in , , ,

Verborgen Tuinen Rotterdam 2022: Een terugblik

Hoewel ik niet van plan was een artikel over Verborgen Tuinen Rotterdam te schrijven, kon ik niet anders na eraan deelgenomen te hebben. Wat een verademing!

Verborgen Tuinen Rotterdam 2022

Afgelopen weekend was de 19e editie van Verborgen Tuinen Rotterdam. Voor mij de eerste, maar zeker niet de laatste keer. Voor slechts 7 euro krijg je 2 dagen toegang tot zo’n 60 unieke tuinen door heel Rotterdam. Na het zien van zoveel verbinding, duurzaamheid en biodiversiteit moest ik hier wel op terugblikken.

De tuinen

Er waren zo’n 60 tuinen te bezoeken en iedere tuin was anders. Voor sommige tuinen moest je bij de eigenaar aanbellen, waarna je vriendelijk werd ontvangen en je via de woonkamer de achtertuin kon betreden. Er waren buurttuinen die door vrijwilligers onderhouden werden, er waren wilde tuinen, stadstuinen, grote tuinen, kleine tuinen, tuinen aan het water, moestuinen, binnentuinen, volkstuinen, een bijentuin, een daktuin, een kerktuin, een Japanse tuin. Iedere tuin zat vol verrassingen. Ik woon al meer dan 12 jaar in Rotterdam, maar er bleken prachtige open tuinen te zijn waar ik al jaren straal voorbij fietste.

De tuinen bevonden zich door heel Rotterdam.

Verbinding

Als bezoeker is het enorm leuk om mee te doen. Je kijkt online of in de folder naar de deelnemende tuinen, stapt op de fiets en gaat op zoek naar een huis of hek met een poster van Verborgen Tuinen. Vaak zie je aan het aantal fietsen in een bepaalde straat al waar de tuin is die je kunt bezoeken. Je komt enorm veel andere deelnemers tegen. Veel zijn met elkaar aan de praat, vertellen elkaar waar de mooiste tuinen zijn, of zijn met de tuineigenaren in gesprek.

De huis en tuineigenaren zijn op hun beurt keer op keer enorm gastvrij. Ze vertellen met passie over hun bloemen, planten en bomen. Bij sommige tuinen krijgt je wat te drinken aangeboden, bij andere huizen kan je voor een klein bedrag een koffie of thee met wat lekkers krijgen. Er waren tuineigenaren die stekjes verkochten en de opbrengsten aan een goed doel schonken.

Al met al een hele fijne sfeer van iedereen die betrokken was. Het goede weer hielp daar ook goed aan mee!

Biodiversiteit

Geen tuin was hetzelfde, maar wat ze gemeen hadden was de enorme biodiversiteit. De tuinen stonden vol met (fruit)bomen, varens, en honderden soorten bloemen en struiken. Veel tuinen hadden moestuintjes, vijvers en plekken waar veel zon of juist veel schaduw was, waardoor verschillende planten het daar goed deden.

De tuinen waren niet alleen aantrekkelijk voor mensen. Ook dieren en insecten vonden hun heenkomen in deze tuinen. We zagen onder andere libellen, lieveheersbeestjes (of zoals op zijn Rotterdams gezegd: kapoentjes), zweefvliegen, bijen, vlinders, roodborstjes en andere vogels en hier en daar een blije kat.

Een greep uit de unieke tuinen.

Bomen en tuinspullen om gratis mee te nemen, stekjes om te ruilen

Sociaal en duurzaam waren ook de initiatieven om te delen, weg te geven en te ruilen. Zo had Stadskwekerij de Kas en bomenparkeerplaats waar je gratis kleine bomen kon halen en brengen. Ook hadden ze een ruilmarkt voor bloemen en planten en een weggeefhoek voor planten- en tuinspullen, zoals potten en kweekbakjes.

Bomenparkeerplaats bij de stadskwekerij. Een initiatief van Cool Down City

Duurzame lessen uit de tuinen

Veel van de tuinen waren niet alleen mooi, maar ook nog eens hartstikke duurzaam. Ze gingen goed om met onder andere de luchtkwaliteit, waterbeheer en temperatuur. Hier was veel van te leren. De duurzame tuinen hadden verder het volgende gemeen:

Regentonnen

Waarom zou je (topkwaliteit) drinkwater gebruiken? Regentonnen zijn de ideale duurzame manier om altijd water bij de hand te hebben. Je kan een regenton aan je regenpijp aansluiten. Dit helpt om bij extreme regenval de druk op de riolering te verlichten. Wanneer je in warme periodes water uit de regenton gebruikt helpt het juist om droogte te voorkomen.

Insectenhotels

Soms moeten we de biodiversiteit een handje helpen. Zo hingen (of stonden) er in veel tuinen kleine en soms enorme insectenhotels. Hiermee helpen de eigenaren de wilde bijen, vlinders en andere nuttige insecten. Insecten zijn immers onmisbaar in de natuur. Ook trekken ze weer vogels aan. Insectenhotels en vogelhuisjes gaan dus goed samen in dezelfde tuin 😉

Compostbakken

Het is zonde om je tuinafval in een vuilniszak te gooien. De GFT-bak is een optie, maar ook hierbij moet het afval vervoerd en verwerkt worden. Gelukkig waren er veel tuinen met een composthoop of -bak. Hiermee maak je van je groente-, fruit- en tuinafval weer compost waarmee je de bodem van je tuin kan verbeteren.

Tegels wippen

In de tuinen die meededen was bijna geen stoeptegel te zien. De ruimte werd overal optimaal benut en tegels worden hooguit gebruikt voor de paadjes.

Wormenbakken

Voor wie sneller wil composteren is er de wormenbak. Ook deze zijn we in meerdere tuinen tegengekomen. De wormen in de wormenbakken eten graag groene- en fruitschillen, bladeren, koffiedik, theezakjes en stro. Maar ook papier en (natgemaakt) karton kunnen prima in een wormenbak. Wat overblijft is uitstekende compost en wormenthee (ook wel percolaat genoemd). De compost en wormenthee kan je weer hergebruiken in je tuin, want het is enorm vruchtbaar en planten groeien er geweldig van.

De grootste wormenbak was te vinden bij Stadskwekerij de Kas en had ruimte voor 1000 wormen.
Paadjes zijn oké, stoeptegeltuinen niet 😉

Volgend jaar erbij zijn?

Op de website van verborgentuinen.nl kun je je inschrijven voor de nieuwsbrief. Daarnaast zijn ze ook te volgen op Instagram en Facebook. Hou ze in de gaten via één of meer van deze kanalen zodat je volgend jaar de kaartverkoop niet mist! Vergeet je ook niet in te schrijven voor onze eigen nieuwsbrief!

Geschreven door Chris

Chris onderzoekt graag de impact van zijn keuzes. Hij verdiept zich in hoe duurzaam ketens zijn en welke ondernemers hierin duurzaamheid aanjagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Beste Vegan Restaurants in Groningen

Nooit meer een nieuwe gelegenheidsoutfit