in

Schoon wassen voor je kleding en de planeet

Wasmiddel. Je hebt het in eindeloos veel soorten, maten en geuren. Vooral die geuren waren voor mij altijd erg belangrijk. Toch stapte ik jaren terug al over op een duurzaam alternatief – de wasmiddelen van Ecover die plantaardig en biologisch afbreekbaar zijn. Ook zijn de flessen voor het vloeibaar wasmiddel ontworpen om plastic te minimaliseren en gemaakt van PET zodat de flessen hoogwaardig te recyclen zijn. Ik bleef bij vloeibaar wasmiddel omdat dit beter voor de machine zou zijn en voor je kleding.

In de maand September vroeg ik mij echter af of het toch niet beter kon. Laten we eens kijken naar de alternatieven:

Waspoeder van Ecovert

Een makkelijke stap zou zijn om te wisselen naar waspoeder van Ecover. Nog steeds biologisch, en het komt in zijn geheel niet in een plastic verpakking, maar in karton. Daarnaast is waspoeder veelal goedkoper dan vloeibaar wasmiddel (je betaalt immers -en sleept rond met- een fles die voor een groot deel gevuld is met water). Daarnaast laat waspoeder ook nog eens meer geur achter op je kleding, joepie! Nadelen aan waspoeder zijn wel dat het lastiger oplost, dit kan vlekken veroorzaken bij korte wasjes. Dat oplossen is ook nog eens lastiger bij koud water, daardoor is waspoeder het effectiefst bij het wassen op hogere temperaturen. Daarnaast kan waspoeder minder goed zijn voor je wasmachine. Dit is het geval wanneer je te veel waspoeder gebruikt. Er kunnen zeepresten achterblijven en het kan zelfs je machine beschadigen. Een kapotte wasmachine is natuurlijk ook totaal niet goed voor het milieu. Ook voor je kleding is waspoeder minder voordelig. Het poeder heeft een licht schurend effect, waardoor je kleding sneller slijt en meer microdelen plastic van synthetische kleding in het water terecht komen. Waspoeder lijkt dus een goed alternatief voor de secure wassers onder ons te zijn.

Wasschillen

De vrucht van de Sapindus bomen die groeien in Nepal en India bevatten een natuurlijke vorm van zeep. Je kan direct met deze schillen wassen, natuurlijker kan haast niet! Daarnaast is deze vorm van wassen ook nog eens hypoallergeen, pH-huidneutraal en geschikt voor wol en zijde. Je kan de wasschillen bijvoorbeeld van het merk Seepje krijgen. Zij zorgen er ook nog voor dat de schillenboeren betere werk- en leefomstandigheden krijgen en werken in Nederland met de sociale werkplaats. Zoals je begrijpt moeten de schillen wel van een eind komen, dat transport is minder goed voor de planeet. Je kan de schillen met en zonder geur krijgen. Zelf heb ik de schillen zonder toegevoegde geur uitgeprobeerd – de geuren die er waren vond ik niet lekker. Het waseffect is prima maar het gebrek aan ‘hysterisch tropische geuren’ zoals een review het mooi noemt, vond ik dus juist jammer. Inmiddels stoor ik me daar minder aan maar heb ik problemen met het bijhouden van hoe vaak mijn schillen nou gebruikt zijn (ze gaan drie wasrondes mee) en wil ik ze nog wel eens verpesten door per ongeluk met het beddengoed mee de droger in te gooien – oeps.

Wasstrips

In de maand september vond ik het antwoord op mijn wasperikelen: wasstrips! Brauzz, TruEarth, Bamboozy, Cosmeau en het Nederlandse Briters zijn maar een kleine greep uit het grote aantal aanbieders dat in rap tempo wasstrips op de markt heeft gebracht. Ik ging voor de geur Sea Breeze van Cosmeau. Een blog beschreef hoe elk merk vrijwel hetzelfde effect (en geur) had, dus ik koos voor degene met de grootste verpakking.

De wasstrips nemen vrijwel geen ruimte in beslag en komen in een kartonnen doos. De strips lossen op in de was en het wasgoed komt er schoon en heerlijk ruikend uit. Dit is het! Tot ik opeens een artikel van de Plastic Pollution Coalition zag: wasstrips bevatten plastic. Het zou gaan om een plastic soort genaamd polyvinyl alcohol ook wel bekend als PVA of PVOH die gebruikt wordt als coating voor de strips. Voor meer info kijk je hier: https://www.plasticpollutioncoalition.org/blog/2022/11/18/pva-plastic-what-you-need-to-know. De verpakking van Cosmeau geeft aan plastic vrij te zijn, en uit de ingrediëntenlijst haal ik ook geen PVA. Voor de zekerheid stuurde ik ze een mailtje. Helaas wacht ik nog steeds op antwoord.

EcoEgg wasei

Een alternatief waar ik al een tijdje naar kijk maar nog niet geprobeerd heb: het EcoEgg Was Ei. Het gaat hier om een ei gemaakt van natuurlijk rubber dat je (her)vult met wasparels. Deze wasparels zijn van natuurlijk materialen gemaakt. De ingrediënten komen op het eerste gezicht erg overeen met de ingrediënten van de wasstrips, maar bevatten daarnaast een toevoeging van meerdere mineralen. Wassen met de EcoEgg is daarmee ook hypoallergeen en heeft zelfs een prijs gewonnen voor ‘Allergy Friendly Product’. Een set gaat tot wel 70 wasbeurten mee – dit lijkt (na de aanschaf van het ei) dan ook de goedkoopste manier van wassen. Zeker met het nieuws van mogelijk plastic in de wasstrips lijkt dit een goed alternatief wat ik zal overwegen. Een nadeel wat ik wel al vond: het wasei heeft ruimte nodig en je moet je wasmachine dus niet te vol doen. Naast het wasmiddel dat we gebruiken is echter ook de manier waarop we wassen van grote impact op de planeet. Experts raden dan ook aan om te wassen met volle machines, wanneer je een (platte) hand tussen de was en de bovenkant van de trommel krijgt zit je goed!

Om duurzaam te wassen zijn er aldus vele alternatieven én afwegingen die een persoon kan maken. Mijn tip: zo lang je weg blijft bij de plastic pods (want nee; dat plastic verdwijnt niet magisch uit het water) en chemische troep van de grote merken doe je het al een stapje beter!

Bronnen/Kijk ook eens bij:

 • https://wasmiddelstrips.nl/
 • https://www.plasticpollutioncoalition.org/blog/2022/11/18/pva-plastic-what-you-need-to-know
 • https://www.mdpi.com/1660-4601/18/11/6027
 • https://www.ecover.com/nl/faq/waarom-veranderde-ecover-de-verpakking-voor-vloeibaar-wasmiddel/
 • https://www.bcc.nl/huishouden/wasmachine/welk-soort-wasmiddel#:~:text=Bij%20korte%20wasjes%20kun%20je,temperaturen%2C%20dan%20is%20waspoeder%20effectiever.
 • https://www.rtlnieuws.nl/lifestyle/eigen-huis-tuin/artikel/5164998/vloeibaar-wasmiddel-waspoeder-beter-en-goedkoper
 • https://www.seepje.nl/shop/customer/individueel-schillen/seepje-gewoon-neutraal/
 • https://www.ecoegg.com/product/ecoegg-laundry-egg-refill-pellets/

Geschreven door Sascha

Sascha is al een aantal jaren op missie om haar persoonlijke leven duurzamer te maken. Ze is er dol op om ook anderen hiervoor te enthousiasmeren, maar doet dit liever door zelf het goede voorbeeld te geven in plaats van een ander iets op te dringen.

1 Comments

Leave a Reply
 1. Suggesties voor minimagezinnen zero waste etc etc, veel dingen zijn in aanleg veel duurder niet dichtbij verkrijgbaar en niet ieder is of mobiel en of heeft een sociaal/ mantelzorg netwerk om zich heen.

  Echter ik bijv. Op goeie dagen lukt het mij met mijn vingertoppen met lidocaine zalf te typen en durf te reageren, en ik probeer idm zelf vloeibaar wasmiddel wit/ kleur te maken! Geen wasverzachter, maar azijn met olie enz en scheiden van rommel!

  En hoe verder dan! Hebben jullie nog advies?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leestip: Let my people go surfing

Leestip: Investing To Save The Planet