in ,

Poetsen zonder plastic

In Oktober raakte mijn schoonmaakspray op. Een mooi moment om eens naar alternatieven te kijken!

Zelf schoonmaakspray maken

Eerst wilde ik weer mijn eigen schoonmaakspray maken. Dat deed ik eerder gebaseerd op een recept van Max La Manna uit zijn boek ‘More Plants Less Waste’. In plaats van mijn citrus schillen weg te gooien legden ik ze enkele weken in azijn, waarna ik de azijn aanlengde met water. Voilà! Een no waste schoonmaakmiddel. In de supermarkt stond ik echter bij alle azijn en kwam tot een realisatie: de azijn zit in plastic liter flessen. Echt duurzaam is het dus alsnog niet.

Hervulbare schoonmaakmiddelen

Ik had al vaker voorbeelden gezien van hervulbare schoonmaakmiddelen en koos ervoor om mijn oude Method flessen met één van deze opties te vullen. Aangezien ik al zonder schoonmaakmiddel voor de keuken zat, haastte ik me naar de Ekoplaza en kocht daar de ‘Naiked kitchen cleaner tab’. Thuis ging dit in de schoongemaakte fles, lauw water toegevoegd en na een paar minuten bruisen had ik mijn ecologische én plasticvrije schoonmaakmiddel.

De Naiked Kitchen Cleaner Tab.

Hoe bevalt de Naiked Kitchen Cleaner Tab?

Het grootste voordeel van de tab vind ik het gemak. Ik doe vrijwel al mijn boodschappen lopend of op de fiets, en heb thuis ook nog wat trappen te lopen. Deze tab weegt vrijwel niets, in tegenstelling tot de zware literflessen die ik meestal meesleep. De tab zelf zit in een super gezellige verpakking (ja daar ben ik gevoelig voor) en werkt zoals beloofd. Poetsen gaat er prima mee, maar er zit wel wat weinig geur aan. Van mij had het iets sterker mogen ruiken. Ik overweeg dan ook om de volgende ronde een ander merk te proberen, alhoewel het kopen om de hoek bij de lokale Ekoplaza ook pluspunten verdient.

Even laten weken en de spray is klaar voor gebruik.

Andere Cleaning Tabs om te proberen

Andere merken waar ik mijn oog op heb is onder andere het Nederlandse Happy Soaps. Je kan de vele varianten gemakkelijk bestellen op Bol.com. Het goedkoopst en ecologisch lijk je te zijn bij een keuze voor Green Tabs, waar je slechts €1,75 per liter betaalt. Ik hoop in de toekomst meer cleaning tabs en verschillende merken in de supermarkt te kunnen vinden, aangezien al die pakketjes versturen het milieu ook niet ten goede komen.

Geschreven door Sascha

Sascha is al een aantal jaren op missie om haar persoonlijke leven duurzamer te maken. Ze is er dol op om ook anderen hiervoor te enthousiasmeren, maar doet dit liever door zelf het goede voorbeeld te geven in plaats van een ander iets op te dringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leven met katten – verklein je pawprint

Drie keer duurzame fietsverlichting