Per jaar gebruiken we gemiddeld 800 papieren zakdoeken per persoon. In de Verenigde Staten alleen worden zo’n 8.000.000 bomen worden per jaar gekapt om tissues te maken. Met dat soort cijfers is het geen verrassing dat de papier- en pulpindustrie de derde grootste industriële uitstoter van opwarmende gassen is. De hoogste tijd voor verandering! Dus maakte ik er mijn duurzame gewoonteverandering voor de maand Juni van.
De oplossing leek mij voor de hand liggen. Terug naar de katoenen zakdoek! Ik schrok dan ook best wel toen ik een artikel van Kassa las waarin wordt geconcludeerd dat een papieren zakdoek duurzamer is. Hoe dan!? Volgens het onderzoek is een katoenen zakdoek alleen maar duurzamer dan de eenmalige papierenversies als je de zakdoek minstens 9,5 jaar gebruikt. Dit zit hem in de productie van katoen en het weven van de stof voor de zakdoek. Dit kost namelijk bergen energie en water.
Dit onderzoek heeft alleen wel wat haken en ogen. Allereerst wordt hier het punt afval geheel buiten beschouwing gelaten. Papieren zakdoekjes hebben de nare gewoonte om in de natuur te belanden. Ook wanneer zakdoekjes gewoon bij het afval terecht komen moeten ze nog verwerkt worden. De opties verbranden of langzaam vergaan op een afvalberg zou ik nou zelf niet ideaal noemen. Daarbij komt nog dat ik vele recensies van mensen op het internet tegen kwam die al 20, 30 of zelfs 47 jaar met dezelfde zakdoeken doen. Dat milieuvoordeel is ruimschoots behaald!
Ook is Kassa hier van een standaard, nieuwe katoenen zakdoek uitgegaan. Maar zijn er ook betere opties dan een nieuwe katoenen zakdoek? Ja zeker!
Tweedehands
Speur de kringloop af, zoek in je eigen kast (ja ik vond er serieus twee met mijn voorletter erop geborduurd) en vraag eens subtiel aan je opa waar hij eigenlijk a die zakdoeken heeft gekocht waar ik hem altijd mee zie. Resultaat? 15 prachtige zakdoeken van over de hele wereld. Gewoon hygiënisch gewassen boven de 60 graden en netjes gestreken.
Do it yourself!
Maak zakdoeken van je oude overhemden, lakens of enig andere katoenen, linnen of zijde stof waar je klaar mee bent. Hoe lang moet die zakdoek nu nog meegaan om duurzaam te zijn? Geen idee, maar je kan mij niet wijsmaken dat het ook maar in de buurt komt van 9,5 jaar.
The Last Tissue
Tweedehands en zelf maken voor jou geen optie? Overweeg de tissues van The Last Tissue. Deze zakdoekjes zijn klein van stuk en van gecertificeerd biologisch katoen gemaakt. Dat scheelt water en energie! Ook komen ze in een super handig siliconen hoesje waar je vuil en schoon hygiënisch gescheiden houdt. Volgen The Last Tissue kan een pakje wel meer dan 3.100 papieren zakdoekjes vervangen en bespaar je bij elk gebruik twee liter water.
The Good Roll Tissue doos
Wil jij nou echt niet van papier afstappen? Zorg er dan voor dat het van gerecycled materiaal is waarvan een deel van de winst ook nog eens naar een goed doel gaat. The Good Roll Tissue doos aldus!
Hoe bevalt dat nou, die katoenen zakdoek?
Zelf vond ik twee persoonlijke exemplaren terug in de krochten van mijn kinderkamer, kreeg ik 15 prachtige exemplaren van mijn opa én kocht ik The Last Tissue. Overdaad? Ja wel wat, maar die grote zakdoeken gebruik ik thuis en The Last Tissue zit in mijn tas voor onderweg of op werk. Persoonlijk bevalt deze switch mij heel erg. Ik hoorde veel mensen twijfelen over de hygiëne, logisch op zich. Het beeld van een gekreukte zakdoek vol snot die uit een zak wordt opgediept maakt niemand blij. Het gebruik van de grote zakdoeken thuis en The Last Tissue onderweg lost dit probleem op, voor jou en het milieu. Niet alleen het milieu, maar ook je huid profiteert van een katoenen zakdoek. Ik krijg binnen no time een schrale huid rondom mijn neus van papieren zakdoekjes. Bij katoen is dat verleden tijd. Nóg een reden dus om over te stappen naar een katoenen zakdoek.
Bronnen:
- https://www.greenevelien.com/blog/duurzaamste-zakdoek
- https://www.bnnvara.nl/kassa/artikelen/dilemma-papieren-of-katoenen-zakdoek
- https://lastobject.com/products/lasttissue