervuiling in de zeeën tegen te gaan. Wanneer je dit ook toepast op andere plekken waar je heen gaat dan maak je al snel een groot verschil.

De DeTrashed Reddit Groep

Voor wie wat inspiratie en aanmoediging kan gebruiken is er de DeTrashed groep op Reddit. Van over de hele wereld plaatsen mensen hier foto’s en video’s van hun schoonmaakuitstapjes. Van personen die een emmertje afval terwijl ze de hond uitlaten tot groepen die hele bossen, stranden en rivieren schoonmaken. Van Koeweit tot Mexico en van Amerika tot Nederland, overal dragen mensen hun steentje bij.

Een kleine beloning dankzij statiegeld

Sinds 1 juli 2021 zit er statiegeld op alle kleine plastic wegwerp drinkflesjes. Je zult er niet rijk van worden, maar als je de kleine plastic flesjes opzij legt kun je er nog wat mee verdienen. Je herkent de statiegeld flesjes aan het statiegeld logo. Flessen met dit logo kun je bij elke supermarkt inleveren, het maakt hierbij niet uit waar de fles gekocht is. De fles moet hiervoor dus nog wel het etiket hebben (de statiegeld fles wordt herkend aan de barcode) en de fles moet nog in redelijke staat zijn.

Probeer het zelf!

Tijd om aan de slag te gaan. Trek je wandelschoenen of hardloopschoenen aan en maak schoon die buurt! Laat ons vooral weten hoe het bevallen is en of je nog tips hebt.

Geschreven door StapjeBeter

Het team van StapjeBeter is altijd op zoek naar manieren om de wereld net een beetje beter te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

John Oliver over plastic

Je wisselgeld duurzaam beleggen met Peaks + Peaks actiecode