in , ,

Zero-waste en palmolievrije popcorn

Eén van mijn favoriete snacks is vers gepofte popcorn. Ik vond het wel altijd jammer dat als ik alleen was, ik de halve zak kon weggooien. Daarnaast was de popcorn in palmolie gepoft en de zak en verpakking is ook nog eens afval. Dat moet ook anders kunnen. Ik heb mij vaker gewaagd aan het zelf poffen van popcorn in de pan – maar dat was eigenlijk nooit een succes. Nu heb ik de perfecte oplossing gevonden waardoor het poffen van popcorn zonder palmolie en geheel zero-waste echt een gewoonte te noemen is!

Hoe pof ik mijn popcorn zero waste en palmolievrij?

Het is eigenlijk heel simpel. Je koopt dezelfde popcornmais als je zou gebruiken in een pan. Je doet een eetlepel of twee van de maiskorrels in een siliconen, afsluitbare zak. Vervolgens voeg je zout, suiker of welke andere kruiden- en smakenmix toe die je lekker vindt. Daarnaast zorg je dat er een bron van vet bij zit – ik gebruikte kokosolie maar je kan natuurlijk ook boter of olie gebruiken. Daarna sluit je het zakje goed af, zet het in de magnetron op een hoge stand voor zo’n 2 a 3 minuten en voilà! Heerlijke popcorn zonder schuldgevoel.

Ik maakte gebruikt van deze handige siliconen zak van Food Huggers. Deze is multifunctioneel en kan ook zo mee naar werk met wat groente, fruit of broodje.

Als je een zak wilt waar je direct uit kan eten als de popcorn klaar is, zijn deze popcorn popperboxen erg leuk.

De effecten van magnetron popcorn op het milieu

Deze gewoonteverandering lijkt een erg kleine stap. Wellicht vraag je je af hoe erg het nou is om af en toe een zak popcorn weg te gooien, dit eet je immers niet elke dag. Door de grote hoeveelheid popcornzakken voor de magnetron die er wereldwijd worden geproduceerd, zijn deze zakken echter een belangrijke bron van vervuilende stoffen geworden. Het gaat hier om enkele PFC’s die in de coating van de zak zitten. In onderzoek bij ratten is aangetoond dat deze stoffen het communicatiesysteem en gentranscriptie remmen, jakkes! Het weggooien van deze zakken heeft er op plekken toe geleid dat deze PFC’s in het water terecht zijn gekomen. Vooralsnog is het reinigen van dit water niet mogelijk op grote schaal en kost het veel energie. Het is dus zowel voor jezelf als voor het milieu stukken beter om deze popcornzakken te vermijden.

Popcorn vrij van palmolie

Wanneer je zelf je popcorn maakt is deze ook vrij van palmolie. Je hebt vast wel eens gehoord dat palmolie slecht is voor het milieu en dat je dit wilt vermijden. Waarom is dat eigenlijk zo? Door de grote vraag naar palmolie wordt veel tropisch woud ontbost om hier plantages neer te zetten. Dit is niet alleen slecht voor de CO2 opname door middel van bomen, maar ook voor veel dieren waarvan het leefgebied vernietigd wordt. De bekendste hiervan is de orang-oetang, maar ook olifanten en neushoorns hebben hier last van. Helaas is palmolie klakkeloos vervangen voor een andere olie soort niet het antwoord. Voor andere oliesoorten, zoals soja en koolzaad is juist nog veel meer land nodig. Het gaat er dus om ons gebruik van palmolie te verminderen. Palmolie zit veelal in bewerkte producten, koekjes uit de fabriek bijvoorbeeld. En natuurlijk die zakken popcorn. Dus laat die vanaf nu staan en maak zelf je eigen met een stuk minder vet in een siliconenzak.

Bronnen:

  • Renner, R. 2009. EPA vindt record PFOS, PFOA-niveaus in graasvelden in Alabama. Milieuwetenschap en -technologie 43 (3): 1245-1246.
  • JunfengNiu, Yang Li, Enxiang Shang, ZeshengXu, Jinzi Liu, elektrochemische oxidatie van geperfluoreerde verbindingen in water, Chemosphere , 146 (2016) 526-538.
  • Walters, MW, Bjork, JA, Wallace, KB, 2009. Perfluoroctaanzuur stimuleerde mitochondriale biogenese en gentranscriptie bij ratten. Toxicologie 264, 10-15.
  • https://www.change.inc/agri-food/wat-is-palmolie-en-waarom-is-het-slecht-voor-het-milieu-37570
  • The environmental impacts of palm oil in context. Erik Meijaard, Thomas Brooks, Kimberly M. Carlson et al., Nature Plants, 7 december 2020. doi 10.1038/s41477-020-00813-w

Geschreven door Sascha

Sascha is al een aantal jaren op missie om haar persoonlijke leven duurzamer te maken. Ze is er dol op om ook anderen hiervoor te enthousiasmeren, maar doet dit liever door zelf het goede voorbeeld te geven in plaats van een ander iets op te dringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met deze gadgets kan je duurzaam kamperen

Duurzaam op de markt