in , ,

De Beste Vegetarische Restaurants in Groningen

Ook in het Hoge Noorden vind je een scala aan restaurants waar je heerlijk vegetarisch kunt eten. Niet zo bekend in Groningen? Deze restaurants hebben genoeg vegetarische (en soms veganistische) opties op de menukaart staan. Wil je alleen veganistische opties? Bekijk dan ons artikel over de beste vegan restaurants in Groningen.

El Maïda

El Maïda. Foto: Sana Mirza (@sannas_hanna)

Gevestigd in de leukste straat van Groningen – de Folkingestraat – vind je El Maïda (van het Arabische Al-Ma’idah: de tafel), waar kunt ontbijten en lunchen met heerlijke gerechten uit de Noord-Afrikaanse en oosterse keuken. Van dinsdag tot en met zondag geniet je hier van onder andere sandwiches en wraps, tajines, en Maida schotels. Hier heb je genoeg keuze uit vegetarische of veganistische maaltijden; alle ontbijtopties zijn ten minste vegetarisch (heb jij al trek in een Noord-Afrikaans ontbijt met traditionele muntthee?). Zin in een kleine versnapering? Ga voor heerlijk geurende mezzedips, streetfood, of een zoete traktatie als baklava of dadels gevuld met marsepein. Bij El Maïda zijn ze van mening dat gezamenlijk eten het belangrijkste moment is van de dag, en met je vrienden of familie kun je hier heerlijk tafelen.

Wadapartja

Foto: Wadapartja

Wadapartja vind je op twee plekken in Groningen – aan de Gedempte Zuiderdiep en in Westerhaven – maar op beide plekken is het een gezellige drukte. Wat Wadapartja zo apart maakt (ja), is dat je niet alleen alles wat je ziet vanaf je comfortabele stoeltje kunt kopen (Zuiderdiep), maar dat je hier ook voornamelijk lokale producten voorgeschoteld krijgt, van echt Gronings Baxbier en brood van stadsbakker Luuk tot groenten uit de Eemstuin en koffiebonen van Koffiestation Groningen. Bij een eigenzinnig restaurant horen ook eigenzinnige maaltijden: de Huevo Poncho 2.0, het Omgedraaide Suikertrutje, de G.O.A.T. (vrolijk met eetbare Eemstuinbloemetjes) en de Beanalicious zijn niet alleen heerlijk in naam maar ook in smaak. Heb jij je tafeltje al geboekt?

Bla Bla

Foto: Eva Nijman

Bij restaurant Bla Bla in de gezellige Hortusbuurt weet je wat je kunt verwachten, namelijk: vlees noch vis. Sinds 2009 worden gasten hier getrakteerd op gerechten uit de Mediterrane en oosterse keuken. Laat je tafeltje volladen met heerlijke hapjes die je kunt delen met de rest van de tafel. Naar Bla Bla ga je niet voor een flitsbezoekje; wél voor langzaam tafelen met een samenstelling van gerechten waar je u tegen zegt. De menukaart geeft je een voorproefje van wat je kunt verwachten, maar als je echt niet kunt kiezen is er altijd het 3-gangen verrassingsmenu. Dit restaurant bewijst dat vegetarisch (of veganistisch) eten zeker niet saai hoeft te zijn – en wat je hier ook voorgeschoteld krijgt, lekker is het sowieso.

De Groene Stoel

Foto: Eva Nijman

De naam geeft al een hint: hier zit je goed als je ‘groen’ wilt eten. Bij De Groene Stoel geen ellenlang menu met ontelbare opties, maar een klein menu dat dit restaurant de gelegenheid geeft seizoensgebonden, biologische en lokale maaltijden aan te bieden. Een klein menu betekent ook zeker niet saai, want bij dit groene restaurant geniet je van wereldse smaken. In de woorden van De Groene Stoel: hier ga je ‘lokaal de hele wereld over’. En lokaal is het zeker met brood van Groningse bakkerij Rob van Dijk, groenten van de Vismarkt en thee uit Roodeschool. Maar wat dit restaurant nu echt speciaal maakt is dat vluchtelingen hier de kans krijgen zich te ontplooien en de tools krijgen die ze nodig hebben om in te treden op de arbeidsmarkt.

Feel Good

Foto: Eva Nijman

Hier ga je heen voor eten en drinken waar je je goed bij voelt. Gezond en lekker hoeven elkaar niet uit te sluiten: alles wat je hier maar kunt kiezen is huisgemaakt, vrij van geraffineerde suikers, en vers bereid met natuurlijke ingrediënten. Laat de guilty dus maar weg uit guilty pleasure. Je kunt hier niet alleen terecht voor bananenbrood of veganistische chocolademousse, maar ook voor een all-day breakfast. Wie wil er nu niet genieten van een Bali breakfast met roerei op vers geroosterd brood om vier uur ’s middags? Als ontbijt niet je favoriete maaltijd is, zijn er ook genoeg Feel Good bowls om uit te kiezen. En als je wel van een verrassing houdt, ga dan ‘Eten wat de pot schaft’: een verse verrassingsmaaltijd voor slechts €8,50.

Vegetarisch eten bestellen in Groningen

Geschreven door Eva

Eva's groene pad naar duurzaamheid begon toen ze op haar achtste vegetariër werd (inmiddels veganist) maar is nog lang niet afgelopen. Ze houdt ervan nieuwe vegan restaurants uit te proberen, gaat graag met haar herbruikbare groentezakjes naar de Groningse markt, en geeft - als er naar wordt gevraagd - graag tips over duurzamer leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vegan restaurantketen Copper Branch nu in Rotterdam!

Luistertip: Duurzaam Onderwijs