in ,

Je wisselgeld duurzaam beleggen met Peaks + Peaks actiecode

En 5 euro beleg-tegoed met onze peaks actiecode

In dit artikel kijken we naar de Peaks app. Met Peaks kun je je wisselgeld (en/of een vast bedrag per dag of per maand) beleggen. En nog duurzaam ook! Een leuke en unieke manier van beleggen dus, maar we zijn wel benieuwd hoe duurzaam dit beleggen dan precies is. Daarom hebben we uitgezocht in welke fondsen je investeert met Peaks. Daarnaast hebben we een actiecode waarmee je direct 5 euro beleg-tegoed in je account krijgt.

In welke fondsen investeer je met Peaks?

Met Peaks beleg je in aandelenfondsen en obligatiefondsen. Het gaat om indexfondsen, dus je belegt in honderden aandelen en obligaties tegelijk. Dit zijn de fondsen waar je in investeert met Peaks:

 • Aandelenfondsen
  • UBS ETF (LU) MSCI USA Socially Responsible UCITS ETF (Noord-Amerika)
  • iShares MSCI Europe SRI UCITS ETF (Europa)
  • UBS ETF (LU) MSCI Pacific Socially Responsible UCITS ETF (Azië-Pacific)
  • iShares MSCI Emerging Markets SRI UCITS ETF (Opkomende markten)
 • Obligatiefondsen
  • iShares Core Euro Government Bond SRI UCITS ETF (Overheidsobligaties)
  • Xtrackers II ESG EUR Corporate Bond UCITS ETF (Bedrijfsobligaties)

Ingewikkelde namen, maar alle fondsen zijn “Socially Responsible”, “SRI” (Socially responsible investing) of “ESG”(Environmental, Social, and Corporate Governance). Het betreft dus duurzamere fondsen dan de tegenhangers die deze termen niet hebben.

3 criteria voor duurzaamheid

Peaks geeft aan drie factoren belangrijk te vinden voor hun selectie van de indexfondsen: Environment, Social en Governance oftwel de ESG, een afkorting die vaker gebruikt wordt om bedrijven en aandelen mee op duurzaamheid te beoordelen. Simpel gezegd wordt er dus gekeken of de aandelen goed zijn voor het Milieu, de Mens en of er Goed bestuur plaatsvindt.

Best in class benadering

De indexfondsen waar je met Peaks in investeert hanteren een Best In Class methode. Dit houdt in dat je geld wordt geïnvesteerd in de 25% meest duurzame bedrijven per sector. Bedrijven met een negatieve maatschappelijke of ecologische impact worden vermeden. Hoewel dit goed klinkt, moet je bij Best In Class of Best In Sector investeringen altijd even verder kijken. Omdat je niet in de 25% meest duurzame van alle bedrijven investeert, maar in de 25% meest duurzame bedrijven per sector kan het zijn dat je alsnog investeert in sectoren waar je liever niet in zou investeren.

Uitgesloten sectoren

De indexfondsen van Peaks investeren niet in alle sectoren, zoals sommige Best In Class fondsen wel doen. Deze fondsen hebben ervoor gekozen om nadrukkelijk niet te investeren in deze sectoren:

 • Wapens
 • Alcohol
 • Tabak
 • Gokken
 • Pornografie
 • Kernenergie
 • Genetisch gemodificeerde organismen (GMO’s)

Welke sectoren investeer je dan wel in?

Dat sommige sectoren uitgesloten worden is goed nieuws, maar waar je dan wel in investeert is niet direct duidelijk. De meeste kleine beleggers weten dan ook niet uit welke sectoren de economie is opgebouwd. Zelfs wisten we dit ook niet en daarom zijn we op onderzoek gegaan. We zijn de jaarrekening van UBS (de beheerder van twee van de fondsen) van 2019 doorgespit en ergens in de 545 pagina’s vonden we de onderliggende sectoren en aandelen voor de UBS ETF (LU) MSCI USA Socially Responsible UCITS ETF en UBS ETF (LU) MSCI Pacific Socially Responsible UCITS ETF indexfondsen.

Hier is de lijst met sectoren waar je dan wel in investeert:

Agriculture
Airlines
Apparel
Auto manufacturers
Auto parts & equipment
Banks
Beverages
Building materials
Chemicals
Commercial Services
Computers
Cosmetics & Personal Care
Distribution & Wholesale
Diversified finacial Services
Electric
Electrical components & equipment
Electronics
Engineering & Construction
Entertainment
Food
Gas
Healthcare Products
Healthcare Services
Holding companies
Home builders
Home furnishings
Household products
Insurance
Internet
Iron & Steel
Leisure time
Lodging
Machinery – Construction & Mining
Machinery – Diversified
Media
Mining
Miscellaneous manufacturers
Office & business Equipment
Oil & Gas
Oil & Gas Services
Packaging & Containers
Pharmaceuticals & Biotechnology
Pipelines
Real Estate
Real Estate Investment Trusts
Retail
Savings & Loans
Semiconductors
Software
Telecommunications
Textile
Toys, Games & Hobbies
Transportation

Een flinke lijst dus. En hoewel we nu weten dat je investeert in de 25% meest duurzame bedrijven per sector vinden we het toch jammer om sectoren als mijnbouw, olie en gas er tussen te zien. Wel is het al een hele verbetering ten opzichte van niet duurzame indexfondsen. Volgens Peaks stoten de bedrijven in duurzame indexfondsen gezamenlijk 15% tot 60% minder CO2 uit.

In welke bedrijven investeer je als je belegt met Peaks?

De bedrijven binnen indexfondsen fluctueren. Soms gaan er bedrijven uit en komen er weer andere in. We kunnen echter wel zien welke bedrijven er in 2019 in de UBS indexfondsen zaten waar je met Peaks in belegt.

Bekende bedrijven die volgens de UBS jaarrekening van 2019 in het MSCI USA Socially Responsible UCITS ETF indexfonds zaten zijn bedrijven als Nike, PepsiCo, Tesla, Procter & Gamble, BlackRock, Kellogg, Walt Disney, Amgen, GAP, McDonald’s, Best Buy, Hasbro en Home Depot.

Bekende bedrijven die volgens de UBS jaarrekening van 2019 in het UBS ETF (LU) MSCI Pacific Socially Responsible UCITS ETF indexfonds zaten zijn Honda Motor, Fujitsu, Kikkoman, Sony, Nikon en Nintendo.

Niet de meest duurzame bedrijven op het eerste gezicht, maar het zijn over het algemeen wel bedrijven met duurzaamheidsdoelstellingen.

Wat ons meer tegenvalt zijn de bedrijven in Olie, Mijnbouw en de Vliegtuigmaatschappijen. Zo investeer je via Peaks in 2019 ook in Singapore Airlines en bedrijven als ConocoPhilips (de grootste producent van ruwe olie in Alaska), Newcrest Mining (een van de grootste goudmijnbedrijven ter wereld) en Woodside Petreoleum (de grootste operator van olie- en gasproductie in Australië). Duurzamer dan hun concurrentie dus, maar wat ons betreft hadden deze ook weggelaten mogen worden.

Conclusie van de Peaks app

Via Peaks investeer je in duurzame indexfondsen. Deze indexfondsen bestaan uit aandelen van de 25% meest duurzame bedrijven per sector. Er kan dus nog steeds geïnvesteerd worden in de 25% meest duurzame bedrijven uit sectoren die op zichzelf niet per sé duurzaam zijn. Gelukkig wordt er via de indexfondsen van Peaks in ieder geval niet geïnvesteerd in een aantal schadelijke sectoren waaronder wapens, alcohol, tabak en gokken. Bedrijven in duurzame aandelenfondsen stoten gezamenlijk bijna een derde minder CO2-uit dan bedrijven in niet-duurzame indexfondsen. Daarnaast is het investeren van wisselgeld ook een hele leuke en unieke manier van beleggen. Al met al is belggen met Peaks een stapje beter dan beleggen in indexfondsen die niet duurzaam zijn. Wel zijn we van mening dat er ook beleggingsmogelijkheden moeten zijn waarmee je geld niet naar olie- en vliegtuigmaatschappijen gaat. Daar gaan we nog naar op zoek.

Zelf starten met 5 euro beleggingstegoed?

We hebben een Peaks actiecode waarmee je direct 5 euro beleg-tegoed in je account krijgt. Zolang je account minder dan 48 uur oud is kun je deze actiecode nog verzilveren.

De Peaks actiecode is: CHRISZIB7

Hieronder zie je hoe je de code aan je Peaks account kunt toevoegen.

Veel duurzaam belegplezier!

Geschreven door Chris

Chris onderzoekt graag de impact van zijn keuzes. Hij verdiept zich in hoe duurzaam ketens zijn en welke ondernemers hierin duurzaamheid aanjagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ploggen en plandelen, duurzame en gezonde hobby’s

TooGoodToGo: De app om voedselverspilling te voorkomen