in , , ,

Rechtstreex: Lokale seizoensproducten en een eerlijke prijs voor de boer

Onlangs las ik over ongezonde bodems en vervuild water, voornamelijk veroorzaakt door intensieve veeteelt en landbouw en het gebruik van kunstmest en pesticiden in deze industrie. Niet duurzaam dus. Voor mij reden om te kijken hoe het beter kan. Wat blijkt; ik heb de duurzame en bevlogen boeren gewoon voor het uitzoeken!

Sinds kort koop ik boodschappen via Rechtstreex, waar je precies kunt zien welke boer jouw producten maakt. Er bleek ook nog eens op slechts 400 meter van mijn huis een Rechtstreex-afhaalpunt te zijn, makkelijker kan haast niet. Dus hop, ik heb via de Rechtstreex-app mijn eerste bestelling gedaan. En na enkele bestellingen ben ik razend enthousiast!

Waarom ik via Rechtstreex bestel (en waarom iedereen dat zou moeten doen)

1. Lokale (seizoens)producten – Minder voedselkilometers, meer werkgelegenheid

Enkele weken geleden bestelde ik via een gewone supermarkt asperges omdat deze in het seizoen waren. Ik verwachtte daarom dat deze uit Nederland zouden komen en dat ik hiermee een duurzamere keuze maakte. Wat bleek: ze kwamen uit Marokko. Ik had dus asperges van zo’n 2500 tot 3000 kilometer verderop, terwijl ze ook op 60 kilometer afstand in Heerle of Halsteren verbouwd werden. Mijn asperges hadden dus een gigantische reis afgelegd terwijl er een prima alternatief vlakbij was.

De producten van mijn Rechtstreex-bestelling komen van boeren die op fietsafstand liggen.

Via Rechtstreex kan ik boodschappen doen bij boerderijen die allemaal op fietsafstand liggen. Mijn producten leggen dus weinig kilometers af en boeren in de buurt hebben meer werkgelegenheid. Daarnaast vind ik het enorm leuk om te weten waar mijn producten vandaan komen.

2. Eerlijke en transparante beloning voor de boer

Bij Rechtstreex zie je precies hoeveel de boer krijgt voor ieder product dat je koopt. Koop je biologische Lollo Bionda Sla van €1,56 dan gaat hiervan €0,70 naar de boer, €0,08 naar vervoer/wegen, €0,65 naar Rechtstreex en €0,13 naar de belastingdienst. Enorm transparant.

Ik heb gezocht naar wat een boer overhoud als je in de supermarkt koopt en kwam uit bij een artikel van RTL nieuws uit 2019. Destijds kreeg een boer 30 cent voor een kilo kipfilet, terwijl de consument 10 euro betaalde. Een kilo aardappelen kostte de consument €1,30 en leverde de boer slechts 14 cent op. Ik hoop dat boeren tegenwoordig een groter aandeel krijgen, maar aangezien de winsten van supermarkten gestegen zijn betwijfel ik dit.

Een lage prijs zet druk op boeren en leidt tot verlies van bodemgezondheid, biodiversiteit en kwaliteit van producten. Door de boer een eerlijke prijs te geven kan deze zich op de lange termijn richten en zijn land verduurzamen.

Bij Rechtstreex zie je waar je product vandaan komt en hoeveel de boer krijgt van de verkoopprijs.

3. Verbinding tussen stad en land

Ik had nog maar net mijn eerste bestelling gedaan en kreeg een email van Rechtstreex om een biologische boer uit de buurt te bezoeken. Superleuk! Dus 2 weken later zat ik op de fiets om de biologische boerderij van Hoeve Biesland te bezoeken. Daar kreeg ik samen met andere Rechtstreex-klanten een interessante, leerzame rondleiding.

Biologische boerderij Hoeve Biesland, een van de leveranciers van Rechtstreex. Foto: Chris Verschoor

Weer twee weken later was er een Rechtstreex-aardappelboer die duizenden kilo’s duurzame aardappelen weggaf in Rotterdam om aandacht te vragen voor een gezonde bodem.

Daarnaast staan er op de blog van Rechstreex tal van verhalen van boeren. Hierin zie je bijvoorbeeld hoe biologische asperges worden geteeld, kan je meekijken in de kassen van Boer Frank en vertellen de wijkchefs van de afhaalpunten meer over zichzelf.

Door al deze zaken krijgen de boeren een gezicht en begrijp je als klant beter het belang van goede producten en zaken als natuurinclusieve landbouw.

4. Minder verpakking

Voor de boodschappen bij Rechtstreex wordt minder verpakkingsmateriaal gebruikt dan voor boodschappen in andere supermarkten. In ieder geval waren mijn appels en peren plasticvrij. Ook zijn er producten die in statiegeldflessen zitten, zoals de literflessen biologische halfvolle melk. Je krijgt je statiegeld terug zodra je de fles weer inlevert bij de wijkchef van je afhaalpunt.

Helemaal verpakkingsvrij is het niet. Brood zit in plastic verpakt, maar dit is moeilijk te voorkomen.

5. Betere boeren – Onbespoten, Biologisch, Regeneratieve landbouw en Permacultuur

Om terug te komen op die gezonde bodem en de waterkwaliteit, dit ligt vooral aan de manier van verbouwen. Nu zijn de boeren die bij Rechtstreex aangesloten zijn voor zover ik kan zien stuk voor stuk bevlogen, toekomstgericht boeren.

Veel van de producten zijn biologisch of op zijn minst onbespoten. Daarnaast besteden de boeren veel aandacht aan bodem en natuur door regeneratieve landbouw en permacultuur.

Foto: Aina Seerden / Rechtstreex

6. Leuke afhaalpunten

Mijn Rechtstreex-afhaalpunt in Rotterdam Overschie. Foto: Chris Verschoor

Wat ik ook zo leuk vind zijn de afhaalpunten en de wijkchefs. Ik heb nu een paar wijkchefs mogen ontmoeten en het zijn stuk voor stuk bevlogen mensen met een hart voor goed eten en duurzaamheid.

De boodschappen staan voor je klaar in een kratje en er is een redelijk groot tijdsframe waarbinnen ze opgehaald kunnen worden. Dat maakt het ook makkelijk om bij een ander afhaalpunt op te halen als die een keer handig op de route ligt.

7. Geen minimumbedrag

Alleen een brood kopen? Ook prima! Er is geen minimum bestelbedrag. Wel zo makkelijk 🙂

Rechtstreeks ook proberen?

Zoals je kunt horen ben ik fan. Ook benieuwd geworden? Via onderstaande buttons kan je de Rechtstreex app downloaden.

Geen Rechtstreex in jouw regio?

Helaas is Rechtstreex nog niet in heel Nederland te vinden. Hopelijk is dit slechts een kwestie van tijd. Gelukkig zijn er andere partijen met dezelfde filosofie. Wil je lokaal en duurzaam eten en tegelijkertijd ervoor zorgen dat de boer een eerlijke prijs krijgt? Hier zijn enkele opties (waar ik bekend mee ben, de lijst zal lang niet volledig zijn).

  • Oogst.shop (Woerden, Leiden en binnenkort ook Haarlem)
  • Boerschappen
  • Eerlijk Eten uit de Streek
  • Direct uit de boerderijwinkel. Een mooi overzicht vond ik op zoekdeboer.nl/boerderijwinkels/

Heb ik er eentje gemist? Laat het me vooral weten!

Meer lezen zoals dit?

Op de hoogte blijven van soortgelijke artikelen over duurzaamheid? Volg StapjeBeter op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Geschreven door Chris

Chris onderzoekt graag de impact van zijn keuzes. Hij verdiept zich in hoe duurzaam ketens zijn en welke ondernemers hierin duurzaamheid aanjagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kijktip: Groen Goud (VPRO Tegenlicht)

De Beste Vega(n) Restaurants in Alkmaar